Ομιλία με μηνύματα για τα δίκαια της Ρωμιοσύνης και των Χριστιανών της Μ. Ανατολής πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου για το μήνα του Ραμαζανίου που παρέθεσε ο Δήμαρχος του Beyoğlu ( Πέραν), Ahmet Misbah Demircan.

Στο δείπνο, «Ιφτάρ», σύμφωνα με το amen.gr, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε λόγο για το δύσκολο παρελθόν της Ρωμιοσύνης καθώς και για τις ευέλπιδες εξελίξεις που σημειώθηκαν σε αρκετά θέματα τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας παράλληλα την  απραξία στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης λέγοντας ότι «Παρ΄όλες τις αντιξοότητες που ζήσαμε κατά καιρούς τις ξεπεράσαμε και καταφέραμε να συνυπάρχουμε όπως συνυπάρχουν τα διαφορετικά λουλούδια(…)».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην απαγωγή των δύο Αρχιερέων, του Ορθοδόξου Μητροπολίτου Χαλεπίου Παύλου, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, και του Συροϊακωβίτη Ιωάννη που έγινε στις 22 Απριλίου λίγες ημέρες πριν το Πάσχα παροτρύνοντας τους παρισταμένους να προσευχηθούν για την απελευθέρωσή τους ώστε το συντομότερο δυνατόν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενώ παράλληλα ευχήθηκε η Κυβέρνηση της Χώρας να συνεχίσει να ενδιαφέρεται και να ερευνά για το μεγάλο αυτό θέμα, που απασχολεί τόσο έντονα τον σύγχρονο Χριστιανικό κόσμο.
Κατέληξε δε την ομιλία του λέγοντας πως «Είναι γεγονός πως εδώ και χρόνια, οι Χριστιανοί στη Μ. Ανατολή είναι υποχρεωμένοι να ζουν μέσα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις».

http://www.pygmi.gr