Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ολόκληρη η "Έκθεση του Βαν" όπως δημοσιεύθηκε στο "Ινστιτούτο της Τουρκίας του 21ου Αιώνα"

Το Βαν παραδόθηκε στο ΡΚΚ!

“Ο Δήμος εργάζεται ως επίσημο όργανο προπαγάνδας του ΡΚΚ. Σε όλες τις πόρτες των γραφείων του υπάρχουν δυο πινακίδες, μια στα τουρκικά και μια στα κουρδικά. Έκαναν τα κουρδικά δεύτερη επίσημη γλώσσα. Οι υπάλληλοι του κράτους δεν μπορούν πλέον να κάνουν εισπράξεις".
Αυτά τα πράγματα γίνονται στην πατρίδα μας...
Οι συμπατριώτες μας που ζουν στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Τουρκία έρχονται αντιμέτωποι και αντιλαμβάνονται πρώτοι γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Κι αυτό γιατί αυτό συμβαίνει στην πατρίδα, το ζουν οι ίδιοι στο πετσί τους. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την περίληψη μιας έκθεσης που αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Βαν.

Ορισμένα τμήματα από την έκθεση
Η εθνοτική τρομοκρατία φυλάκισε το στρατό στους στρατώνες
Το Βαν έχει ξεγραφτεί πλέον για τους υπαλλήλους του τουρκικού κράτους. Τα στελέχη των αρχών ασφαλείας και οι άλλοι υπάλληλοι απλά περιμένουν τη ν μέρα να τελειώσει η υπηρεσία τους για να εγκαταλείψουν την πόλη και την περιοχή. Τις παραμονές των τελευταίων εκλογών τα στελέχη και οι στρατιώτες του 6ου Συντάγματος Ασφαλείας Συνόρων φυλακίστηκε μέσα στο στρατόπεδο. Η Αστυνομία δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της και να προστατέψει τους εμπόρους. Η εθνοτική τρομοκρατία έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια της στο Βαν.

Το άρθρο του Ουμίτ Οζντάγ
Η έκθεση του Βαν...
Οι συμπατριώτες μας που ζουν στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Τουρκία έρχονται αντιμέτωποι και αντιλαμβάνονται πρώτοι γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Κι αυτό γιατί αυτό συμβαίνει στην πατρίδα, το ζουν οι ίδιοι στο πετσί τους. Ένας συμπατριώτης μας μου έστειλε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μια επιστολή και μου ζήτησε να γράψω ένα άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στο Βαν.  Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ορισμένα στοιχεία από αυτήν την έκθεση.

Ινστιτούτο Τουρκίας του 21ου Αιώνα
Ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το αν έχουν αποσυρθεί ή όχι οι αντάρτες του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ και για το αν και πότε θα περάσουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού, αυτό που διαπιστώνουν όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς του κράτους είναι ότι εκείνος που έχει αποσυρθεί από την περιοχή (του Βορείου Κουρδιστάν σ.τ.μ.) δεν είναι το ΡΚΚ αλλά το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την κατάσταση αυτή ο Μεχμέτ Αλτάν*, μετά την επίσκεψή του στην ΝΑ Τουρκία την περιγράφει ως εξής:
«Εκεί έχει δημιουργηθεί μια ντε φάκτο κατάσταση. Η διαδικασία επίλυσης που ξεκίνησε μεταξύ της κυβέρνησης και του Άπο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), προχωρεί πλέον από μόνη της. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι το ΡΚΚ και ο κόσμος εκεί λέει: «Αυτά εδώ είναι δικά μας». Σαν να αποσύρθηκε η Άγκυρα από εκεί και να άφησε την περιοχή στους Κούρδους και το ΡΚΚ.» [1]
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ένας διανοούμενος που ζει στην πόλη Βαν, έκανε μια έκθεση για όσα συμβαίνουν εκεί και την έστειλε σε μας, στο «Ινστιτούτο Τουρκίας του 21ου Αιώνα», την οποία και σας παρουσιάζουμε:
Στις πόρτες του Δήμου του Βαν έχουν αναρτηθεί πινακίδες και στα κουρδικά. Ακόμα και στην πόρτα του Δημάρχου Βαν, υπάρχει οθόνη με ροή ενημέρωσης στα κουρδικά. Έτσι έχει καθιερωθεί ντε φάκτο η κουρδική γλώσσα ως η δεύτερη επίσημη γλώσσα.
Στις τελευταίες εκλογές κυμάτιζε η σημαία του ΡΚΚ στο κτίριο Διαχείρισης Υδάτων του Δήμου. Επίσης, κατά την προεκλογική περίοδο, οι συμπαθούντες το ΡΚΚ πετροβόλησαν τη Λέσχη των Αξιωματικών. Ενώ στις εκλογές 2007 οι εθνοτικοί ρατσιστές του ΡΚΚ έκαναν προπαγάνδα με ένα μικρό εμπορικό αυτοκίνητο, στις εκλογές του 2011 είχαν δυναμώσει τόσο, που έκαναν επίδειξη δύναμης με ένα πολυτελές λεωφορείο στην Καζίμ Καραμπεκίρ, την πιο ζωντανή λεωφόρο του Βαν, βάζοντας στα μεγάφωνα το εμβατήριο «Χτύπα αντάρτη».
Ένας από τους σοβαρούς λόγους που το ΡΚΚ ισχυροποιήθηκε τόσο πολύ στην περιοχή, είναι και το γεγονός ότι οι συμπαθούντες του ΡΚΚ επέβαλε τις απόψεις του στην κάλπη, σε περιοχές όπου το κράτος δεν μπορούσε να ασκήσει επιρροή.
Μετά το 2009 η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, χρησιμοποιώντας κυρίως παιδιά που συμπαθούν την οργάνωση, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα έντονης πίεσης στους εμπόρους και τους καταστηματάρχες της πόλης. Επί πλέον, ο Δήμος του Βαν, άσκησε σοβαρές πιέσεις στις επαγγελματικές οργανώσεις για να εκλεγούν σ’ αυτές οι δικοί του άνθρωποι. Κατά τις εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Βαν (VATSO), αναδείχθηκε νικητής ο υποψήφιος που πρόσκειται στο ΡΚΚ.
Από την άλλη πλευρά, ο τοπικός τύπος και τα ΜΜΕ του Βαν, σε καμία περίπτωση δεν επιδεικνύουν εθνική ευαισθησία. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι κοντά στο ΡΚΚ. Εκείνα τα ΜΜΕ που δεν υποστηρίζουν το ΡΚΚ, βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή των «παιδιών που πετούν πέτρες» και των συνοδοιπόρων του ΡΚΚ.
Τα θεμέλια της άλωσης του Βαν από τον εθνοτικό ρατσισμό τέθηκαν το 1989, με την έλευση στην περιοχή προσφύγων από το Βόρειο Ιράκ. Το 1995 μπορεί να θεωρηθεί έτος κατάληψης της περιοχής από τον εθνοτικό ρατσισμό. Γιατί τότε δημιουργήθηκαν από το πουθενά πέντε νέες συνοικίες. Πρόκειται για συνοικίες όπως η Bostaniçi, η Hacı Bekir (βρίσκεται δίπλα στο στρατόπεδο του Σώματος Στρατού Εσωτερικής Ασφάλειας), και η Yenimahalle, στις οποίες οι υπάλληλοι του κράτους δεν μπορούν να επιδώσουν έγγραφα ή να κάνουν εισπράξεις. Με άλλα λόγια, σ’ αυτές τις συνοικίες το κράτος είναι εξ ολοκλήρου απόν.
Στο Βαν, ακόμα και οι καλών προθέσεων κουρδικής καταγωγής συμπατριώτες μας, έχουν προσχωρήσει στο ΡΚΚ με την προσδοκία της ελευθερίας της έκφρασης. Το κακό στην υπόθεση είναι ότι ακόμα και για αυτούς τους καλών προθέσεων κουρδικής καταγωγής συμπατριώτες μας, το ΡΚΚ είναι πλέον ο νόμιμος εκπρόσωπος και υπερασπιστής της κουρδικής εθνικής συνείδησης.
Μια από τις πιο σημαντικές αιτίες αυτής της κατάστασης, είναι η συμπόρευση ορισμένων ισλαμικών σεχτών που δρουν στην περιοχή, στην ίδια κατεύθυνση με τον εθνοτικό ρατσιμό. Το Βαν είναι ένας από τους νομούς στον οποίον δραστηριοποιούνται θρησκευτικές οργανώσεις όπως ο σύλλογος Mustazaflarla Dayanışma Derneği, που πρόσκειται στην οργάνωση Hizbullah.
Εκτός αυτού, το Βαν είναι ένας κομβικός νομός, μαζί με το νομό Χακιάρι, για το λαθρεμπόριο από και προς Ιράν. Ένα από τους λόγους που το ΡΚΚ έχει εγκαταστήσει μια κυριαρχία που τείνει να καταστεί επίσημη στο νομό Βαν, είναι το γεγονός ότι γειτνιάζει με το νομό Χακιάρι και ότι η διαμόρφωση του εδάφους είναι τέτοια που ευνοεί το λαθρεμπόριο με το Ιράν. Το Βαν είναι ένα από τα κέντρα νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, κυρίως μέσω των κατασκευών και των οικοδομών.
Στη συνείδηση των κρατικών υπαλλήλων, με πρώτους και καλύτερους τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς, το Βαν είναι ένας τόπος που έχει χαθεί προ πολλού για το κράτος, και το μόνο που επιθυμούν είναι να τελειώσει ο χρόνος παραμονής τους εκεί και να φύγουν για να μην ξαναγυρίσουν ποτέ πια σ’ αυτό το μέρος. Οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί, δυστυχώς, δεν βλέπουν πια την περιοχή εδώ ως έναν τόπο που πρέπει να υπερασπιστούν με κάθε θυσία. Πριν τις τελευταίες εκλογές, το προσωπικό του 6ου Συντάγματος Ασφάλειας Συνόρων φυλακίστηκε και επίσημα μέσα στο στρατόπεδο, εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκε από τους εθνοτικούς ρατσιστές. Στο Βαν, πλέον, οι αστυνομικοί, πριν από τις διαδηλώσεις, προειδοποιούν και συμβουλεύουν τους καταστηματάρχες να συμμορφωθούν με αυτά που ζητούν οι συνοδοιπόροι της εθνοκτικής τρομοκρατίας, γιατί η αστυνομική δύναμη δεν είναι σε θέση να τους προστατεύσει από τους διαδηλωτές που ρίχνουν πέτρες και μολότοφ.
Εν περιλήψει, η εθνοτική τρομοκρατία του ΡΚΚ έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Βαν. Η εχθρότητα απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία εκφράζεται πλέον ελεύθερα και με άνεση από τον οποινδήποτε, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση από την αστυνομία. Τη στιγμή που το κράτος συμπεριφέρεται σαν να είναι τρομοκράτες όσους πολίτες έχουν στα χέρια τους τουρκικές σημαίες στην Πλατεία Ταξίμ, δείχνει μια ακατανόητη ανοχή στους πραγματικούς τρομοκράτες στο Βαν, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος έχει εγκαταλείψει την περιοχή στο ΡΚΚ και στην τύχη της.
Ένα από τα πιο ανησυχητικά και θλιβερά γεγονότα, είναι ότι το 6ο Σύνταγμα Ασφαλείας Συνόρων, που εκγαταστάθηκε στο Toprakkale τους τρεις πρώτους μήνες του 2013, δεν ύψωζε την τουκρική σημαία. Επίσης, το «Να λες τι ευτυχής που είμαι Τούρκος», που ήταν γραμμένο με τεράστια γράμματα στις πλαγιές του Τοπράκκαλε, έχει σβηστεί, αφού εδώ και χρόνια κανείς δεν τολμά να βάψει τα γράμματά του. Στο Βαν, κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο, στις επίσημες γιορτές, σε κανένα οίκημα των Στρατιωτικών Οικισμών Αξιωματικών (ΣΟΑ) δεν κρεμάστηκε η τουρκική σημαία.
Και το Πανεπιστήμιου των Εκατό Ετών του Βαν (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi) είναι ένα από τα μέρη που το ΡΚΚ έχει πάρει την πρωτοβουλία των ενεργειών. Οι συνοδοιπόροι του ΡΚΚ μέσα στο Πανεπιστήμιο ελέγχουν το Συμβούλιο των Φοιτητών. Είναι αδύνατον να κινηθεί οποιοσδήποτε πατριώτης φοιτητής και να κάνει κάτι ενάντια στη θέλησή τους.
Ειδικά μετά το 2009 τα στελέχη του ΡΚΚ που είναι στο βουνό έφθασαν πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης του Βαν. Το γεγονός ότι το 2010 έφθασαν στο σημείο να κάνουν επιχείρηση στο Αμπαλί, όπου λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και στη Διάβαση Κουρουμπάς (Kurubaş Geçidi), που βρίσκεται λίγο έξω από το στρατόπεδο του Σώματος Στρατού, είναι ενδεικτικό της κατάστασης.
Ο Δήμος του Βαν είναι γεμάτος με αφίσες στα κουρδικά. Οι μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες στην πόλη είναι γεμάτες με προκλήσεις και με συνθήματα του κουρδικού εθνοτικού ρατσισμού. Επίσης, έχειιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο περιοδικού που εκδίδει ο Δήμος, το 2011 υπήρχε φωτογραφία που τραβήχτηκε από το δήμο και έδειχνε την πατσαβούρα (σημαία, σ.τ.μ) του ΡΚΚ νακυματίζει στο κέντρο της πόλης.
Το Βαν είναι μια αρχαία πόλη που έχει την τουρκική σφραγίδα, με νεκροταφεία των Σελτζούκων στο Αχλάτ, που βρίσκεται βόρεια και στο Γκεβάς, που βρίσκεται νότια της πόλης. Δυστυχώς, λόγω της λανθασμένης αντίληψης που επικρατεί στους συμπατριώτες μας που κατοικούν στη δυτική Τουρκία, το Βαν θεωρείται πλέον μια «κουρδική πόλη», που σημαίνει ότι ντε φάκτο την έχουμε χάσει.
Το γεγονός δεν ότι εγκατέλειψαν και δεν υπερασπίζονται την πόλη ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει επιτείνει την τάση φυγής και εγκατάλειψής της. Μάλιστα όλοι γνωρίζουν ότι οι παλιές τουρκικές οικογένειες που έχουν ρίζες στην περιοχή, πιέζονται από το ΡΚΚ να εγκαταλείψουν το Βαν. Για να επανέλθει η ζωή στο Βαν στα φυσιολογικά επίπεδα, προτείνουμε να γίνουν τα εξής:
Το Βαν είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επί τόπου επιστημονικής μελέτης και έρευνας, αφού εδώ επικρατεί μια πολιτική διοίκηση που δεν λειτουργεί με βάση το (τουρκικό) δίκαιο  και μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες καταστροφές στην κοινωνική και πολιτική ενότητα της χώρας. Ακαδημαϊκοί που εργάζονται στη δυτική Τουρκία, θα πρέπει να παραμείνουν για ένα διάστημα στο Βαν, να παρακολουθήσουν οι ίδιοι τα γεγονότα και τη συμπεριφορά της κοινωνίας, να αποκτήσουν προσωπική άποψη, να διενεργήσουν στατιστικές έρευνες και να κάνουν σεμινάρια στους κρατικούς υπαλλήλους για την πρόσδεση στον εθνικό κορμό, την ακεραιότητα του κράτους, το κράτος δικαίου, τα βασικά δικαιώματα, το σύνταγμα και την κοσμικότητα του κράτους.
Θα πρέπει να τονίζεται συχνά στην πολιτική σκηνή, στο κοινοβούλιο και όπου δη ότι το Βαν είναι αναπόσπαστο τμήμα της τουρκικής πατρίδας, ότι δεν πρόκειται να εγκαταληφθεί ποτέ και ότι έχε μεγάλη σημασία για όλους. Υπό την έννοια αυτή, ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας θα πρέπει να συνεχιστεί στο κέντρο της πόλης αλλά και στην ύπαιθρο, χωρίς διακοπή και χωρίς καμία υποχώρηση, ενώ η κοινωνία της πόλης θα πρέπει να απαλλαγεί από το άγχος της εθνοτικής τρομοκρατικής απειλής του ΡΚΚ.
Όπως έχουν τα πράγματα είναι αδύνατον να γίνει συνείδηση των κατοίκων της πόλης της Βαν η εθνική ενότητα. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει μόνον εφ’ όσον αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και εξαλειφθεί η ψυχολογία της εγκατάλειψής που επικρατεί στην πόλη.
 [1] Hürriyet, 25 Haziran 2013, Yalçın Doğan, “Önce vatan gitti, PKK geldi
http://www.21yyte.org/ adresinden 06.07.2013 19:19 tarihinde indirilmiştir

*Mehmet Altan: Τούρκος ακαδημαϊκός, διανοούμενος-συγγραφέας και αρθρογράφος. Έχει σπουδάσει στη Σορβόνη και θεωρείται από τους πιο μετριοπαθείς διανούμενους της Τουρκίας. Από την άποψη αυτή, η αναφορά του για την κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Κουρδιστάν (ΝΑ Τουρκία), έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία!

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...