Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

O Eρντογάν στις ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον "μέντορα του";

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


Μεγάλο ερώτημα παραμένει αν στην επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον ηγέτη του ισλαμικού τάγματος Γκιουλέν, τον Φετχουλάχ Γκιουλέν ο οποίος είναι ο μέντορας του τούρκου πρωθυπουργού.
Στην Τουρκία κυκλοφορούν φήμες πως το 2000 O Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, ήταν αυτός που είχε συστήσει στους αμερικανούς τον Ερντογάν για μελλοντικό πρωθυπουργό της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο της Άγκυρας, ρωτήθηκε για το αν θα συναντηθεί με τον Γκιουλέν και ο ίδιος απάντησε αινιγματικά «τι βρέχει από τον ουρανό και δεν το δέχεται το χώμα;»
O Φετχουλάχ Γκιουλέν από πολλούς θεωρείται ως «το σκοτεινό αφεντικό» της Τουρκίας καθώς οι άνθρωποι του τάγματος του ελέγχουν την δικαστική εξουσία και την αστυνομία. Τώρα άνθρωποι του εισρέουν και στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο ίδιος με χρήματα των ΗΠΑ έχει ως στόχο τη διάδοση του μετριοπαθούς τουρκόφωνου Ισλάμ σε δεκάδες χώρες του κόσμου κυρίως στην Ασία και την Αφρική.
Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κύκλο του Ερντογάν και στον Γκιουλέν. Ουσιαστικά είναι ένας πόλεμος εξουσιών. Ισως η συνάντηση στις ΗΠΑ φέρει κάποια ισορροπία.

http://www.onalert.gr/stories/erdogan-hpa-mentoras-tou
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/05/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...