Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Τι συμφώνησαν μυστικά Ομπάμα - Νετανιάχου για το θέμα του Ιράν.


Σε δημοσίευμα «κλειδωμένο» (μόνο για τους συνδρομητές της) με τίτλο: “Israel caught in the middle as U.S. and Russia clash over Syria's future”, η Ισραηλινή HAARETZ στο δεύτερο μέρος αναφέρεται στο θέμα του Ιράν.
«Είναι κάποιους μήνες που το Ισραήλ απείλησε ανοιχτά το Ιράν με επιθέσεις. Η «ησυχία» που παρατηρείται οφείλεται εν μέρει και στις ακραίες καιρικές συνθήκες, ωστόσο συνδέεται περισσότερο με τις συμφωνίες που έγιναν ανάμεσα στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στο Ισραήλ το Μάρτιο που μας πέρασε».

Σύμφωνα με το Ισραηλινό δημοσίευμα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα είπε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό: 

«Καλύτερα ας περιμένουμε μέχρι τις εκλογές (Ιούνιο του 2013). Σε περίπτωση που το σημερινό καθεστώς προσπαθήσει να παραποιήσει τα αποτελέσματα όπως έκανε το 2009, ίσως πρέπει να ξεσπάσει στο εσωτερικό του Ιράν ακόμη μια …«πράσινη επανάσταση» έχοντας την έμπνευση της «Αραβικής» αλλά με ακόμα πιο ...αποτελεσματικά στοιχεία. 

Στην περίπτωση που το Ιρανικό καθεστώς επιβιώσει από τις συγκρούσεις στο εσωτερικό του, πράγμα πολύ πιθανό, η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας που θα έχει πληγεί ακόμη περισσότερο από ότι σήμερα, θα μπορούσε να αναγκάσει τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να εξετάσει τον ενδεχόμενο να αναστείλει για ένα διάστημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα κάποιες ελαφρύνσεις σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί».

Το Ισραήλ, γράφει το δημοσίευμα, τελικά δεν εμπιστεύεται απόλυτα τις ΗΠΑ στο θέμα του Ιράν και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δράσει μονομερώς. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες στο RAND Corporation, έμπειρος αναλυτής think tank των ΗΠΑ που εργάζεται για την Αμερικανική κυβέρνηση τόνισε ότι σε περίπτωση που το Ιράν ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν θα μπορούν να επιτεθούν και είναι θέμα χρόνου να υπάρξει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής γενική αστάθεια με κίνδυνο να έχουμε πολεμική σύρραξη μεταξύ Ιράν – Ισραήλ που μπορεί να προκύψει μετά από μία σειρά πολλών μεταξύ τους προκλήσεων.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS - http://www.geopolitics.com.gr/


Israel caught in the middle as U.S. and Russia clash over Syria's future

The conflict of interests between the U.S. and Russia over Syria is closely linked to an issue that has recently slipped down the priority ranks but is expected to take center stage again soon - the Iranian nuclear program.

The recent developments in Syria have been overshadowed by the direct clash of interests between the United States and Russia, in which Israel plays a minor, if inadvertent, role.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...