Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ο Πούτιν «απαντά» στον Ερντογάν και στον Ομπάμα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι η ρωσική κυβέρνηση στέλνει δεκάδες πολεμικά πλοία στα παράλια της Συρίας.
Του Νίκου Στέλγια

Απάντηση στους σχεδιασμούς της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον για το μέλλον της Συρίας.

Την στιγμή που ο Πρόεδρος τον ΗΠΑ, Μπάρακ Χιουσέγιν Ομπάμα συναντά τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και θέτει επί τάπητος το μέλλον της Συρίας, η Μόσχα πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα το οποίο προκαλεί έντονο προβληματισμό στην τουρκική πρωτεύουσα.
Όπως μεταδίδουν την Παρασκευή τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τις επόμενες ώρες, η Μόσχα προχωρά στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στα παράλια της Μόσχας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι η ρωσική κυβέρνηση στέλνει δεκάδες πολεμικά πλοία στα παράλια της Συρίας.
Βασιζόμενη και στα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, η τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα «nvtmsnbc» διευκρινίζει ότι η νέα κίνηση της Μόσχας αποτελεί «απάντηση» στους σχεδιασμούς της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον για το μέλλον της Συρίας. Την ίδια στιγμή, η τουρκική ιστοσελίδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να ολοκληρωθεί η πώληση ρωσικού πυραυλικού συστήματος στην συριακή κυβέρνηση. Η τουρκική ιστοσελίδα αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου και τονίζει ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις έρχονται να δώσουν νέες διαστάσεις στην μεγάλη ένταση, η οποία επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο.


«Ο Ερντογάν ζήτησε άδεια από τον Ομπάμα» 

Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριγιέτ» φέρνει σήμερα στο επίκεντρο της τουρκικής επικαιρότητας μια πολύ σημαντική πληροφορία, η οποία αφορά τις επαφές του Πρωθυπουργού Ερντογάν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στα πλαίσια των συναντήσεων του, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ενδέχεται να έθεσε επί τάπητος μια νέα πρόταση, η οποία αφορά το μέλλον της Συρίας. Σύμφωνα με την «Τζουμχουριγιέτ», η Άγκυρα προτείνει την δημιουργία μιας «ειρηνευτικής δύναμης Μουσουλμανικών χωρών», η οποία θα αναλάβει άμεσα στρατιωτική δράση στα εδάφη της Συρίας. Η Άγκυρα επιδιώκει να αναλάβει την στρατιωτική ηγεσία αυτής της συμμαχίας, στην οποία ενδέχεται να συμμετάσχουν διάφορα αραβικά κράτη όπως λ.χ. η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι τις προηγούμενες ημέρες, οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων κυβερνήσεων επισκέφθηκαν την Τουρκία και είχαν εντατικές διαβουλεύσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους. 

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη


http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/05

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...