Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Μαζική απεργία πείνας στη Τουρκία για τον Οτσαλάν

Απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την απομόνωση του Οτζαλάν κάνουν σχεδόν 1.000 Κούρδοι κρατούμενοι σε 58  τουρκικές φυλακές εντείνοντας την πίεση που δέχεται η τουρκική  κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα της συγκεκριμένης εθνικής μειονότητας, ώστε να αποφευχθεί μία επανάληψη προηγούμενων παρόμοιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Πρόκειται για την 40η απεργία πείνας που κάνουν Κούρδοι κρατούμενοι διαμαρτυρόμενοι για την σκληρή απομόνωση του Οτζαλάν, αλλά και με αίτημα να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στα δικαστήρια, στην κουρδική γλώσσα.Η απεργία ξεκίνησε από 492 κρατούμενους τον Σεπτέμβριο και τώρα συμμετέχουν  πάνω από 900.

Οι περισσότεροι από τους απεργούς πείνας έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στο Κόμμα Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ), ή σε μία συνεργαζόμενη με αυτό ιρανική παράταξη, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΙHD) κ. Οζτούρκ Τουρκντογάν.
Ο φυλακισμένος βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος BDP κ. Φαϊζάλ Σαριγιλντίζ και ο Δήμαρχος του Βάν κ.Μπεκίρ Καγιά είναι ανάμεσα στους απεργούς πείνας οι οποίοι δέχονται μόνο νερό με ζάχαρη ή αλάτι.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι διεξάγονται τακτικά ιατρικές εξετάσεις στους απεργούς και ότι τους χορηγούνται βιταμίνες. «Παρακολουθούμε στενά την απεργία και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα», ανακοινώθηκε.

''Σύμφωνα με τους γιατρούς, η 40ή ημέρα αποτελεί ένα κρίσιμο όριο αφού ενδέχεται να παρουσιασθούν σημάδια μίας μόνιμης βλάβης. Εάν συνεχιστεί στις 70, 80, ή και 90 ημέρες ενδέχεται να υπάρξουν και θάνατοι», προειδοποιεί ο κ. Τουρκντογάν, ενώ σημειώνεται ότι το αρχικό όριο ξεπεράστηκε.
 Όπως σημειώνει ο ίδιος, πρέπει να δοθεί άδεια στους γιατρούς να έχουν ελεύθερη και συνεχή  πρόσβαση στους απεργούς πείνας και με αφορμή πιθανολογούμενη  βίαιη παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να τερματισθεί η διαμαρτυρία, επέστησε την προσοχή λόγου αναλόγων δράσεων στο παρελθόν.

«Ο εφιάλτης που καραδοκεί είναι σαφής: εάν οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι παραμείνουν ασυγκίνητοι, πάνω από χίλιοι νέοι θα βαδίζουν αργά-αργά προς τον θάνατο», τονίζεται σε έκκληση που υπογράφουν πάνω από 100 ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και συγγραφείς και δημοσιεύεται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του BDP κ.Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει επισημάνει  ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αγνοεί τους απεργούς, ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορος και ότι ο έγκλειστος Οτζαλάν είναι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τους απεργούς πείνας. 


http://www.onalert.gr/stories/ocalan-kourdoi-apergia

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...