Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η Τιτανομαχία πλησιάζει... αεροπλανοφόρο «USS GHW Bush»

Γνωρίζετε το «USS George HW Bush»;
Πρόκειται για το τελευταίο πυρηνικό αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το δέκατο της σειράς Νίμιτς. Με αυτό το τελευταίο αεροπλανοφόρο οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περισσότερα αεροπλανοφόρα από όλα τα άλλα κράτη του κόσμου μαζί. 

Είναι η πρώτη φορά που το όνομα ενός εν ζωή προέδρου δίνεται σε πολεμικό πλοίο αυτού του μεγέθους, ίσως σαν δείγμα εκτίμησης από το στρατιωτικό-
βιομηχανικό σύμπλεγμα προς το μεγάλο αρχηγό του πολέμου στο Κόλπο.

Το σκάφος καθελκύσθηκε το 2009, κόστισε 6 δισ. δολάρια, ολοκλήρωσε τις δοκιμές και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη πρώτη του επιχειρησιακή περιοδεία.

Από το Norfolk (ανατολική ακτή των ΗΠΑ) πέρασε τον Ατλαντικό και έπειτα τη Μεσόγειο. Την άνοιξη του 2011 συμμετείχε στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης, και στη συνέχεια συνέχισε την πορεία του προς τα στενά του Ορμούζ, μέσω της διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας.

Σε αυτό το στρατηγικό στενό 35 χιλιόμετρα πλάτος, από που περνάει το 20% του παγκοσμίου πετρελαίου, το «USS Μπους» έδειξε τους μυς του στο παράκτιο Ιράν: 60 μαχητικά αεροσκάφη με τις ρουκέτες και τις βόμβες τους (ίσως και πυρηνικές),   και σε συνεχεία απόπλευσε πάλι προς τη Δύση.

Μερικά μέσα μαζικής ενημέρωσης υπόθεσαν ότι στην επιστροφή του από το κόλπο του Άντεν, όπου συμμετείχε στους βομβαρδισμούς ρουτίνας (10 χρόνια) του Αφγανιστάν, σε ενίσχυση του αεροπλανοφόρου του 5ου στόλου που συνήθως περιοδεύει σε αυτή τη περιοχή, θα εκθετόταν πάλι τους χαλύβδινους μυς αρπακτικού του ανοικτά των ακτών της Συρίας.

Δεν φαίνεται να συνέβη, δεδομένου ότι βρίσκεται από τις 25 Νοεμβρίου στο εμπορικό λιμάνι της Μασσαλία όπου ελλιμενίζονται συνήθως τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε εξάλλου επίσημα την επιστροφή του προσεχώς στο Norfolk. 
Θα μπορούσε ασφαλώς να αντικατασταθεί στα ανοικτά της Συρίας από ένα από τα  υπόλοιπα εννέα αεροπλανοφόρα αυτής της σειράς. 

Το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» 
Αλλά είναι πιθανό ότι η παρουσία στα συριακά ύδατα του μοναδικού ρώσικου αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», απέτρεψε προσωρινά τους Αμερικανούς στρατιωτικούς από μια άμεση παρέμβαση. Προτιμούν να επιτεθούν σε αντιπάλους δέκα, είκοσι, τριάντα φορές μικρότερους και να κάνουν τους πολέμους τους απλά μαζικά λιντσαρίσματα.

Η παρούσα ενδιάμεση στάση δεν αποτελεί εξαιρετικό γεγονός, καθόσον τα αεροπλανοφόρα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ κάνουν τακτικά στάση στη Μασσαλία για «αναψυχή» του πληρώματος που, στο «USS Μπους» μετράει 5.600 ανθρώπους.

Ας θυμηθούμε ότι τον Δεκέμβριο του 2001 το αεροπλανοφόρο Τρούμαν είχε κάνει μια «στάση αναψυχής»  στη Μασσαλία, πριν αποπλεύσει για να λάβει θέση στην Ανατολική Μεσόγειο για να επιτεθεί στο Ιράκ. 

Πάντα μας βάζει σε κόπο η προσπάθεια φαντασίας που πρέπει να καταβάλουμε για να καταλάβουμε τους νεαρούς άνδρες και γυναίκες που κάθονται ήσυχα στις καφετερίες στη Μασσαλία που σε λίγες μέρες θα κάνουν μια απλή κίνηση ρουτίνας, για να μη πούμε παιχνιδιστική: να πατήσουν ένα κουμπί ή να χαμηλώσουν ένα μοχλό τα οποία θα σκοτώσουν δεκάδες ή χιλιάδες ανθρώπους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Σήμερα, στο κόσμο που ζούμε, η κορυφαία τεχνολογία δημιουργεί το αποκορύφωμα της ανθρώπινης ανωριμότητας.


Πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...