Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ρελάνς της Ρωσίας: Δοκίμασε νέο αντιπυραυλικό όπλο (βίντεο)


Σαφέστατο μήνυμα για τις δυνατότητες της αντιβαλλιστικής ομπρέλας της στέλνει  προς την Δύση η Ρωσία με την χτεσινή δοκιμή του βελτιωμένου αντιβαλλιστικού πυραύλου SH-08/ABM-3 Gazelle. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στο πεδίο δοκιμών Sary-Shagan του Kazakhstan και ήταν απόλυτα επιτυχής.

Το σύστημα αποτελείται από ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης Don-2N Pill Box εμβέλειας 6.000 χλμ, και το ραντάρ VHF  Hen House επίσης εμβέλειας 6.000 χλμ, τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης  Daryal τμε εμβέλεια 5.000 χλμ και το ραντάρ VHF  Dunai.
Η τελική φάση της παρακολούθησης των στόχων πραγματοποιείται από το ραντάρ Try Add το οποίο έχει εμβέλεια 750 χλμ. Ο δύο σταδίων στερεών καυσίμων ενδοατμοσφαιρικός πύραυλος ABM-3 Gazelle ή Α-135 όπως κωδικοποιείται από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και εντάχτηκε σε υπηρεσία στα τέλη της ίδιας δεκαετίας.
Το βλήμα έχει μήκος 10 μέτρα, διάμετρο 1 μέτρο, και βάρος 10 τόνους. Μπορεί να αναχαιτίσει εχθρικούς στόχους σε απόσταση 80 χλμ με ταχύτητα 5,5 χλμ/δευτερόλεπτο και η καθοδήγηση του γίνεται με ραδιοζεύξη.

Το βλήμα μπορεί να πετύχει την μέγιστη ταχύτητα σε 3 δευτερόλεπτα, ενώ το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος που μπορεί να φτάσει είναι τα 30 χλμ. Το βλήμα είναι εξοπλισμένο με μία πυρηνική κεφαλή 10 Kt.
Συνολικά 68 υπόγειοι εκτοξευτές έχουν κατασκευαστεί γύρω από την περιοχή της Μόσχας ενώ σύμφωνα με την CIA εκτιμάται ότι έχουν κατασκευαστεί συνολικά 500 βλήματα. Το σύστημα εκσυγχρονίστηκε το 1994 και τέθηκε ξανά σε υπηρεσία αναβαθμισμένο το 1995.
Η δοκιμή αυτή έρχεται την στιγμή που η Ρωσία διαμαρτύρεται εντόνως για την ανάπτυξη της αντιβαλλιστικής ομπρέλας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τις νέες προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου ότι θα αναπτύξει πυραύλους Iskander στην περιοχή του Kaliningrad.
Αναμφίβολα η χτεσινή εκτόξευση αποτελεί μία ακόμη προειδοποίηση της Ρωσίας προς την Δύση ότι και συστήματα προστασίας από βαλλιστικούς πυραύλους διαθέτει και ότι με την ανάπτυξη των Iskander μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Δύσης να χρησιμοποιήσει την αντιβαλλιστική ομπρέλα κατά της Ρωσίας.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...