Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η Γεωπολιτική αξιολόγηση των Προφητειών στην Στρατιωτική ισορροπία & Γεωπολιτική

Αναλυτικά στο τεύχος της Στρατιωτικής Ισορροπίας & Γεωπολιτικής που κυκλοφορεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να διαβάσετε:

Ένα εξαιρετικά προκλητικό θέμα έχει επιλέξει ως κεντρικό το νέο τεύχος του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, που κυκλοφορεί σήμερα.

Αν και οι προφητείες του γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και του Γέροντα Παΐσιου, αποτελούν συνήθη συζήτηση και αναφορά, ουδείς έχει αποτολμήσει την κριτική προσέγγισή τους και την απόπειρα να εξεταστεί το αν και κατά πόσον «στέκουν» από γεωπολιτικής άποψης.

Εάν δηλαδή τα γεωπολιτικά σενάρια εξελίξεων που υποκρύπτονται στις σχετικές αναφορές έχουν ή όχι πιθανότητες να μας απασχολήσουν στο μέλλον.



Επιπρόσθετα επιχειρούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν ιστορίες και ορισμένα από τα εδάφια της Βίβλου μπορούν να αποτελούν σημείο αναφοράς για τη σχεδίαση γεωπολιτικών θεωριών και να καθοδηγούν σήμερα τη σκέψη ηγετών στον σύγχρονο κόσμο.

Η ανάγνωση των περιεκτικότατων και εμπεριστατωμένων αναλύσεων δίνει – μεταξύ άλλων – και την απάντηση στο αναπόφευκτο ερώτημα που εγείρει το προκλητικό εξώφυλλο του τεύχους…

Ταυτοχρόνως, η αποστολή της ΣΙ&Γ στην ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, είχε ως αποτέλεσμα ρεπορτάζ μεγάλου ενδιαφέροντος που συνοδεύεται από εξαιρετικό και άκρως αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό, το οποίο αναιρεί στην πράξη το βολικό στερεότυπο των όποιων «ενδιαφερομένων» για το αξιόμαχο και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων…

Και τα υπόλοιπα όμως θέματα του παρόντος τεύχους έρχονται να ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό αναγνώστη που ασχολείται με τα θέματα της άμυνας, της ασφάλειας, της πολεμικής τεχνολογίας και της γεωπολιτικής.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


Προφητείες και Ελλάδα
«Πολιτειακή ανωμαλία, απόλυση υπαλλήλων» και μετά…

Οι προφητείες του γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και του Γέροντα Παΐσιου σίγουρα δεν ανήκουν στη θεματολογία της ΣΙ&Γ. Ωστόσο, η πρόρρηση ότι «η Ελλάδα θα φτωχύνει και ο κόσμος θα πεινάσει» και τότε «θα γίνει η πρόκληση, πάνω σε αυτή την αναμπουμπούλα», του γέροντα Ιωσήφ, χτύπησε σαν καμπάνα στα αυτιά μας. Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα μας παρακινεί να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις προφητείες και να δούμε πώς όλα αυτά συσχετίζονται με μια ενδεχόμενη νέα παγκόσμια αναμέτρηση Ανατολής-Δύσης, στη οποία η χώρα μας θα έχει κομβικό ρόλο.

Η Γεωπολιτική της Παλαιάς Διαθήκης
Πώς και πόσο το παρελθόν επηρεάζει το παρόν

Μπορούν οι ιστορίες και ορισμένα από τα εδάφια της Βίβλου να αποτελούν σημείο αναφοράς για τη σχεδίαση γεωπολιτικών θεωριών και να καθοδηγούν σήμερα τη σκέψη ηγετών στον σύγχρονο κόσμο; Είναι δυνατόν οι προφητείες και άλλα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης να λαμβάνονται κυριολεκτικά ως έχουν από πολιτικές ομάδες, κράτη και think tank στη λήψη αποφάσεων που θα επηρεάσουν τις τύχες του κόσμου; Η παρούσα ανάλυση επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, προσπαθώντας να προσδιορίσει και να προτείνει τολμηρούς τρόπους προώθησης των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.


ΤΑΜΣ «Ελλήσποντος»
Blitzkrieg με τα Leopard 2A4 στον Άρδα

Για πρώτη φορά από την ένταξή τους σε υπηρεσία στον Ελληνικό Στρατό, τα Leopard 2A4 διαβαίνουν τον Άρδα, με πολύ εντυπωσιακό τρόπο, προσφέροντάς μια μοναδική εμπειρία. Παρακολουθήσαμε τη Διάβαση Ευκαιρίας από Συγκρότημα Ίλης Μέσων Αρμάτων (Σ/ΙΜΑ) της 211ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (211 ΕΜΑ) με άρματα μάχης Leopard 2A4.


ΤΑΜΣ «Σπάρτακος»
Τα Leopard 2A4 με βολές ακριβείας συντρίβουν τον εχθρό!

Στο πεδίο ασκήσεων «Ψηλός Στάλος» διεξήχθη άσκηση απλής ενεργείας κλιμακίου Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων (Σ/ΙΜΑ) της 212 ΕΜΑ, με πραγματικά πυρά. Κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η εκτέλεση βολών από Leopard 2A4, που δυστυχώς ακόμη μέχρι σήμερα αποτελεί σπάνιο φαινόμενο λόγω των πολυετών καθυστερήσεων στην υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας πυρομαχικών αρμάτων των 120 χλστ. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε με τη ΣΙ&Γ αυτόπτη μάρτυρα, η εκπαίδευση του προσωπικού είναι εντυπωσιακή, κάτι το οποίο αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ και μέσω του πλούσιου φωτογραφικού υλικού από την άσκηση.


ΧΧΙ ΤΘΤ «Ταξιαρχία Ιππικού Πίνδος»
Ισχυρή δύναμη κρούσης και αποτροπής

Πρόσφατα, η ΧΧΙ ΤΘΤ πραγματοποίησε στον βόρειο Έβρο εξαήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Για τρία 24ωρα, ημέρα και νύκτα, η αποστολή της ΣΙ&Γ παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας
Ακτίνες θανάτου κατά UAV


Η πρόσφατη επιτυχημένη δοκιμή κατάρριψης μη επανδρωμένου αεροχήματος (UAV) από οπλικό σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος αποδεικνύει, ότι παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η έρευνα για την επιχειρησιακή αξιοποίηση νέων τεχνολογιών έχει φθάσει σε τέτοιο στάδιο που η «οπλοποίησή» τους κάθε άλλο παρά επιστημονική φαντασία μπορεί να θεωρηθεί. Καταγράφουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σε ένα οπλικό σύστημα που φαίνεται ότι θα έχει κεντρικό ρόλο στο πεδίο της μάχης του – όχι και τόσο μακρινού – μέλλοντος…


Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ)
«Εργαστήριο» παραγωγής πολεμιστών και όχι χειριστών

Η επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, διότι συνιστά πραγματικά άθλο –με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες όπου τα κονδύλια δίδονται με το σταγονόμετρο– τα ελικόπτερα να πετούν ασταμάτητα με εντυπωσιακές διαθεσιμότητες και με τους τεχνικούς να κάνουν πραγματικά θαύματα για να έρχεται σε πέρας το πτητικό έργο στο ακέραιο, χωρίς «εκπτώσεις» σε κανέναν τομέα…


«MORTARIUM», «ΚΥΚΛΩΨ» & «COMBINATOR»
Ο ψηφιακός Ελληνικός Στρατός

Τρία λογισμικά που έχει αναπτύξει ο Ελληνικός Στρατός εκ των ενόντων και τα οποία προσφέρουν αναβαθμισμένες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δυνατότητες.


Ρωσικά συστήματα AESA
Γεφυρώνοντας το τεχνολογικό χάσμα με τη Δύση

Αναφερόμαστε στις εξελίξεις των τελευταίων 20 ετών στη Ρωσία, οι οποίες αφορούν τα αερομεταφερόμενα συστήματα ραντάρ AESA, επιβεβαιώνοντας τις προόδους που έχουν συντελεστεί στον τομέα αυτό και έχουν φέρει πλέον τη ρωσική βιομηχανία αεροπορικών ηλεκτρονικών αρκετά κοντά σε αυτή των ΗΠΑ και της Ευρώπης.


«Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» Δούρειος ίππος στην ελληνική Θράκη

Η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», αναγνωρίστηκε πρόσφατα από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών ως η έβδομη τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση, κερδίζοντας τον τίτλο της πρώτης οργάνωσης «Τούρκων» της δυτικής Θράκης αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ. Η Άγκυρα την αξιοποιεί δεόντως στο πλαίσιο των σχεδιασμών της για τον εκτουρκισμό μέρους της ελληνικής επικράτειας…

defence-point.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...