Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

«Power of Siberia»: Η Κίνα γεμίζει τα ρωσικά ταμεία

Ετοιμάζεται και ο αγωγός «Power of Siberia 2»

Το «Power of Siberia» είναι ένα φιλόδοξο διμερές έργο που αποτελεί μέρος της ανατολικής διαδρομής φυσικού αερίου από τη Σιβηρία προς την Κίνα.

Στα τρία χρόνια από την έναρξή του, έχει ήδη ξεπεράσει τις πρώιμες εκτιμήσεις προσφοράς, φτάνοντας σε νέο ρεκόρ τον Νοέμβριο.

«Στις 23 Νοεμβρίου, η κινεζική πλευρά υπέβαλε αίτηση για ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού «Power of Siberia», η οποία υπερέβη για άλλη μια φορά τις καθημερινές συμβατικές μας υποχρεώσεις.

Η Gazprom εξήγαγε τους ζητούμενους όγκους στο σύνολό τους και έχει σημειώσει νέο ρεκόρ όλων των εποχών ημερήσιων παραδόσεων φυσικού αερίου στην Κίνα», ανακοίνωσε η εταιρεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της.

Οι προμήθειες πραγματοποιούνται ως μέρος μιας διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας αγοράς-πώλησης φυσικού αερίου μεταξύ της Gazprom και της China National Petroleum Corporation (CNPC). Μόνο το 2023 η Gazprom έχει υπερβεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις αρκετές φορές.

Ο «Power of Siberia» είναι ο κύριος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, που καλύπτει περίπου 3.000χλμ.

Η αρχική παροχή φυσικού αερίου με αγωγό ξεκίνησε από το κοίτασμα Chayanda (Yakutiya, Ρωσία) στα τέλη του 2019. Τρία χρόνια αργότερα, το κοίτασμα Kovykta (Περιφέρεια Ιρκούτσκ, Ρωσία) άρχισε επίσης να τροφοδοτεί τον αγωγό.

Πέρυσι, η Gazprom εξήγαγε 15,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω του «Power of Siberia». Το 2023 η εταιρεία αναμένει να φτάσει τα 22 δις.

Έως το 2025, το επενδυτικό σχέδιο στοχεύει στην αύξηση του όγκου προμήθειας έως και 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το Sputnik, η κατασκευή του «Power of Siberia 2» (γνωστός και ως αγωγός φυσικού αερίου Altai) βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο προτεινόμενος αγωγός θα εξάγει ρωσικό φυσικό αέριο από την περιοχή Αλτάι (Δυτική Σιβηρία) στη βορειοανατολική Κίνα μέσω της Μογγολίας. Η σχεδιασμένη χωρητικότητά του θα είναι 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. 

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...