Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο αυτή η κυβέρνηση

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Η χώρα μας κατέχει την 4η θέση στην ΕΕ, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη, με 0,7 € το λίτρο – ενώ έχει καταντήσει η 3η από το τέλος, στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Στο φόρο τώρα των 0,70 € η κυβέρνηση επιβάλει ΦΠΑ, φόρο στο φόρο δηλαδή, 24% – άρα εισπράττει επί πλέον 0,168 € και συνολικά 0,868 €.



Πώς να μην είναι έτσι πανάκριβη η βενζίνη, με τέτοια διπλή φορολόγηση και ληστεία; Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το πετρέλαιο – είτε για τα αυτοκίνητα, είτε για τη θέρμανση. Λόγω και αυτού δε, έχουν αυξηθεί οι τιμές των τροφίμων, πάνω από 25% σε σχέση με το 2021 – αφού το κόστος μεταφοράς τις επιβαρύνει.

Εάν τώρα συγκρίνει κανείς τους παραπάνω φόρους ως ποσοστό των εισοδημάτων των Ελλήνων και των υπολοίπων Ευρωπαίων, η Ελλάδα θα είναι μακράν θλιβερός πρωταθλητής, χωρίς μία αντίστοιχη ανταποδοτικότητα – τεκμηριώνοντας πως οι Έλληνες ληστεύονται από το κράτος, από τα καρτέλ, από τις τράπεζες, από την ακρίβεια που είναι ξανά υψηλότερη από τη μέση της ΕΕ, από τα φροντιστήρια των παιδιών τους που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες, από τα ενοίκια, από παντού!

Από την άλλη πλευρά, ενώ η Ελλάδα ευρίσκεται πλέον στην 5η θέση της ΕΕ σε έσοδα φόρων και εισφορών, πίσω ακριβώς από πλούσιες χώρες με κατά πολύ καλύτερο κοινωνικό κράτος και δημόσιες υπηρεσίες στους Πολίτες, ο Κ. Χατζηδάκης θέλει να επιβάλει επί πλέον φόρους, ως νέα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες – οπότε υποχρεωτικά φόρο σε κέρδη που ενδεχομένως δεν έχουν (δεν είναι λίγοι αυτοί που λειτουργούν ζημιογόνα και χρεώνονται, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον), χωρίς όμως να τους εγγυάται τα κέρδη που ισχυρίζεται.

Δυστυχώς με τέτοιες αδικίες, πόσο μάλλον με τη σημερινή υπερφορολόγηση μέσω του πληθωρισμού, όχι μόνο δεν καταπολεμάται, αλλά πυροδοτείται η φοροδιαφυγή – οπότε προωθείται η παρανομία, αντί να επιδιώκεται, όπως είναι σωστό, η φορολογική συνείδηση. Λογικά λοιπόν λέμε πως δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο αυτή η κυβέρνηση – καταστρέφοντας εντελώς τους Έλληνες.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...