ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΙΚΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
ΧΟΡΤΟ-ΜΑΝΙΤΑΡΟ-ΤΑΧΙΝΟ-ΣΟΥΠΑ
‘Από τό ἀπόγευμα τῆς προηγούμενης ἡμέρας ἑτοιμάζουμε τά ὑλικά, δηλ. μία λεκανίτσα πατάτες, μία κρεμμύδια, μία καρότα, λίγα χόρτα τοῦ κήπου, ὅ,τι ἔχει ἡ παραγωγή ἐκείνου τοῦ καιροῦ καί ἀνοίγουμε δύο κουτιά
μανιτάρια τοῦ ἐμπορίου. Τό πρωΐ κόβουμε σέ μορφή ζαριῶν στό μίξερ τίς πατάτες. Τά καρότα στήν μεγάλη ξύστρα τοῦ μίξερ, τά κρεμμύδια στό λεπίδι νούμερο τρία καί τά χόρτα τά κόβουμε στό μέγεθος 2-3 πόντων καί τά πλένουμε καλά. Ρίχνουμε ὅλα τά ὑλικά στόν νταβᾶ, πλήν τῆς πατάτας, μέ δύο περίπου ντενεκέδες νερό καί ἀρχίζουν νά βράζουν. Σέ λίγα λεπτά ρίχνουμε καί τίς πατάτες-ζάρια. ‘Αφοῦ βράσουν ὅλα μαζί, ρίχνουμε 3-4 κιλά ρύζι γλασέ. Μετά ἀπό 8 λεπτά κατεβάζουμε τόν νταβᾶ. ‘Ετοιμάζουμε γιά 100 μερίδες φαγητό μία τσανάκα ταχίνη. Τό ἀραιώνουμε μέ ἕνα κιλό λεμόνι μέχρι νά λυώσει. Μετά παίρνουμε ζωμό ἀπό τόν νταβᾶ καί ρίχνουμε στό ταχίνη, μέχρι νά ἀραιώσει καλά. Τό ρίχνουμε κατόπιν στόν νταβᾶ, ἀνακατεύουμε καί ρίχνουμε καί τό ἀνάλογο ἁλάτι. Θά πρέπει νά εἶναι νερουλή ἡ σοῦπα, ἀλλιῶς σέ λίγο θά ἀναγκασθοῦμε νά προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό γιά νά τήν ἀραιώσουμε. Σερβίρεται ζεστή. Μποροῦμε στό τέλος νά προσθέσουμε καί κομμάτια ἀπό κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης τοῦ ἐμπορίου.
Ἡ ἴδια σοῦπα μπορεῖ νά γίνη μέ ντομάτα πολτό, ἀντί γιά ταχίνη.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ
Τοποθετοῦμε τό κουνουπίδι στόν νταβᾶ μέ τά κοτσάνια του πρός τά κάτω. Ρίχνουμε λίγο νερό μέσα στό ὁποῖο ἔχουμε διαλύσει καί τό ἀνάλογο ἁλάτι καί περιλούουμε τό κουνουπίδι. Σκεπάζουμε τόν νταβᾶ καί βράζει τό κουνουπίδι σέ 15 περίπου λεπτά μέ τόν ἀτμό. Στό τέλος ρίχνουμε καί τόν ντοματοπολτό, ἐπάνω στά κουνουπίδια, ἀραιωμένο στόν νερό καί μετά ἀπό λίγες βράσεις, τό κατεβάζουμε. Δοκιμάζουμε ὅτι ἔβρασε καρφώνοντας μέ τό πηρούνι τά χονδρά κοτσάνια. ‘Εάν πέφτουν ἀπό τό πηρούνι, τότε ἔχει βράσει. Δέν ρίχνουμε μπαχαρικά οὔτε κρεμμύδια.
Τό κουνουπίδι σαλάτα βράζει κατά τόν ἴδιο τρόπο μόνο μέ τό ἀνάλογο ἁλάτι του. Τό κατεβάζουμε, τό σερβίρουμε στά πιάτα καί μόνοι τους οἱ Πατέρες στήν τραπεζαρία θά βάλουν λεμόνι καί φρέσκο λάδι.
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ
Ὑλικά.
1 ποτήρι νεροῦ λάδι σπορέλαιο.
1 ποτήρι τοῦ νεροῦ πορτοκαλάδα.
1 ποτήρι τοῦ νεροῦ ζάχαρι.
4 κουταλάκια τοῦ γλυκοῦ μπέϊκιν πάνουντερ.
Λίγη βανίλλια.
Ξύσμα πορτοκαλλιοῦ.
ἀλέυρι ὅσο πάρει ἡ ζύμη γιά νά εἶναι μαλακή.
Ἐκτέλεσις
Ἀλείφουμε τά χέρια μας μέ λίγο λάδι. Παίρνουμε μικρά τεμάχια ἀπό τήν ζύμη καί πλάθουμε τά μπισκότα. Σέ κάθε μπισκότο βάζουμε ἀπό ἕνα γαρύφαλλο. Τά τοποθετοῦμε σέ λαδωμένο ταψί καί τά ψήνουμε σέ μέτριο φοῦρνο. Καλή ἐπιτυχία.
ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ
Προκειμένου νά φτιάξουμε σάμαλι γιά τρεῖς λαμαρίνες ἠλεκτρικοῦ φούρνου κάνουμε τά ἑξῆς. Μέσα σέ μιά μεγάλη λεκάνη ἀλουμινίου ρίχνουμε 15 ποτήρια νερό καί 15 ποτήρια πορτοκαλάδα, 6 κιλά σιμιγδάλι ψιλό καί 4,5 κιλά σιμιγδάλι χονδρό, 3,5 κιλά ζάχαρι, 100 γραμμάρια ἀμμωνία, 400 γραμμάρια μπέϊκι μπάουντερ καί δύο κουταλάκια τοῦ γλυκοῦ βανίλια. Ὅλα αὐτά τά ἀνακατώνουμε καί μέ μιά κουτάλα μοιράζουμε σέ τρεῖς λαμαρίνες τό χαρμάνι. Τό ψήνουμε ἐπί 50 περίπου λεπτά στούς 170 βαθμούς. Μετά τό βγάζουμε καί τό κόπτουμε.
‘Αφοῦ τελειώσουμε, τό ἀφήνουμε νά κρυώση λίγο καί ἑτοιμάζουμε τό σιρόπι του πού συνίσταται σέ 6 κιλά ζάχαρι καί 8 κιλά νερό. Βράζει ἐπί 10 λεπτά καί ρίχνεται στήν ἐπιφάνεια τοῦ σάμαλι, ἀλλ’ ὄχι κατ’ευθεῖαν, διότι πρέπει νά ἀνακατέψουμε λίγο τό σιρόπι νά σπάσει ἡ ὑψηλή του θερμοκρασία..
ΜΟΝΑΧΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΟΥ – ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΙΚΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
https://simeiakairwn.wordpress.com