Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Η «μονάδα παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό» επικοινωνούσε «ανά ώρα» με εταιρείες τεχνολογίας, όπως αποκαλύπτει η επικεφαλής της

 
Η Sarah Connolly αποκαλύπτεται σήμερα ως η επικεφαλής της μυστικής κυβερνητικής μονάδας που επισήμαινε τους επικριτές της πολιτικής του εγκλεισμού και της πανδημίας

Μια μυστική κυβερνητική μονάδα για τον Covid που κατηγορήθηκε ότι προσπαθούσε να καταστείλει την ελευθερία του λόγου κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρισκόταν σε “ωριαία” επαφή με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως αποκάλυψε η αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για την επιχείρηση. Η δημόσια υπάλληλος -η οποία, όπως ξέρουμε πλέον, ονομάζεται Sarah Connolly- είπε ότι μία από τις κύριες λειτουργίες της Μονάδας Κατά της Παραπληροφόρησης (CDU) ήταν η “διαβίβαση πληροφοριών” σε εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter για να “ενθαρρύνει… την άμεση διαγραφή” αναρτήσεων.

Η Telegraph αποκάλυψε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η CDU συνεργάστηκε με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη συζήτηση για αμφιλεγόμενες πολιτικές εγκλεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χθες το βράδυ ο David Davis, ο πρώην Συντηρητικός υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου -τα σχόλια του οποίου καταγράφηκαν από τη Μονάδα- ζήτησε να κλείσει η CDU και να τεθεί υπό διερεύνηση από μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Είπε ότι “η πιο παρανοϊκή πτέρυγα της κυβέρνησης παρεμβαίνει στη δημοκρατική διαδικασία” και ότι απαιτείται κοινοβουλευτική έρευνα με τον “μεγαλύτερο συνδυασμό ισχύος, πρόσβασης και ταχύτητας”.

Ξεχωριστά, το BBC -το οποίο συμμετείχε σε κυβερνητικές συνεδριάσεις στις οποίες συζητήθηκε η λεγόμενη παραπληροφόρηση- κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ως “ο ενημερωτικός βραχίονας  της κυβέρνησης” κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι δέχονταν χλευασμούς εάν προσπαθούσαν να δώσουν φωνή στους σκεπτικιστές του εγκλεισμού.

Αποκαλύφθηκε η επικεφαλής της CDU

Η ταυτότητα του επικεφαλής της CDU ήταν ένα μυστήριο, αλλά μπορεί τώρα να αποκαλυφθεί ότι η κυρία Connolly, μια δημόσια υπάλληλος καριέρας, υπήρξε επικεφαλής καθ’ όλη την πανδημία, και παραμένει. Εργάστηκε στο παρελθόν σε αντιτρομοκρατικές πολιτικές για το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά είχε ήδη ενταχθεί στο Τμήμα Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού (DCMS) όταν άρχισε να παρακολουθεί την παραπληροφόρηση για τον Covid υπό την ηγεσία του Oliver Dowden. Δεν είναι σαφές εάν άλλοι αξιωματούχοι, υψηλότερα ιστάμενοι, συμμετείχαν στη CDU. Υπάρχουν αυξανόμενες εικασίες ότι η Μονάδα μπορεί να έχει συνδέσμους με τις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό για λόγους “εθνικής ασφάλειας”.

Σε παρατηρήσεις προς τους βουλευτές -που έφερε στο φως η Telegraph- η κα. Connolly αποκάλυψε την έκταση της επιρροής της κυβέρνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κα. Connolly είπε στους βουλευτές ότι η CDU ήταν σε επαφή με “σχεδόν όλες” τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ότι οι συζητήσεις ήταν “καθημερινές, μερικές φορές ωριαίες”. Όταν ρωτήθηκε για τη διαδικασία της CDU για την διαγραφή των αναρτήσεων, η κα. Connolly είπε: «Αν κάποιος από την ομάδα πει: «Ανησυχούμε για αυτό», αυτό γίνεται αμέσως προτεραιότητα. Όποιος κι αν είναι, σε οποιαδήποτε εταιρεία”.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν λάβει μέτρα για περισσότερο από το 90 τοις εκατό των αναρτήσεων στις οποίες τους παρέπεμψε η CDU κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συχνά διαγράφοντάς τες ή χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για να διασφαλίσουν ότι δεν εμφανίζονται ευρέως. Η κα. Connolly περιέγραψε την CDU ως “ομάδα” εντός της κυβέρνησης, που χρησιμοποιεί τα ίδια συστήματα με αυτά που υπάρχουν για να σταματήσει τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Είπε ότι μία από τις “κύριες” λειτουργίες της ήταν “η συνομιλία με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η μετάδοση πληροφοριών. Δέχεται πληροφορίες από αυτές και ενθαρρύνει την ταχεία διαγραφή [σημ. αναρτήσεων, και γενικά] την ταχεία διαχείριση των πλατφορμών. Η ομάδα έχει καθημερινές αλληλεπιδράσεις με όλες σχεδόν τις πλατφόρμες».

Η ίδια επίσης αναφέρεται σε έγγραφα (που έλαβε η εφημερίδα μας) ως πρόεδρος του Φόρουμ Πολιτικής Κατά της Παραπληροφόρησης -μιας ομάδας που λειτούργησε για έξι μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία περιελάμβανε ένα μέλος του προσωπικού του BBC, μαζί με εταιρείες τεχνολογίας, ακαδημαϊκούς και ομάδες λόμπι. Η κα. Connolly είπε στους βουλευτές ότι το Φόρουμ σχεδιάστηκε για να λάβει την “μερικές φορές ωριαία” επαφή της CDU με τις εταιρείες τεχνολογίας και να “την ανεβάσει στο επόμενο επίπεδο”.

“Κλίμα φόβου” για το αντικυβερνητικό ρεπορτάζ στο BBC

Πρώην και νυν εργαζόμενοι στο BBC είπαν στην Telegraph ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρχε ένα «κλίμα φόβου» μέσα στην εταιρεία μεταξύ εκείνων που υποστήριζαν ότι οι αναφορές του BBC δεν ήταν αμερόληπτες, και ότι χαρακτηρίζονταν ως “διαφωνούντες”. Τρεις δημοσιογράφοι που κατέθεσαν ιδιωτικά σε μια κοινοβουλευτική ομάδα πέρυσι είπαν στην Telegraph ότι αγνοήθηκαν όταν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους περί αμεροληψίας σε ανώτερα στελέχη. Ένας ανώτερος συντάκτης του BBC προσπάθησε να οργανώσει, μέσω μιας μυστικής ομάδας WhatsApp, μια “γραμμή άμυνας” για να κάνει τους δημοσιογράφους του να σταματήσουν  να υποστηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά εκείνοι φοβούνταν πολύ να συμμετάσχουν στην προτεινόμενη “ανταρσία”, μήπως και χάσουν τη δουλειά τους.

Οι σημερινές αποκαλύψεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την επιρροή της κυρίας Connolly, τόσο ως προέδρου του Φόρουμ πολιτικής όσο και ως επικεφαλής της CDU εντός της κυβέρνησης. Τα σχόλιά της -που έγιναν ακριβώς τη στιγμή που άρχιζε η κυκλοφορία του εμβολίου- θέτουν επίσης υπό αμφισβήτηση ποια κριτήρια χρησιμοποιεί η CDU για να εκφέρει κρίση. Η κατάθεσή της δείχνει ότι η CDU έχει μια ευρεία άποψη για το τί χαρακτηρίζεται ως παραπληροφόρηση. Απευθυνόμενη στους βουλευτές, είπε ότι τα πιο ανησυχητικά είδη αντιεμβολιαστικού υλικού περιελάμβαναν συζητήσεις σχετικά με τις παρενέργειες [σημ. του εμβολίου] και την ταχύτητα με την οποία αυτό παρήχθη. “«Το εμβόλιο έγινε πολύ γρήγορα», «δεν είναι ασφαλές», τέτοιου είδους ισχυρισμοί”, είπε. Ενώ τα εμβόλια ήταν ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, οι ιατροδικαστές αποφάνθηκαν ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων πέθαναν από σπάνιες αντιδράσεις στο εμβόλιο AstraZeneca. Οι ακαδημαϊκοί έχουν εκφράσει επίσης ανησυχίες για την ταχύτητα ορισμένων δοκιμών εμβολίων.

Η Connolly πήρε τον έλεγχο και “κινούσε τα νήματα”

Χθες το βράδυ, πηγές ανέφεραν ότι επετράπη στη CDU να επεκτείνει την εμβέλειά της υπό την κα Connolly, η οποία ανέλαβε το ρόλο της διευθύντριας ασφάλειας και διαδικτυακών βλαβών το 2017. Κάποιος έριξε το φταίξιμο στην συχνή εναλλαγή υπουργών πολιτισμού, και είπε ότι μια ταχεία διαδοχή υπουργών με μικρή εμπειρία στον τομέα ή φιλοδοξία να παραμείνουν στο DCMS επέτρεψε στην κα. Connolly να πάρει τον έλεγχο σαν “αυτός που κινεί τα νήματα”. Η CDU μετακόμισε από το DCMS για να τεθεί υπ’ ευθύνη του Τμήματος Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά η πηγή είπε ότι ο έλεγχος της Μονάδας φαινόταν απίθανο να αλλάξει επειδή υπήρχε έλλειψη εποπτείας από το πρωθυπουργικό γραφείο. “Πρόκειται για μια τραγική αποτυχία του κέντρου [της κυβέρνησης]”, είπαν.

Χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές επαίνεσαν την εργασιακή ηθική και τον επαγγελματισμό της κυρίας Connolly. “Ως σκληρά εργαζόμενη δημόσια υπάλληλος, είναι μια αμερόληπτη σύμβουλος -όχι, δεν κινεί τα νήματα”, είπε ένας. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρακολουθούνταν από τη CDU και την πλέον ανενεργή Μονάδα Ταχείας Αντίδρασης του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνουν σχόλια από έγκριτους επιστήμονες όπως ο Δρ Alexandre de Figueiredo από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος τάχθηκε κατά του μαζικού εμβολιασμού των παιδιών για τον Covid-19. Οι Μονάδες επισήμαναν επίσης συζητήσεις που αμφισβητούσαν τους εγκλεισμούς και τα διαβατήρια εμβολίων.

Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για τη μονάδα παραπληροφόρησης

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον προϋπολογισμό της CDU ή τον αριθμό του προσωπικού που απασχολεί, αλλά είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρησιμοποίησε μια εξωτερική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για να “αλιεύσει” αναρτήσεις. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: “Όπως έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές, ο πρωταρχικός σκοπός της μονάδας ήταν να παρακολουθεί ισχυρισμούς, όχι άτομα. Δεν έχει, και δεν είχε ποτέ, την εξουσία να αφαιρεί διαδικτυακό περιεχόμενο -σε περιπτώσεις όπου εντόπιζε περιεχόμενο που θεωρείται ότι παραβιάζει τους όρους παροχής υπηρεσιών των εταιρειών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρέπεμψε σε αυτές για εξέταση. Όταν έγιναν παραπομπές κατά τη διάρκεια του Covid, πάνω από το 90 τοις εκατό από αυτές [σημ. τις αναρτήσεις] διαπιστώθηκε τελικά ότι παραβιάζουν τους όρους παροχής υπηρεσιών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η δέσμευση με τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιήθηκε στο αποκορύφωμα μιας άνευ προηγουμένου πανδημίας, όταν πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας”.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με το Twitter για σχολιασμό, αν και γίνεται κατανοητό ότι δεν ενήργησε στις παραπομπές της CDU στον ίδιο βαθμό με άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, Meta, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι “δεν επιτρέπει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια ή τα προγράμματα εμβολιασμού που μας έχουν συμβουλεύσει οι ειδικοί δημόσιας υγείας ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόρριψη του εμβολίου για τον Covid-19. Αυτό περιλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τα συστατικά, την ανάπτυξη, την ύπαρξη ή συνωμοσίες που σχετίζονται με το εμβόλιο ή το πρόγραμμα εμβολιασμού”.

Το BBC είπε ότι απέρριψε τον χαρακτηρισμό της [σημ. μεροληπτικής] κάλυψής του για τον Covid και είπε ότι παρουσίαζε ποικιλία από διαφορετικές φωνές. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας είπε ότι συμμετείχε στο Φόρουμ Πολιτικής Κατά της Παραπληροφόρησης μόνο ως παρατηρητής. Εκπρόσωπος του ραδιοτηλεοπτικού φορέα είπε: “Απορρίπτουμε εντελώς αυτόν τον χαρακτηρισμό σχετικά με την κάλυψή μας για τον Covid.

Παρουσιάσαμε ποικίλες φωνές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν δύσπιστοι με τους εγκλεισμούς, σύμφωνα με το καθήκον μας για τη δέουσα αμεροληψία. Δεν αποδεχόμαστε αυτή την περιγραφή του εργασιακού μας περιβάλλοντος. Όπως και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, τα θέματα που καλύπτουμε αποτελούν αντικείμενο έντονης συζήτησης και διαφωνίας μεταξύ των συντακτών. Όπως έχουμε ήδη καταστήσει σαφές, το BBC παρακολούθησε το Φόρουμ Πολιτικής Κατά της Παραπληροφόρησης με την ιδιότητα του απλού παρατηρητή. Το άτομο που παρευρέθηκε δεν ήταν στέλεχος του BBC News και δεν έπαιξε κανέναν απολύτως ρόλο στη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της σύνταξης”.

telegraph
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...