Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Μελέτη: Υψηλό ποσοστό ψυχικών νοσημάτων και αυτοκτονιών στα τρανς άτομα

Κατά τους New York Times, δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association μελέτη σχετικά με τον σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονιών των τρανσέξουαλ ατόμων στην Δανία σε σχέση με άλλες ομάδες. Η μελέτη είναι η πρώτη στον κόσμο που αναλύει εθνικά δεδομένα αυτοκτονιών για αυτήν την ομάδα και βασίστηκε στην ανάλυση αρχείων υγείας και νομικών στοιχείων από σχεδόν επτά εκατομμύρια ανθρώπους τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

 
Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 3.800 τρανς άτομα στη Δανία, αντλώντας δεδομένα από νοσοκομειακά αρχεία και αιτήσεις για νομική αλλαγή  φύλου. Στα άτομα αυτής της ομάδος το 43% είχε ψυχιατρική διάγνωση, σε σύγκριση με το 7% της ομάδας που δεν ήταν τρανς.
 
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα τρανς άτομα στην Δανία είχαν 7,7 φορές (770%) περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας και 3,5 φορές περισσότερους θανάτους από αυτοκτονία, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης τα άτομα αυτά πέθαναν από αυτοκτονία ή από άλλα αίτια σε μικρότερες ηλικίες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. 
 
Όπως είπε ο Δρ Morten Frisch, Επιδημιολόγος σεξουαλικής υγείας στο Statens Serum Institut στην Κοπεγχάγη, που συμμετείχε στην μελέτη «αυτό είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί». 
 
Και η εύλογη ερώτηση που τίθεται προς τους πολιτικούς που προωθούν την πολιτική αυτή, αλλά και στους υπευθύνους της Δημόσιας Υγείας και τους ειδικούς επιστήμονες (επιδημιολόγους, ψυχιάτρους, κ.λπ.) είναι: «έχει ενημερωθεί η κοινωνία και οι νέοι για τους κινδύνους ψυχικής υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τρανς άτομο; Μελετήθηκαν τα διαθέσιμα στοιχεία; Ή μήπως και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι πολιτικά ορθό να θίγονται τέτοια θέματα ή να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις;
Σημειωτέον ότι με  τον νόμο 4491/2017 και ισχύει μέχρι σήμερα, δίνεται η δυνατότητα αλλαγής φύλου, ακόμη και σε άτομα ηλικίας 15 ετών. Αυτό όμως που δεν μας είπαν οι εμπνευστές του Νόμου και όσοι δημόσια και επίσημα σήμερα τον υποστηρίζουν, είναι οι τυχόν επιπτώσεις στην υγεία από μία τέτοια ενέργεια.
πηγή Τα σχετικά στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας New York Times της 27 Ιουνίου 23.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...