Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Το ταξίδι του χρώματος μπλε από την Βυζαντινή εποχή στην Αργεντινή 🇦🇷

Βυζάντιο-->Αναγέννηση-->Ναπολέοντας—>Επανάσταση των Αργεντίνων—>Αργεντινή
Το μπλε ήταν αριστοκρατικό χρώμα στην Ρωμαϊκή/Βυζαντινή εποχή. Στα περισσότερα ψηφιδωτά αυτοκρατόρων το μπλε επικρατεί στον ρουχισμό τους. Στην Βυζαντινή τέχνη, το μπλε χρησιμοποιήθηκε για την απεικόνιση της Παναγίας. Πασίγνωστο είναι το ψηφιδωτό της στην Αγία Σοφία (πάνω αριστερά στην εικόνα)

Αυτή η τεχνοτροπία πέρασε και στη Δύση όπου η Παναγία απεικονίζεται μπλε αμφίεση. Χαρακτηριστικό ήταν ότι για το μπλε χρώμα χρησιμοποιούσαν το πέτρωμα Λαπις Λαζούλι που ήταν πιο πολύτιμο και από τον χρυσό.

Τον 18ο αιώνα ένας Βασιλιάς της Ισπανίας (Κάρολος Γ’)στην οποία η Αργεντινή ήταν αποικία, δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και όταν τελικά τα κατάφερε το απέδωσε στις προσευχές του στην Παναγία. Δημιούργησε λοιπόν ένα τάγμα του οποίου τα χρώματα ήταν το μπλε της Παναγίας, σε γαλάζια έκδοση, και το λευκό. (Όπως αυτό που φορά ο Κάρολος Δ’ στην εικόνα κάτω δεξιά).

Όταν τον 19ο αιώνα ο Ναπολέοντας κατέκτησε την Ισπανία, οι Αργεντίνοι επαναστάτησαν και υιοθέτησαν τα χρώματα του Βασιλιά τους.

Όταν μετά οι Αργεντίνοι επαναστάτησαν κατά του Ισπανού βασιλιά για να ανεξαρτητοποιηθούν από την Ισπανία, διατήρησαν αυτά τα χρώματα και στη σημαία τους.

Τα ίδια χρώματα φορούν και σήμερα.

#byzantinetales #Βυζάντιο #argentina #Αργεντινή #ιστορία #χρώματα #μπλε

*Η ανάρτηση είναι εμπνευσμένη από την αντίστοιχη ανάρτηση του cultural tutor στο Twitter.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...