Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Τρία χρόνια από την κοίμηση του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας (1928 – 8 Δεκεμβρίου 2019) – Ο Γέροντας που μετέτρεψε τις ερήμους σε «αγιασμένους τόπους»

σχόλιο Σημεία Καιρών: Τρία χρόνια έχουν περάσει από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας, του τελευταίου εν ζωή υποτακτικού του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και θεμελιωτή του Αγιορείτικου Μοναχισμού στην Αμερική. Να έχουμε τις πρεσβείες του Οσίου Γέροντος Εφραίμ.

Ο μακαριστός και χαρισματικός Γέροντας Εφραίμ (1928 – 8 Δεκεμβρίου 2019), ο Γέροντας της απανταχού Ορθοδοξίας, της Ελλάδας και της Αριζόνας, εκτός από τους διδακτικούς και ωφέλιμους λόγους του, άφησε σε τούτο τον άστατο κόσμο ως ιερή παρακαταθήκη 19 Μοναστήρια, τα οποία όπως και ο φιλόθεος ιδρυτής τους, εκπέμπουν το γνήσιο και ανόθευτο φρόνημα της Εκκλησίας ασκώντας ταυτόχρονα και φιλανθρωπικό έργο στην αμερικάνικη ήπειρο, ακόμη και μετά την κοίμηση του.

Ο μακαριστός Γέροντας υπήρξε πνευματικός γόνος του Οσίου Πατρός Ιωσήφ του Ησυχαστού και Σπηλαιώτου, κοντά στον οποίο ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ ανδρώθηκε πνευματικά, διδάχθηκε την ευχή και την εν Χριστώ άσκηση μαζί με τους συνασκητές του όσιο Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη, μακάριο Γέροντα Χαράλαμπο Διονυσιάτη και τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό.

Μετά την κοίμηση του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ δημιουργεί την δική του συνοδεία και σύντομα καλείται να αναλάβει την Ιερά Μονή του Φιλοθέου στο Άγιον Όρος. Το κοινόβιο επί των ημερών του γνωρίζει σπουδαία πνευματική άνθιση και σε ελάχιστα χρόνια και εξ αυτού επανδρώνονται άλλα τρία αγιορείτικα Κοινόβια και Σκήτες.

Ο αριθμός των γυναικείων Μονών που ιδρύθηκαν και επανδρώθηκαν υπό την πνευματική του καθοδήγηση είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό όμως που τον έχει καταστήσει παγκοσμίως γνωστό είναι η μεγάλη πνευματική κίνηση που δημιούργησε στην Αμερική. Με κέντρο την Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα, ίδρυσε και επάνδρωσε με ανδρικές ή γυναικείες αδερφότητες περί τις είκοσι μοναστικές αδελφότητες με σπουδαίο ιεραποστολικό έργο.

Ο Μακαριστός Γέροντας διακατεχόταν από το χάρισμα του λόγου και της ευχής. Αφήνοντας, χάρις τα σύγχρονα μέσα, πλήθος ομιλιών μεστών πνευματικών νοημάτων, οι οποίες αποτελούν ζώσα μαρτυρία της ορθοδόξου πνευματικότητος στον σύγχρονο κόσμο.

Απολυτικιο:
Αγωγή ισαγγέλω, ευχή και δάκρυσιν
ευαρεστήσας Κυρίω,
Φιλοθεΐτα Εφραίμ,
προς ζωήν εκ του θανάτου μεταβέβηκας
εν Αριζόντι, ασκητά,
ο εν τη Αμερική
εικάδος Μονών δομήτωρ,
και χάριν εύρες πρεσβεύειν
υπέρ των πίστει ευφημούντων σε

Επιμέλεια κειμένου: ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙΡΩΝ

simeiakairwn.wordpress.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...