Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Για τον Λεμεσού...

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος *

Δεν είναι κάτι που δεν έχω γράψει ήδη. Έχει πλέον διαβαστεί από χιλιάδες μάτια σε Ελλάδα και Κύπρο ή ακόμη και μεταφρασμένο στα Ρουμανικά από ανθρώπους, όχι Έλληνες, αλλ’ αδελφούς Ορθοδόξους. Ούτε φοβάμαι να το ξαναπώ ως καλλιεργημένη αίσθηση μου μέσα από χιλιάδες ώρες ενασχόλησης με τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό.

Κανέναν δεν αγαπούσε περισσότερο ο Γέροντας από τον πατέρα Αθανάσιο και όπως αναφέρω στη σελίδα 478 του έργου «Ο Κορυφαίος της Αγάπης, Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός», Εκδόσεις Άθως: «Ιδιαιτέρως, περί του πατρός Αθανασίου, ο Βατοπαιδινός διαισθανόταν ήδη από τις αρχές της γνωριμίας τους, ότι αυτός θα είναι ο στύλος του, το θεμέλιο του, όπως έλεγε, το καμάρι του και η υπερηφάνεια του μεταξύ των υποτακτικών του». Τον είχε αδυναμία, που λέμε. Και εξάλλου η χάρις του Θεού είχε αποκαλύψει στον Γέροντα Ιωσήφ, ήδη από πολύ νωρίς, ότι ο Αθανάσιος θα γινόταν Επίσκοπος.

Οι αδυναμίες δεν εξηγούνται ή μάλλον εξηγούνται γιατί ο μετέπειτα Λεμεσού το άξιζε να είναι η μεγάλη αδυναμία του Κορυφαίου της Αγάπης. Μη ρωτάς, τι έχει αυτός ο άνθρωπος, ώστε και άλλοι σύγχρονοι Άγιοι να τον έχουν μικρή ή μεγάλη αδυναμία. Δέξου το απλά και κάμε λίγο στην άκρη. Το μαρτυρούσε κάποτε στην κάμερα ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός ότι ο Αθανάσιος δεν ήθελε να φύγει απ’ τον Άθωνα και να ταξιδέψει για τους θρόνους. Έκλαιγε κι έλεγε: Δε θέλω, να πάω! Θα κάνεις υπακοή και θα πάεις! ωρύονταν ο Βατοπαιδινός. Κι όταν άλλοτε συκοφάντησαν τον Αθανάσιο στα χρόνια της ντροπής και του χειροτέρου απαυγάσματος της κακίας, ο καημένος ο Γέροντας εξηγούσε σε συνάξεις ότι ο Αθανάσιος εξαγορεύει τους λογισμούς του στον ίδιον για πάρα πολλά χρόνια και είναι τόσο αγνός που θα μπορούσε να γίνει ξεσηκωμός περιστεριών και λουλουδιών μόνο για χάρη του.

Δεν ξέρω, τι θέλει ο κυπριακός Ελληνισμός. Ούτε έχουμε θεία πληροφορία που θέλουμε να τη μεταβιβάσουμε. Το να έχεις Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον Αθανάσιο θα φέρει όμως ευλογία και περιστέρια στο νησί. Δε θα αντέξει ούτε το υπόλοιπο νησί και θα θέλει να έρθει ν’ αγκαλιάσει ελευθερωμένο έναν τέτοιο Αρχιεπίσκοπο. Κι ίσως πει ο Θεός: Η Κύπρος να ελευθερωθεί, αφού επιθυμεί να πάει να αγκαλιάσει ολόκληρη τον Αθανάσιο!

Αυτά δεν είναι υπερβολή για όσους έχουν μελετήσει την αξία του Λεμεσού Αθανασίου. Ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής αγκάλιασε κάποτε το κεφάλι του Αγίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη και είπε: «Παιδί μου, δεν έχεις μόνο καθαρότητα ψυχής, αλλά έχεις και ολοκληρωμένη αγνότητα». Αυτή ήταν η πληροφορία της προσευχής του Ησυχαστή για τον παπά Εφραίμ από τα Κατουνάκια. Η αίσθηση μου είναι ότι ο υποψήφιος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Αθανάσιος έχει μια τέτοια ολοκληρωμένη αγνότητα και καθαρότητα ψυχής που θα πρέπει να το δεχτείς και να κάμεις λίγο στην άκρη.

Κ.Γ.Π. – Νοέμβριος 2022

* Ο Κώστας Παναγόπουλος ασχολείται με το ορθόδοξο θεολογικό κείμενο για αρκετά χρόνια. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί και αναδημοσιευθεί σε ορθόδοξους διαδικτυακούς τόπους ευρείας επισκεψιμότητας. Έχει εργασθεί ως εξωτερικός πολιτικός συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, ως κειμενογράφος, ως συντάκτης πρακτικών συνεδριάσεων, απασχολούμενος και σε άλλες εργασίες που δεν είχαν να κάνουν με το γράψιμο. Από το 2018 και για μία τριετία εργάστηκε ως συντάκτης πλήρους απασχόλησης σε διαδικτυακό Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων. Στα τέλη του 2021 κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κύπρο από τις Εκδόσεις Άθως το πρώτο συγγραφικό έργο του "Ο Κορυφαίος της Αγάπης – Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός" το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα Ρουμανικά από τις Εκδόσεις Egumenita (2022). Γεννήθηκε το έτος 1981 και ζει στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...