Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Νηστίσιμα Κεφτεδάκια Κοκκινιστά

Υπέροχη, υγιεινή, νηστίσιμη, χορτοφαγική συνταγή για όλους!
Για όσους θέλουν να υιοθετήσουν πιο υγιενό τρόπο ζωής , για όσους νηστεύουν, για τα παιδάκια μας που δε τρώνε όσπρια ...! Για όλους !

Είμαι σίγουρη θα σας πετύχει , εμένα μου πέτυχαν με τη πρώτη αυτά τα τέλεια Vegan κεφτεδάκια .Τα έψησα στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά και την επόμενη φορά σκέφτομαι μόνο να βάλω λίγο ελάχιστο ούζο, νομίζω θα του πηγαίνει!

Η φώτο και η συνταγή είναι από το site www.vegankainostimo.gr!

Υλικά για τα κεφτεδάκια:
200γρ. βρασμένα φασόλια χάντρες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
60γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα (εγώ έβαλα ένα μεγάλο καρότο , δεν είχα μανιτάρια )
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1/4 κούπα καρύδια ψιλοτριμμένα
1/2 κούπα βρώμη ψιλή (αν δεν βρείτε περάστε την ελαφρά στο μίξερ 2-3 φορές)
2 κ.σ. αλεύρι
1/4 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. ρίγανη
1/4 κ.γ. πάπρικα
1/2 κύβο λαχανικών τριμμένο
1/4 κ.γ. αλάτι
πιπέρι

Για την σάλτσα:
1 κουτί 450γρ. τριμμένη ντομάτα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/3 κούπα ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. πελτέ
1 κ.γ. ξερό βασιλικό
1 κ.γ. θυμάρι
1 1/2 κύβο λαχανικών
1/4 κούπα κόκκινο κρασί
2 κούπες νερό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα φασόλια να μαλακώσουν καλά, τα στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν. 20 λεπτά περίπου μου πήρε εμένα στο χαμηλό στη χύτρα.

Σοτάρουμε στις 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το σκόρδο (όλα ψιλοκομμένα )σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν διάφανα και να στεγνώσουν τα υγρά. Βγάζουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε τα καρύδια στο μίξερ να γίνουν ψιλά τρίμματα και πολτοποιούμε τα φασόλια σε ένα μπολ με το πηρούνι ή στο μίξερ.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα λιωμένα φασόλια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε και βλέπουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλο αλάτι, πιπέρι κλπ. Ταμπονάρουμε λίγο νερό στις παλάμες μας για να μην κολλάει το μείγμα και πλάθουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια. Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι πασπαλισμένο με πολύ λίγο λάδι και σε μέτρια φωτιά από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να ψηθούν καλά.

Αντί για τηγάνι αν και γίνονται πιο νόστιμα, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά. Ενδιάμεσα τα γυρνάμε για να ψηθούν από όλες τις πλευρές.

Όταν ψηθούν τα αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα ρίχνοντας το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε όλα τα υπολοιπα υλικά της σάλτσας. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Δεν αφήνουμε να πήξει πάρα πολύ η σάλτσα μας και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή κάποιο άλλο υλικό.

Τα κεφτεδάκια δεν τα ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα γιατί θα τη ρουφάνε συνέχεια και θα φουσκώνουν. Πριν σερβίρουμε τα βουτάμε μέσα στην σάλτσα να πασαλειφτούν καλά και συμπληρώνουμε επιπλέον σάλτσα στο πιάτο μας.

Συνοδεύουμε με ρύζι, μακαρόνια, πατάτες ή πουρέ.


https://thoughtsoffani.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...