Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Ο Ερντογάν δεν σκέπασε με χαλί το «Ομφάλιο» στην Αγία Σοφία – Εκεί θα στεφθεί χαλίφης το 2023

σχόλιο Γ.Θ : Μάλλον πως θα τον προλάβει ο Μαρμαρωμένος ΒασιλιάςΤο ισλαμιστικό καθεστώς της Τουρκίας έστρωσε την Αγία Σοφία με χαλί, όπως συμβαίνει σε όλα τα τζαμιά, για να προσεύχονται ανυπόδητοι οι μουσουλμάνοι.

Ωστόσο, ένα μέρος του δαπέδου της Αγίας Σοφίας, το λεγόμενο «Ομφάλιο», εκεί που στέφονταν οι Ρωμαίοι (Βυζαντινοί) βασιλείς (αυτοκράτορες) δεν καλύφθηκε με χαλί.

Όπως δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» ο περιφερειακός διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης, Τζοσκούν Γιλμάζ (Coşkun Yılmaz), το δάπεδο, σχήματος τετραγώνου, που έμεινε ακάλυπτο είναι το σημείο όπου στέφονταν οι αυτοκράτορες και δεν στρώθηκε με χαλί για ιστορικούς λόγους.

Το για «ιστορικούς λόγους» θα ήταν μια αρκετή εξήγηση, εάν ήταν και αληθινή.

Διότι ο πραγματικός λόγος που δεν κάλυψαν το «Ομφάλιο» είναι επειδή εκεί ο Ερντογάν φιλοδοξεί το 2023 να ανακηρυχθεί χαλίφης.
Το Ομφάλιον

Το «Ομφάλιον» (Ομφαλός της Γης) -κεντρική φωτογραφία- είναι ένα πολυποίκιλτο τετράγωνο σύνολο κυρίως κυκλικών πολύχρωμων μαρμάρινων διακοσμήσεων, υψηλής τέχνης, σε συγκεκριμένο σημείο του δαπέδου των βυζαντινών ναών.

Το συγκεκριμένο στην κεντρική φωτογραφία, είναι το «Ομφάλιο» της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται κεντρικά και ελαφρώς δεξιά στο δάπεδο της Μεγάλης Εκκλησίας και εμπρός από τη μετέπειτα οθωμανική προσθήκη για τη παρουσία του μουεζίνη.

Αποτελείται από μία μεγάλη κεντρική μαρμάρινη ροζέτα, όπου εκεί ήταν η θέση της Στέψης του εκάστοτε Βυζαντινού Βασιλέα ή Αυτοκράτορα.

Στο σημείο αυτό παρέμενε ο Αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια των περισσοτέρων επίσημων τελετών της εκκλησίας (περιγραφές του Πορφυρογέννητου).

Η χρήση του ομφάλιου ήταν συνεπώς λειτουργική, αλλά και τελετουργική.

Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ανακηρυχθεί χαλίφης πρέπει να σταθεί στο «Ομφάλιον», δηλαδή στον Ομφαλό της Γης, μέσα στην Αγία Σοφία.πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...