Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ…

σχόλιο Γ.Θ : Όταν οι Βούλγαροι ως Ορθόδοξοι αντιδρούν δυναμικότερα για την Αγιά Σοφιά από ότι εμείς, τότε το πρόβλημά μας είναι βαθύτερο από ότι πιστεύουμε...Δεν υπάρχει χώρος για τζαμί στην καρδιά της βουλγαρικής πρωτεύουσας τονίζει η Εθνική Επιτροπή Νεολαίας του βουλγαρικού κοινοβουλευτικού κόμματος ΕΜΕΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) - Εθνικό Κίνημα της Βουλγαρίας, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.
Η Εθνική Επιτροπή Νεολαίας του ΕΜΕΟ ζητά να απαντήσει η Βουλγαρία στην προκλητική απόφαση της Τουρκίας, μετατρέποντας σε μουσείο το τζαμί Μπάνια Μπάσι που βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας.
«Με μια τόσο κατηγορηματική άποψη, η Εθνική Επιτροπή Νεολαίας του ΕΜΕΟ συνεχίζει να επιμένει στην απάντηση της Βουλγαρίας μετά την προκλητική πράξη της Τουρκίας να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί» ανέφερε η Επιτροπή στο Facebook.
Την Παρασκευή, η Νεολαία σχολίασε την απόφαση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έπειτα από δεκαετίες. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, ο Πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιεί μεθόδους άλλης εποχής. «Η ανατολική χώρα είχε προσβάλει επανειλημμένα τη χριστιανική Ευρώπη».
«Με αυτές τις πράξεις, ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία αρνείται να είναι ένα κοσμικό κράτος και αντί να προσπαθεί να βρει μια θέση για τον εαυτό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, η χώρα επιθυμεί να είναι ηγέτης στον μουσουλμανικό. Είναι μια σαφής δήλωση ότι το κράτος θα είναι θρησκευτικό και όχι κοσμικό» τόνιζε η επιτροπή την Παρασκευή.
Την Παρασκευή το απόγευμα, στη Σόφια πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αρχηγός του κόμματος «Βόλια» («Volya»), Βεζελίν Μαρέσκι, δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια της στις πράξεις των γειτόνων της.
«Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι σε αυτήν την πρόκληση ενάντια ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου» επισήμαινε ο Μαρέσκι.
Το τζαμί Μπάνια Μπάσι (Banya Bashi) χτίστηκε τον 16ο αιώνα και βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας.

https://sputniknews.gr
http://nikosxeiladakis.gr

2 σχόλια:

 1. Τι λες τωρα. Εδω ο εριτιμος αγαπημενος γραμματεας θρησκευματων του υπ. (α)παιδείας, πιεζει να λειτουργησει το μουσουλμανικό τέμενος και τζαμί στον Βοτανικό για να ευχαριστήσει τον Ερντογκάν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγνώμη, αλλά η "νεολαία της Βουλγαρίας" λέει βλακείες!
  Το να κάνεις "κοσμικό κράτος" είναι καθαρή ηλιθιότητα.
  Ένα έθνος το συγκρατούν η γλώσσα, η πίστη, η ιστορία και οι ιδιαιτερότητες.
  Οι ιδιαιτερότητες και η γλώσσα εξασθενούν ραγδαία με την παγκοσμιοποίηση.
  Μόνο ένας ηλίθιος (σαν κάποιους δικούς μας συμπατριώτες) θα δεχόταν να απεμπολήσει και την πίστη, αφήνοντάς την στο έλεος της τύχης και των νεοταξιτών.
  Πολύ καλά κάνει ο Ερντογκάν και δεν κάνει κοσμικό κράτος και θα πρέπει να τον μιμηθούμε όλοι.
  Άσχετα αν κάνει άλλα που δεν μας αρέσουν.

  Αλλά μην κάνουμε τις αθώες περιστερές...
  Έχουμε προδώσει τον Θεό και την πίστη, γι' αυτό συμβαίνουν όλα αυτά.
  Εξάλλου, αν τηρούσαμε τις εντολές Του («Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη»), όλοι οι Τούρκοι θα είχαν γίνει ορθόδοξοι και δε θα είχαμε πρόβλημα με το να λειτουργούνται εκεί μέσα. Ή μήπως θα είχαμε πρόβλημα, γιατί πιο πολύ μας καίει το εθνικό θέμα παρά το θέμα πίστεως; Ρητορικές ερωτήσεις κάνω, γιατί ξέρω τις απαντήσεις. Τις έχω βιώσει στο πετσί μου.

  Αυτό που με εκπλήσσει προσωπικά, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αμέτρητους κρυπτοχριστιανούς. Μια χώρα καθαρά ισλαμική, με τοπικούς "πατριάρχες" και "επισκόπους" που είναι αιρετικοί και άσχετοι με τον Χριστό και την Πίστη, με ανύπαρκτη ορθόδοξη ιεραποστολή. Να είναι οι ελληνικές ρίζες των κατοίκων της; Να είναι το χέρι του Θεού που τους οδήγησε στην Αλήθεια; Ότι και να είναι, είναι εκπληκτικό. Ελπίζω, όταν αυτοί οι κρυπτοχριστιανοί έρθουν στην πατρίδα μας, να μην τους φερθούμε απαίσια όπως φερόμαστε στους πάντες. Μακάρι να φροντίσει ο Θεός γι' αυτό, γιατί από εμάς δεν... Να μας προετοιμάσει κατάλληλα μέσα στο καμίνι των θλίψεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...