Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Προ των πυλών για σχισμα οι αυτοκεφαλοι; Στα μαχαίρια Φιλαρετος - Επιφανιος και δεν είναι η πρώτη φορά

Φιλάρετος: Θα απαιτήσουμε νέο Τόμο από το Φανάρι

ΝΕΑ -Ο επικεφαλής της UOC-KP είπε ότι η δομή του αποσύρθηκε από την ΟCU επειδή στον Τόμο καταγράφεται η εξάρτηση από το Φανάρι και αυτό το Τόμο πρέπει να απαρνηθούμε για να πάρει νέο.

Στη συνέντευξή του στο «Apostrophe» ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Κιέβου Φιλάρετος Ντενισένκο δήλωσε ότι η δομή του θα απαιτήσει νέο Τόμο από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Ο επικεφαλής του Πατριαρχείου του Κιέβου πιστεύει ότι ο Τόμος, τον οποίο χορήγησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο «Συμβούλιο Ενοποίησης» τον Ιανουάριο του 2018, ορίζει την εξάρτηση της νεοσύστατης θρησκευτικής δομής από το Φανάρι.

Κατά την άποψή του, για να απαλλαγούν από αυτήν την εξάρτηση, πρέπει να απαρνηθούν τον Τόμο με το περιεχόμενο που έχει σήμερα.

Ο επικεφαλής της UOC-KP πιστεύει ότι ο τερματισμός των «μεταβάσεων» από την UOC στην ΟCU οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τόμος είναι «ψεύτικος» επειδή «εάν ο Τόμος ήταν αληθινός, η μετάβαση από την UOC του Πατριαρχείου Μόσχας θα συνεχιζόταν και στο μέλλον».

«Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης θα έπρεπε να μας δώσει Τόμο όπως έδωσε στην Πολωνική Εκκλησία, Ρουμανική, Βουλγαρική, Σερβική. Τέτοιο Τόμο χρειαζόμαστε. Και ελπίζαμε ότι θα ήταν έτσι», τόνισε ο Φιλάρετος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «απαιτήσαμε, απαιτούμε και θα απαιτούμε μέχρι το τέλος Τόμο, που έχουν άλλες εκκλησίες. Θα σταθούμε σταθερά στη θέση του πατριαρχείου. Εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δώσει νέο Τόμο στο πατριαρχείο, αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε γίνει πραγματικά μια αυτοκέφαλη, ανεξάρτητη εκκλησία».

Ο Ντενισένκο είπε ότι «όταν επρόκειτο για τη χορήγηση του Τόμου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Βίκτωρ Γιούσενκο, μας έθεσαν άμεσα την προϋπόθεση: να γίνουμε μέρος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Το ίδιο μέρος με την Εκκλησία της Κρήτης. Και μας έλεγαν λοιπόν: εσείς, η Ουκρανική Εκκλησία, όπως και η Κρητική Εκκλησία, πρέπει να είστε μέρος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Τότε το απορρίψαμε κατηγορηματικά. Δεν χρειαζόμαστε τέτοια εξάρτηση».

Είπε ότι η UOC-KP βγήκε «από τη σύνθεση της δομής της λεγόμενης ΟCU» επειδή δεν θέλει να εξαρτάται από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και «συνεχίζει να υπάρχει ως Πατριαρχείο του Κιέβου, ως ανεξάρτητη εκκλησία».

Ο Φιλάρετος υποσχέθηκε ότι η θρησκευτική του δομή θα περίμενε «τη στιγμή που η Ουκρανική Εκκλησία θα λάβει έναν πραγματικό Τόμο Αυτοκεφαλίας».

Νωρίτερα η ΕΟΔ έγραψε ότι, σύμφωνα με τον Φιλάρετο, ο Τόμος είναι εκδίκηση στη Μόσχα για τη μη συμμετοχή στη Σύνοδο της Κρήτης.

https://www.exapsalmos.gr/2020/07/02/neo-paralirima-filaretou-tha-apaitisoume-neo-tomo-apo-to-fanari/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...