Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Οξύτερη «ματιά» με μαύρη σοκολάτα

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει δρουν ευεργετικά για την όραση, την καρδιά, τον εγκέφαλο και τη ρύθμιση του διαβήτη
Από τη
Ρίτα Μελά

Αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας, βάλτε στη ζωή σας τη μαύρη σοκολάτα. Μπορεί να ωφελήσει σημαντικά όχι μόνο την καρδιά αλλά και την όρασή σας, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι φλαβονόλες που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία.
Οι φλαβονόλες είναι μια ομάδα ουσιών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που, όπως φαίνεται, δρουν ευεργετικά στην καρδιά, στον εγκέφαλο, ακόμα και στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.
Οπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, οι επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στην υγεία έχουν μελετηθεί τόσο σε μεμονωμένες μελέτες όσο και σε συνδυασμένες (μεταναλύσεις).

Μία από τις μεταναλύσεις δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients». Σε αυτήν εξετάστηκαν τα ευρήματα 14 προγενέστερων μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 508.000 άνδρες και γυναίκες.
Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έτρωγαν τακτικά μαύρη σοκολάτα (δύο έως τρεις μερίδες των 30 γραμμαρίων η καθεμία την εβδομάδα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Heart» άλλη μελέτη, σε 20.951 άνδρες και γυναίκες, η οποία έδειξε ότι όσοι έτρωγαν έως και 100 γραμμάρια σοκολάτα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό.

Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν μειωμένος κατά 23% στους λάτρεις της σοκολάτας. Αντίστοιχα ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν μειωμένος κατά 14%.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και πολλές άλλες μελέτες, ενώ η νεότερη υποδηλώνει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει την οπτική οξύτητα - τουλάχιστον παροδικά.

Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, οι οποίοι συνέκριναν τις επιδράσεις της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε τρεις παραμέτρους της όρασης: την οπτική οξύτητα και την ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης στα μικρά και τα μεγάλα γράμματα.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...