Μετά την καταιγίδα ήρθε η… επιφανειακή ηρεμία στα Σκόπια, τα οποία τα ξημερώματα έζησαν πρωτοφανείς σκηνές βίας με επεισόδια, χημικά και ξύλο μέσα στο κοινοβούλιο στο οποίο εισέβαλαν οπαδοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Συνολικά 100 άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ο Ζόραν Ζάφεν και πολλοί βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, αλλά και βουλευτές των αλβανικών κομμάτων.
Ο κύκλος βίας πυροδοτήθηκε από την εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του προέδρου της Βουλής – μια εκλογή, όμως, που κινείται στα όρια της νομιμότητας.
Οι φανατικοί του Νίκολα Γκρούεφσκι και του VMRO, οι οποίοι παραμένουν στους δρόμους, προσπάθησαν να μην επιτρέψουν τη σύγκληση του κοινοβουλίου, και από εκεί και πέρα ακολούθησαν σκηνές μάχης.
Η πΓΔΜ βρίσκεται εδώ και καιρό σε πολιτική αβεβαιότητα. Το κοινοβούλιο «προσπαθεί» μήνες να συγκροτηθεί σε σώμα. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι απέτυχε να αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης καθώς οι πρώην σύμμαχοί του, τα αλβανικά κόμματα, συντάσσονται με τον Ζόραν Ζάεφ της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.
(Φωτ.: EPA / Maja Zlatecska)
Χθες ο πρόεδρος της πΓΔΜ σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση κάλεσε σε σύσκεψη τους επικεφαλής όλων των κομμάτων. Ωστόσο, πλην του VMRO, είναι αμφίβολο αν θα ανταποκριθεί κάποιος στο κάλεσμα· ο Γκιόργκι Ιβανόφ (που έχει τη στήριξη του Νίκολα Γκρουέφσκι) θεωρείται υπαίτιος για την πολιτική κρίση, και μάλιστα τα αλβανικά κόμματα δεν τον αναγνωρίζουν καν.
Σήμερα στη Βαλέτα θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το βλέμμα και στα Σκόπια. Η Φεντερίκα Μονγκερίνι, αλλά και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, χαρακτήρισαν «θετική εξέλιξη» την εκλογή προέδρου της Βουλής, και υπογράμμισαν την προσδοκία τους να δρομολογηθούν διαδικασίες εξομάλυνσης της κατάστασης.
Τη Δευτέρα αναμένεται στα Σκόπια ο αναπληρωτής βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι.
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που σημειώνει ότι παρακολουθεί την κατάσταση με θλίψη και ανησυχία, αναφέρει ότι η Ελλάδα όποτε της ζητηθεί είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης, «στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ».