Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Παναγία Πορταΐτισσα: Η θαυματουργή εικόνα που δεν πρέπει ποτέ να βγει έξω από το Άγιον Όρος

Κανείς δεν ξέρει που βρισκόταν 170 χρόνια η Εικόνα...

Στο Αγιο Ορος υπάρχει η Εικόνα αυτή δεν πρέπει να βγεί ποτέ εκτός του Αθωνα. Οπως λέει η παράδοση, αν γίνει κάτ τέτοιο, θα σημάνει και το τέλος του Αγίου Όρους.

Θεωρείται μια από τις πιο θαυματουργές εικόνες.Τα τάματα που γίνονται για την χάρη της σε καθημερινή βάση από την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο είναι πάρα πολλά..»Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς».

Στην Ιερά Μονή των Ιβήρων βρίσκεται η θαυματουργή Εικόνα Πορταΐτισσα, η οποία κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Έχει διαστάσεις 137 εκατοστά ύψος και 94 πλάτος, το δε βάρος 96 κιλά, μαζί με τα αναθήματα και τα λοιπά. Η αυστηρή έκφραση του ιερού προσώπου Της, τονιζόμενη από την επιβλητική, καθηλωτική ματιά Της, προξενεί το δέος.

Δόθηκε το προσωνύμιο τούτο στην Παναγία, επειδή είναι τοποθετημένη η ιερά εικόνα στο παρεκκλήσιο της μονής Ιβήρων που ευρίσκεται αριστερά της κεντρικής Πύλης.

Αυτή η εικόνα ήταν κτήμα μιας ευλαβούς χήρας στη Νίκαια, όταν εικονομάχοι στρατιώτες την ανακάλυψαν στο σπίτι της, μπροστά απ’ την οποία έκαιγε ακοίμητη καντήλα. Με την υπόσχεση χρημάτων η σώφρων χήρα πήρε μια μέρα παράταση και τη νύχτα έριξε, με το γιό της μαζί, την Εικόνα στη θάλασσα, η οποία ξαφνικά στάθηκε όρθια και έπλεε προς την Ελλάδα. Εκείνος ο γιος, για να μη τον συλλάβουν, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και μετά στο Άγιο Όρος. Κανείς δεν ξέρει που βρισκόταν 170 χρόνια η Εικόνα, απ’ το 829 που έπεσε στη θάλασσα ως το 1004 που βγήκε στην Ιβήρων.

Κάθονταν οι παλαιοί άγιοι Γέροντες της Ιβήρων και μιλούσαν περί σωτηρίας ψυχής, όταν ξαφνικά βλέπουν μέσα στη θάλασσα μια λάμψη. Μαζεύτηκαν όλοι οι Μοναχοί του Όρους, και με βάρκες θέλησαν να πάνε στο περίεργο και θαυμαστό σημείο. Μπόρεσαν μόνο να διακρίνουν ότι ήταν μία εικόνα της Θεοτόκου, διότι όσο πλησίαζαν τόσο η εικόνα απομακρυνόταν. Όποτε οι Πατέρες συγκεντρώθηκαν στην Εκκλησία και ικέτευαν θερμώς τον Πανάγαθο να τους επιτρέψει να πάρουν την αγία Εικόνα. Πράγματι ο Θεός άκουσε τη δέηση τους και απάντησε ως έξης.

Έξω απ’ το Μοναστήρι ασκήτευε κάποιος Μοναχός Γαβριήλ από την Ιβηρία. Ήταν απλός, αναχωρητής, αδιαλείπτως έλεγε «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλό και ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ». Η τροφή του ήταν τα βότανα του βουνού και ποτό του το νερό και μέρα-νύχτα μελετούσε το νόμο του Κυρίου. Ενώ προσευχόταν, νύσταξε λίγο, έκλεισε τα μάτια του και βλέπει την αγία Θεοτόκο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και του λέει «πήγαινε στο Μοναστήρι σου και πες στον ηγούμενο ότι ήρθα για να τους δώσω την εικόνα μου» μετά βάδισε στη θάλασσα, για να γνωρίσουν όλοι την αγάπη και πρόνοια που έχω στο Μοναστήρι σας. Μόλις είπε αυτά η Παναγία, χάθηκε απ’ τα μάτια του Γαβριήλ.

Μετά πήγε στο Μοναστήρι, είπε το νέο και οι Πατέρες με πομπή και Θεομητορικούς ύμνους πήγαν προς την παραλία. Ο Γέρων Γαβριήλ περπάτησε λίγο στη θάλασσα και αμέσως η εικόνα ήρθε στην αγκαλιά του. Οι Πατέρες με πολλή ευλάβεια και χαρά την υποδέχτηκαν και έκαμαν ολονύκτιες αγρυπνίες και δεήσεις και Λειτουργίες επί τρία μερόνυχτα, για να ευχαριστήσουν τον Θεό και την Παναγία. Την έβαλαν στο ναό της Μονής, αλλά εκείνη έφευγε και στεκόταν πάνω από την πύλη του Μοναστηριού. Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές, ώσπου ξαναπαρουσιάστηκε η Παναγία στον Γέροντα Γαβριήλ και του λέει:

«Πες στον ηγούμενο να παύσετε να με πειράζετε, διότι δεν ήρθα στο Μοναστήρι για να με φυλάτε σεις, αλλά ήρθα για να γίνω εγώ φύλακας και φρουρός σας και σ’ αυτήν και στην μέλλουσα ζωή και όσοι θα ζήσουν με ευλάβεια και φόβο Θεού και δεν αμελούν στην απόκτηση των αρετών, και τελειώσουν την πρόσκαιρη ζωή τους σ’ αυτόν τον τόπο, ας έχουν θάρρος και να μη φοβούνται την κόλαση διότι αυτή τη χάρη ζήτησα από τον Θεό και Υιό μου και την πήρα. Ως επιβεβαίωση των λόγων μου σας δίνω αυτό το σημείο, όσο βλέπετε την εικόνα μου στο Μοναστήρι σας, δεν θα λείψει απ’ το Όρος τούτο η χάρις και το έλεος του Υιού μου και Θεού».

Όταν τα άκουσε αυτά ο ασκητικός και θεοφόρος πατήρ Γαβριήλ έρχεται βιαστικά στο Μοναστήρι και τα αναφέρει στον ηγούμενο ο όποιος χάρηκε πολύ, συνάθροισε την αδελφότητα και διατάζει να κτισθεί στην είσοδο της Μονής ειδικό παρεκκλήσιο για την φύλακα της Μονής θαυματουργή Εικόνα.

Λέγεται, μάλιστα, ότι εάν χαθεί η εικόνα από την θέση της, τότε θ’ αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την δευτέρα παρουσία του Κυρίου μας. Η Αγία αυτή εικόνα φέρει στο κάτω μέρος της σιαγόνος της Θεοτόκου μία ουλή από το μαχαίρι ενός πειρατή. Από την ουλή αυτή έρευσε αίμα, το οποίο πηγμένο διακρίνεται και σήμερα επάνω στην εικόνα.Πηγή

5 σχόλια:

 1. Από τότε όμως η είσοδος του μοναστηριού άλλαξε. Έτσι πιά σήμερα η εικόνα δεν είναι στην είσοδο του μοναστηριού. Μήπως λοιπόν η θέση πάνω από την οποία έχει σταθεί η εικόνα και δεν θέλει με τίποτα να φύγει από εκεί σημαδεύει κάτι άλλο που είναι θαμμένο από κάτω της και όχι την είσοδο της Μονής;
  Θυμάμαι πρίν από κάποια χρόνια είχα μια συζήτηση με τον μακαρίτη τον Γιώργο τον Πάλμο και μου έλεγε ότι υπάρχουν χειρόγραφα σε κάποιο μοναστήρι του Αγίου Όρους που λένε ότι η Παναγία προς το τέλος της ζωής ήρθε, έζησε και πέθανε στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην αρχαία πόλη Κλεωνές που είναι η σημερινή Μονή Ιβήρων.
  Επίσης από τα μέρη που έχω προσκυνήσει, αυτό που με έχει συγκλονίσει πιό πολύ πνευματικά είναι ο Γολγοθάς και ο Πανάγιος Τάφος. Το δεύτερο μέρος που με έχει συγκλονίσει και έχω νιώσει αντίστοιχο συναίσθημα με τον Πανάγιο Τάφο (σε μικρότερη ένταση βέβαια) είναι η Πορταίτισσα. Γιατί; Τι είναι αυτό που κάνει το μέρος τόσο σημαντικό που να εκπέμπει τέτοια Χάρη αντίστοιχη με τον Πανάγιο Τάφο; Μήπως η εικόνα αυτή σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό που υπάρχει θαμμένο από κάτω της; Μήπως τον πραγματικό τάφο της Παναγίας; λέω μήπως. Εδώ να σημειώσω πώς στην Γεσθημανή βρήκαν κενοτάφιο και πολλοί κατά καιρούς έχουν κάνει διάφορες υποθέσεις για το που μπορεί να είναι ο πραγματικός τάφος της Παναγίας. Μήπως τελικά είναι εκεί - κάτω απο την εικόνα της Πορταίτισσας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αδερφέ ο τάφος της Παναγίας είναι στην Γεσθημανή και πουθενά αλλού. Το δε σώμα της ΔΕΝ είναι στην γη. Αφθαρτοποιήθηκε με την μετάστασή της και βρίσκεται στον Ουρανό. Μην ακούς τι λέει ο καθένας για την Πίστη μας πέρα από αυτά που λένε οι Άγιοι.

   Διαγραφή
  2. Συμφωνω απολύτως και προσυπογράφω.

   Διαγραφή
 2. Εγώ ήμουν στο Άγιο Όρος την 1 και 2 Δεκεμβρίου του 16 με το νέο ημερολόγιο. 2 μέρες ήμουν στη Σκήτη Αγίου Ανδρέα (Σεράϊ) και την τρίτη μέρα (3 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο, όπου είχα και γενέθλια και 20 Νοεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο,που είχε αγρυπνία για τα Εισόδια της Θεοτόκου.Μου έδωσαν δωμάτιο με ένα κρεβάτι γιατί ήμουν μόνος μου και το δωμάτιο που μου έδωσαν είχε το ίδιο νούμερο με το ντουλάπι που έχω στη δουλειά. Την ημέρα αναχώρησης (στα Εισόδια της Θεοτόκου 21 Νοεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο) και 4 Δεκεμβρίου με τον νέο ημερολόγιο είχα την ονομαστική μου εορτή.Ήταν του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Αρχιεπισκόπου Φαναρίου (Καρδίτσας).Τυχαία θα πουν πολλοί. Σε κάποιον μοναχό εκτος Αγιου Ορους που είπα οτι πήγα εκεί, μου είπε ότι "ήθελε ο Θεός να πάς εκεί "πέρα".Κάτι ίσως να καταλαβαίνουν αυτοί περισσότερο από εμάς τους λαϊκούς. Φτάνει όμως και εμείς πριν πάμε στο Άγιο Όρος να προσπαθούμε να κόψουμε ή να ελατωσουμε κάτι από την κοσμική ζωή, να προσπαθούμε να την κάνουμε πιο πνευματική (όσο μπορεί ο καθένας) για να νιώσουμε και να καταλάβουμε πιο εύκολα πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί πάνω. Εννοείται η διαδρομή από Καρυές πρός Ιβήρων έγινε με τα πόδια από το μονοπάτι στο βουνό.Λέει ένας στίχος από ένα τραγούδι "Κυρά μου Πορταΐτισσα με το μεγάλο δρόμο, να μ'αξιωνει η Χάρη σου να 'ρχομαι κάθε χρόνο".Ήταν εμπειρία ζωής. Ο πάτερ στην εκκλησία που πάω και τον είχα ρωτήσει κάποια πράγματα πως θα πάω πρώτη φορά, μου είχε πεί "μόλις γυρίσεις να μου πεις λεπτομέρειες". Μπαινω στο γραφειο του και μόλις τον είδα,πριν μιλήσω, μου λέει "φαίνεσαι αλλαγμενος"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΦΥΣΙΚΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ..τι νομιζες..ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΦΡΑΙΜ Ο ΔΙΚΑΙΟΣ,,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΜΟΥ ΠΑΤΕΡΑΣ τον γνωριζω περιπου 26-27 χρονια..Ο ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ..ΠΡΟΟΡΑΤΙΚΟΣ ΓΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΣ πολλες φορες ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ..ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ..ΕΙΝΑΙ πνευματικο τεκνο ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΑΣ..Ο ΕΦΡΑΙΜ ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΧΕΙ κανει πολλα θαυματα..τα κρυβει ομως..ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ που δεν εβγαιναν οι ΡΟΔΕΣ ο πιλοτος τον καλεσε ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΗΡΙΟ..Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΛΕΕΙ=ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΠΩ..Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΥΠΑΚΟΥΣΕ..Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ, λιγο πριν την προσγειωση ΟΙ ΡΟΔΕΣ ΒΓΗΚΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ..ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ..ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ μια κυρια ,,της λεει Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ=ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ ΠΟΥ πινεις[ειπε και την μαρκα]για να μιλας καλυτερα να σε καταλαβαινω..χαχχ ΕΠΑΘΕ ΣΟΚ Η ΚΥΡΙΑ..ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ εχω πορτοκαλαδα??αφου δεν σου το ειπα?ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ..

   Διαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...