Αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βρει τη μέση οδό ώστε να συμπεριλάβει τα ελληνικά και τα κυπριακά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα...
ποσοτικής χαλάρωσης, εκφράζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι η αποφυγή του ηθικού κινδύνου.
Σε έκθεσή τους υποστηρίζουν ότι ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ένα QE δηλαδή, δεν είναι αντίθετο προς το θεσμικό πλαίσιο, αλλά έχει σημαντικά προβλήματα σχεδιασμού.
Εκτιμούν δε ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων όλων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, τα δύο κράτη με βαθμολογία υπο-επενδυτικού βαθμού.
Για να μπορέσει ωστόσο η ΕΚΤ να παρουσιάσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο θα πρέπει να εξασφαλίσει όχι μόνο τη συναίνεση του Συμβουλίου, στο οποίο παρατηρούνται και οι σκεπτικιστές, αλλά και τις αντιρρήσεις εκτός αυτού.
Εξαιτίας της απουσίας της πολιτικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη, υπάρχουν επικρίσεις για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, επηρεάζοντας την πορεία των αγορών και μειώνοντας τη μετάδοση της πολιτικής.
Επίσης, υπάρχουν νομικές αβεβαιότητες, με το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να έχει εκφράσει σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με τη νομιμότητα των αγορών κρατικών ομολόγων.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η ΕΚΤ μπορεί να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων (ή κρατικών) ομολόγων από το τέλος του 1ου τριμήνου 2015.
Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα ένα QE από την ΕΚΤ είναι μια σχεδιαστική πρόκληση. Εκτός από την επιλογή των κρατικών χρεογράφων, η ΕΚΤ πρέπει να υπερβάλει των εμποδίων σχετικά με τα ομόλογα που έχουν οι χώρες που βρίσκονται υπό πρόγραμμα διάσωσης, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.
Αυτό μπορεί να γίνει εάν η ΕΚΤ ζητήσει οι εν λόγω χώρες να βρίσκονται υπό ένα πρόγραμμα της ΕΕ.
Το πολιτικό κόστος περνά στα κρατικά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να έχει πιο άμεσες περιπλοκές για την ΕΚΤ.
http://www.imerisia.gr
http://olympia.gr
http://www.oparlapipas.com