Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Προσευχή ισλαμιστών μπροστά στην Αγία Σοφία (φωτογραφίες και βίντεο).

Image 
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Δεκάδες χιλιάδες ακραίοι ισλαμιστές -κάποιοι μιλούν για πάνω από 100.000- συγκεντρώθηκαν στις 4 το πρωί του Σαββάτου έξω από την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη με τα ...χαλάκια τους, για πρωινή προσευχή (ναμάζι), που διοργάνωσε...
η ισλαμική οργάνωση «Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολής» (Anadolu Gençlik Derneği) -με την συμπαράσταση και ορισμένων φορέων προσκείμενων στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ- στο πλαίσιο εκστρατείας του Συνδέσμου για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.
 

Σύνθημα της προκλητικής εκδήλωσης ήταν «Συναντιόμαστε στην Αγία Σοφία, στην πρωινή προσευχή». Επικεφαλής της προσευχής ήταν ένας από τους ιμάμηδες στη Μέκκα, ο Αμπτουλάχ Μπασφάρ.
Κόσμος είχε αρχίσει να καταφθάνει με λεωφορεία και από περιοχές πέραν της Πόλης από το βράδυ της Παρασκευής έξω από την Αγία Σοφία περιμένοντας το ξημέρωμα  για την πρωινή προσευχή που ξεκίνησε με ανάγνωση του Κορανίου από το «Σύνδεσμο Νεολαίας Ανατολής».
 

Η αστυνομία δημιούργησε οδοφράγματα  και μπλόκα γύρω από τον κήπο της Αγιάς Σοφιάς, λαμβάνοντας μέτρα ασφαλείας και  προκειμένου να εμποδίσουν ενδεχομένως επεισοδιακή είσοδο του πλήθους .Στη συνέχεια το πλήθος διαλύθηκε φωνάζοντας το σύνθημα «να σπάσουν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγία Σοφία».
 

Αφορμές για την επαναφορά του θέματος της Αγιάς Σοφιάς είναι η πρόταση νόμου που κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση ο ανεξάρτητος βουλευτής κ.Χαμί Γιλντιρίμ, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί και -προφανώς- η 561η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Πυρ όμως έθεσε και η διαρροή από το ΑΚΡ ότι ο κ. Ερντογάν επρόκειτο την 29η Μαΐου να πάει να προσευχηθεί στην Αγια Σοφιά μαζί με άλλους ηγέτες ισλαμικών χωρών - παίζοντας πολιτικό//εκλογικό  παιγνίδι με τα θρησκευτικά συναισθήματα αλλά και όντας ο ίδιος δέσμιος των εμμονών του...Διεθνείς αντιδράσεις

Η πρόθεση αυτή του κ. Ερντογάν δεν έγινε πράξη διότι υπήρξα πολλές φανερές αλλά και υπόγειες πιέσεις από την Δύση (ΕΕ,ΗΠΑ,Ουνέσκο, Ελλάδα, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Καθολική Εκκλησία κ.α ).Παράλληλα, όπως έχει ήδη αναδείξει το ΟνΑλερτ  και θα δούμε παρακάτω , υπήρξε και μεγάλη αντίδραση από το εσωτερικό της Τουρκίας- κυρίως διανοούμενους και προοδευτικούς νέους.
 

Εδώ  να σημειώσουμε ότι ο «Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολής» πρόσκειται στο ρεύμα εκείνο του πολιτικού Ισλάμ που ακολουθεί την παράδοση του ιστορικού ηγέτη του χώρου Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο κομματικός χώρος του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ διασπάστηκε το 2000, με την Ιστορική Τάση να εκπροσωπείται σήμερα από το ''Κόμμα Ευτυχίας''και τη λεγόμενη -το 2000- Ανανεωτική Τάση, από το ''Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης'' (ΑΚΡ) του κ. Ερντογάν. Ο βουλευτής κ. Χαμί Γιλντιρίμ που κατέθεσε την πρόταση, φέρεται να είναι προσκείμενος στο τάγμα του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν. Να σημειωθεί πως και ο Σύνδεσμος αλλά και ο βουλευτής κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για ατολμία σχετικά με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφίας σε τζαμί.
 


Την θέλουν <<σύμβολο της Άλωσης>>
 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής, κ. Σαλίχ Τουράν, σε σειρά δηλώσεων του υποστηρίζει ότι «η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της Άλωσης, είναι η κορώνα της υπόστασης του Ισλάμ στη Δύση». Προβάλει, επιπλέον, το αίτημα για μετατροπή σε τζαμί, σημειώνοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε Μουσείο το 1934, «ήταν παράνομη».Την περίοδο 1930-1935 η Αγία Σοφία είχε παραμείνει κλειστή λόγω έργων, ενώ μετατράπηκε σε Μουσείο με την υπ’ αριθμ. 7/1589 και ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1934 απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου- κάποιοι 'όμως αμφισβητούν την εγκυρότητά της.. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι επισήμως η κυβέρνηση δεν αναφέρεται στο θέμα εκτός από μερικές  έμμεσες που <<κλείνουν το μάτι>> ή ημιεπίσημες διαρροές... Για παράδειγμα, στις 15 Νοεμβρίου 2013 ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,κ. Μπουλέντ Αρίντς, είχε πει ότι «βλέπουμε τη λυπημένη Αγία Σοφία και ευχόμαστε σύντομα να έλθουν οι μέρες που θα χαμογελάσει».Αλλά και ό ίδιος ο κ. Ερντογαν έχει κάνει νύξεις...
 


Η  κίνηση των 1.000 Τούρκων διανουμένων
 

Το τουρκικό  «Ίδρυμα Ιστορίας» ετοίμασε ένα κείμενο με τίτλο: «Για ποιο λόγο η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει Μουσείο» και συγκεντρώνει υπογραφές. Μάλιστα, στις 28 Μαΐου οργάνωσε σχετική ημερίδα  και συνέντευξη όπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, κ. Σεβκέτ Παμούκ, τόνισε: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 ήταν μια στάση υπέρ της αδελφοσύνης. Ο Ερντογάν το 2006 είχε πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση της "Συμμαχίας Πολιτισμών". Ας πράξει το ίδιο κι ας ας γίνει παράδειγμα στον κόσμο».
 

Ο καθηγητής κ.Ουγούρ Τάνγιελι επισήμανε: «Θεωρούμε ότι η ιστορία της Κωνσταντινούπολης ξεκινά από το 1453, λες και δεν ήταν η πόλη αυτή Βυζαντινή επί χίλια χρόνια. Στην Κωνσταντινούπολη δεν υπάρχει καν Βυζαντινό μουσείο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Αγία Σοφία ήταν εκκλησία».
 

Ο καθηγητής και συγγραφέας κ. Μουράτ Μπελγκέ έκανε λόγο για «ένα είδος ρεβανσισμού» και τονίζοντας ότι «εξακολουθεί να ισχύει μια αρρωστημένη αντίληψη που θρέφεται με απόψεις όπως, κάποτε ήμασταν κυρίαρχοι αλλά στη συνέχεια πώς μας κατάντησαν και μας πήραν την Αγία Σοφία», είπε: «Η προσέγγιση αυτή είναι προέκταση της στάσης που θέλει εκδίκηση. Ταυτόχρονα, αυτό καθορίζει και τη στάση του Ισλάμ. Η πρόταση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι πρόταση που υπογραμμίζει ότι το Ισλάμ δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνυπάρξει με άλλες θρησκείες».
Βραδιά ρεμπέτικου για την ελληνοτουρκική φιλία!

 

Την ώρα που ετοιμάζονταν ή γίνονταν οι προκλητικές κινήσεις στην Αγια Σοφιά η μουσική ένωνε τους δυο γειτονικούς λαούς. Όπως γράφει η εφημερίδα Cumhuriyet και με τον τίτλο «Μελωδίες ειρήνης και φιλίας» γράφει ότι ο Μητροπολιτικός Δήμος του Εσκίσεχιρ και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη διοργάνωσαν βραδιά ρεμπέτικου για την ελληνοτουρκική φιλία.
 

Η ορχήστρα «Πανωραία» ενθουσίασε τους φιλόμουσους που έλαβαν μέρος στη βραδιά με τις υπέροχες μελωδίες της. Στη συναυλία ελληνοτουρκικής φιλίας έλαβαν μέρος ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Νικόλαος Μαθιουδάκης, ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου του Εσκίσεχιρ από το CHP(αξιωματική αντιπολίτευση) , κ. Γιλμάζ Μπουγιουκερσέν, ο Δήμαρχος της περιοχής Τεπεμπασί κ. Αχμέτ Ατάτς και άλλοι πολλοί προσκεκλημένοι.
 

 <<Εταίροι πολλών αξιών»

Ο κ. Μπουγιουκερσέν, κατά την ομιλία του είπε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο ωραίοι γείτονες στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Οι δύο λαοί, στην πραγματικότητα είναι εταίροι πολλών αξιών».
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Μαθιουδάκης κατά την ομιλία του είπε ότι ο πιο εύκολος τρόπος να σμίξουν οι δύο λαοί είναι η μουσική.  
Μετά τη συναυλία, η ορχήστρα χειροκροτήθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.


 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...