Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο Πέτρο Ποροσένκο.


Ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ουκρανία.

Ο Πορονέσκο κέρδισε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.
Ο ίδιος δήλωνε προ ημερών ότι θα χειριστεί την Ουκρανία με τον ίδιο τρόπο που διευθύνει την επιτυχημένη σοκολατοβιομηχανία του.
Τελικά εάν και ήταν το φαβορί των εκλογών αυτών διέψευσε όσους εκτιμούσαν ότι δεν θα εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο και θα έπρεπε να περιμένει για τον δεύτερο γύρο στις 15 Ιουνίου.
Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» όπως τον αποκαλούν συγκέντρωσε περισσότερο από το 55% των ψήφων. Δεύτερη ήρθε η επικεφαλής της επανάστασης του 2004  και πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.
Ειδικότερα σύμφωνα με exit poll που διενεργήθηκε από το Διεθνές Κοινωνιολογικό Ινστιτούτο του Κιέβου, το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών Ραζούμκοφ και τη Δημοκρατική Πρωτοβουλία δίνει στον 48χρονο Ποροσένκο ποσοστό 55,9%. Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο έρχεται δεύτερη συγκεντρώνοντας μόλις το 12,9% των ψήφων.
Μια δεύτερη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση αυξάνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του Ποροσένκο, στο 57,3%.
Ο 48χρονος Ποροσένκο, νωρίτερα δήλωσε πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα φέρει ειρήνη στην Ουκρανία και θα σταματήσει το χάος και την τρομοκρατία στα ανατολικά της χώρας.
Ο Ποροσένκο αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls διεκδίκησε τη νίκη του λέγοντας ότι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε από τον πρώτο γύρο και υπογράμμισε: «Η χώρα έχει πρόεδρο».
Μιλώντας στους οπαδούς του μπροστά από το εκλογικό του γραφείο, δήλωσε ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών το έδωσε την ξεκάθαρη εντολή να συνεχίσει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ωστόσο τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να ταξιδέψει στα ανατολικά της χώρα για να τερματίσει το χάος και τον πόλεμο που έχουν προκαλέσει η φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες.
Στις εκλογές αυτές συμμετείχαν 18 υποψήφιοι μεταξύ των οποίων και ο φιλορώσος Σεργκέι Τιγκίπκο.
Σημειώνεται ότι προ ημερών ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Ουκρανίας και πως θα συνεργαστεί με τις νέες ουκρανικές αρχές.


http://www.naftemporiki.gr/story/811432/oukrania-nikitis-ton-proedrikon-eklogon-o-petro-porosenko

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...