Σάββατο 31 Μαΐου 2014

"Μια ισχυρή Ρωσία είναι καλό για την Ευρώπη!"

Συνέντευξη του Johann Gudenus, αντιπροέδρου του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO, έλαβε 20.5 % και εκλέγει 4 ευρωβουλευτές) στον Manuel Ochsenreiter (Alternative Right) / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ


Κύριε Gudenus , θεωρείστε ένας εμπειρογνώμονας της Ρωσίας και ένας φίλος της Μόσχας. Από πού προέρχεται αυτός ο νέος - ίσως παλιός - φόβος για την Ρωσία;



Gudenus : Ο φόβος εξακολουθεί να βασίζεται στα στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου, μερικές φορές ακόμη και στις εμπειρίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε το 1945 και ο Ψυχρός Πόλεμος, το 1989...



Gudenus : Αλλά τα αντι - ρωσικά αισθήματα εξακολουθούν να είναι πολύ εύκολο να επανενεργοποιηθούν, όπως μπορούμε να δούμε. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ιδιαίτερα τα φιλελεύθερα (liberal) και αριστερά μέσα ενημέρωσης είναι σήμερα που  εξοργίζονται ενάντια στη Μόσχα. Και είναι ακριβώς αυτοί που τους αρέσει να κατηγορούν τους άλλους ότι κάνουν διακρίσεις και ότι είναι ξενοφοβικοί...



Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο
Ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί ο φόβος της Ρωσίας;



Gudenus : Σαφώς όχι τα συμφέροντα της Ευρώπης. Εμείς οι Ευρωπαίοι συνδεόμαστε με τη Ρωσία πολύ περισσότερο από ό, τι, για παράδειγμα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω της αντι - ρωσικής καταιγίδας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κανείς ίσως να μην το πιστεύει αυτό, αλλά έτσι είναι. Γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε : Τίνος τα συμφέροντα, επομένως, εξυπηρετούνται από το να μην έρθουν κοντύτερα η Ευρώπη και η Ρωσία ; Δεν είναι δύσκολο να απαντήσω : η Ουάσιγκτον θέλει να το εμποδίσει με κάθε τρόπο.



Οι επικριτές θα σας κατηγορούν τώρα ότι είσαι «αντι –αμερικάνος» ...



Gudenus : Αυτά είναι ανοησίες. Εδώ έχουμε απλά γεγονότα. Όσον αφορά την αντι - ρωσική προπαγάνδα, οι ΗΠΑ ωθούν το τέμπο. Ακούμε συνεχώς : Όλο το κακό προέρχεται από τη Μόσχα, η Ρωσία δεν είναι δημοκρατία, αλλά δικτατορία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας δικτάτορας, κλπ. Το γεγονός ότι τόσα πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί απλά παπαγαλίζουν όλα αυτά, τα καθιστά πολύ αμφίβολα. Έτσι, προσπαθούν να κρατήσουν την κοινή γνώμη στη γραμμή τους.



Δεν είναι ο φόβος της Ρωσίας ένα σημαντικός λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ;



Gudenus : Απολύτως. Ο φόβος της Μόσχας συσκοτίζει τα πράγματα. Η Ρωσία δεν κινείται γύρω από τον κόσμο με στρατιωτικά αποσπάσματα αποσταθεροποιώντας χώρες και ανατρέποντας κυβερνήσεις. Οι Αμερικανοί λειτουργούν με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και, δυστυχώς, και με τη βοήθεια των κυβερνήσεών μας.



Παρ’ όλα αυτά, ο «φόβος της Ρωσίας» στη δεκαετία του 1990 ήταν σχεδόν ανύπαρκτος - μέχρι που ο Πούτιν τον έφερε πίσω. Τι είναι τόσο τρομακτικό για το δυτικό πολιτικό κατεστημένο σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο;



Gudenus : Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε μια προβληματική χώρα που ήταν στα χέρια φιλο - δυτικών ολιγαρχών. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και μετά από αυτόν ο Μπόρις Γιέλτσιν είχαν ξεπουλήσει τη χώρα. Η Ρωσία ήταν ένα πλήρως έρημο κράτος στη δεκαετία του 1990. Ο Γιέλτσιν όχι μόνο ελεγχόταν από τους ολιγάρχες, αλλά πολιτικά ήταν μια μαριονέτα της Δύσης. Στη Μόσχα το αστείο εκείνη την εποχή ήταν να δείχνεις την πρεσβεία των ΗΠΑ, αντί του Κρεμλίνου όταν σε ρωτούσαν από ποιον κυβερνάται η Ρωσία. Αυτό λέει πολλά. Ο Πούτιν έχει στήσει τη χώρα και πάλι στα πόδια της και έχει εδραιώσει τη Ρωσία. Πειθάρχησε ένα μεγάλο μέρος των ολιγαρχικών. Αυτό δεν άρεσε στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.



Μιλάτε άπταιστα ρωσικά, έχετε φοιτήσει σε πανεπιστήμιο στη Μόσχα και ένα μεγάλο μέρος του κύκλου των φίλων σας αποτελείται από Ρώσους. Τι λένε για τις (δημοσιογραφικές) εκστρατείες στην Ευρώπη;



Gudenus : Από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ουκρανία, οι φίλοι από τη Ρωσία μου τηλεφωνούν συνεχώς. Συνήθως είναι εντελώς έκπληκτοι και φυσικά θυμωμένοι με τα σχόλια που προέρχονται από την Ευρώπη. Οι φίλοι και οι γνωστοί μου διαβάζουν καθημερινά στο διαδίκτυο ό, τι λέγεται και γράφεται στην Ευρώπη. Πάνω απ’ όλα, είναι ενοχλημένοι που η κάλυψη εδώ δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά περιστατικά. Πολλά είναι πλασματικά, πολλά πράγματα απλά αντιγράφονται και χωρίς να ερευνηθούν καλά.



Για παράδειγμα;



Gudenus : Εδώ και εβδομάδες η Ευρώπη φώναζε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο. Υπήρχαν συζητήσεις για τεράστιες κινήσεις στρατευμάτων, ακόμη και από μια στρατιωτική περιοχή της Κριμαίας πριν από το δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Αυτά είναι όλα φανταστικά. Τίποτα από αυτά δεν ήταν αλήθεια. Και όμως αυτά επαναλαμβάνονται κάθε μέρα. Οι Ρώσοι φίλοι μου τα παρακολουθούσαν πολύ κοντά. Η απώλεια της φήμης των mainstream μέσων μαζικής ενημέρωσης μας είναι σημαντική.



Όμως, τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν δείξει επανειλημμένα εικόνες Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία ...



Gudenus : (γελάει) Λοιπόν, αυτό είναι σαφές. Υπάρχουν πράγματι ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει ένα λιμάνι στη Σεβαστούπολη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Κίεβο, η Μόσχα έχει πάντα το δικαίωμα να σταθμεύει στρατεύματα εκεί - αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που έκαναν τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα ύπουλο. Τράβηξαν πλάνα με τους Ρώσους στρατιώτες που συνήθως σταθμεύουν εκεί και αργότερα ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε μια ρωσική εισβολή στη Κριμαία. Τέτοια ρεπορτάζ είναι ιδιαίτερα ύπουλα, διότι εξαπατούν σκόπιμα το κοινό. Αυτό δεν είναι προχειρότητα, αλλά γίνεται εκ προθέσεως.



Είπατε κάποτε ότι οι αναφορές για τη  Ρωσία από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σας θυμίζουν "προπολεμική ρητορική". Δεν είναι λίγο υπερβολικό;



Gudenus : Καθόλου. Θα πρέπει να εξετάσουμε την προπαγάνδα από προηγούμενους πολέμους. Τώρα αντιμετωπίζουμε ακριβώς το ίδιο. Μια χώρα και η πολιτική ηγεσία της δαιμονοποιούνται πλήρως, την ίδια στιγμή που διαφημίζει τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες. Ο Πούτιν για όλα παρουσιάζεται κακός. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί μας τον παρουσιάζουν ως επιθετικό, ύπουλο, ανέντιμο και επικίνδυνο. Οι πρώτες συγκρίσεις με τον Χίτλερ δεν άργησαν να έρθουν. Όποιος είναι πίσω από τέτοιες αναφορές θέλει να υποκινήσει τους ανθρώπους.



Μια "προπολεμική ρητορική" προηγείται συνήθως ενός πολέμου...



Gudenus : Αυτό είναι σωστό. Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αντιταχθούμε με ένα θετικό τρόπο, στην υποκίνηση και στον πόλεμο προπαγάνδας. Πολιτικά, για μας στην Αυστρία, τα πράγματα έχουν ως εξής : Το Κόμμα της Ελευθερίας έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ως ένα κόμμα ειρήνης και κατανόησης.



Ήσασταν μαζί με τον συνάδελφό σας στο κόμμα Johannes Hübner, παρατηρητές στο δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου στην Κριμαία, και επικριθήκατε έντονα από τα κατεστημένα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης.



Gudenus : Μας ζητήθηκε από τη ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση «Ευρασιατικό Παρατηρητήριο για τη Δημοκρατία και τις Εκλογές» (EODE) να είμαστε παρατηρητές στο δημοψήφισμα. Συμφώνησα αμέσως .



Γιατί ;



Gudenus : Στα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης, δινόταν η εικόνα ότι οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψήφιζαν υπό την ρωσική απειλή βίας, να το πω έτσι. Συχνά αναφέρεται ότι η ψηφοφορία δεν ήταν ελεύθερη και παντού υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες. Με ενδιέφερε η αλήθεια, έτσι θέλησα να δω με τα ίδια μου τα μάτια αν είναι όλα αλήθεια.



Πώς ήταν η εμπειρία σας και του Johannes Hübner για την ημέρα του δημοψηφίσματος;



Gudenus : Πρώτον, καμία από τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης δεν αποδείχθηκε ότι ήταν αληθινή. Η ψηφοφορία δεν ήταν κάτω από «τις ρωσικές κάνες των όπλων», όπως τα δυτικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν. Το δημοψήφισμα μας θύμισε μια κανονική Κυριακή εκλογών, όπως γνωρίζουμε από την Ευρώπη. Τα πάντα ήταν σε τέλεια τάξη.



Πόσο «ελεύθεροι» ήσασταν στις κινήσεις σας μέσα Κριμαία ;



Gudenus : Εντελώς ελεύθεροι. Μπορούσαμε εντελώς αυθόρμητα να πάμε οπουδήποτε θέλαμε. Κάθε εκλογικό τμήμα ήταν ανοικτό για εμάς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση ή ανακοίνωση.



Πήγατε, επίσης, σε εκείνες τις περιοχές όπου ζουν οι Τάταροι ...



Gudenus : Σωστά. Πάνω απ’ όλα, οι περιοχές αυτές ήταν που μας ενδιέφεραν, καθώς ειπώθηκε στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ξανά και ξανά ότι θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες. Ο Johannes Hübner και εγώ ήμασταν επίσης στο Bakhchisaray , την πρωτεύουσα των Τατάρων της Κριμαίας, η οποία είναι περίπου μία ώρα μακριά από την Συμφερούπολη. Για εμάς, η πόλη ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, επειδή αναμένονταν διαδηλώσεις εκεί, όπως πίστευαν οι δυτικοί μας δημοσιογράφοι.



Μήπως οι διοργανωτές προσπάθησαν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την επίσκεψή σας στο Bakhchisaray ;



Gudenus : (γελάει) Αντιθέτως. Είχα την αίσθηση ότι ήταν ευτυχείς που θέλαμε να παρατηρήσουμε τις δήθεν «προβληματικές» περιοχές .



Το παλάτι του Χαν στο Bakhchisaray
Τι ήταν αυτό που σας άρεσε στο Bakhchisaray;



Gudenus : Ήταν εντελώς ήσυχα, ακόμη και εκεί. Δεν υπήρχαν προβλήματα. Η μόνη διαφορά στις επαρχίες με ρωσική πλειοψηφία ήταν ότι η προσέλευση ήταν χαμηλότερη. Μερικοί Τάταροι αρχηγοί φατριών είχαν κάνει έκκληση πριν από το δημοψήφισμα για μποϊκοτάζ. Αλλά παρόλα αυτά ένα μεγάλο μέρος των Τατάρων της Κριμαίας πήγε να ψηφίσει. Όλα ήταν ήσυχα, πειθαρχημένα και υποδειγματικά.



Πήγατε, επίσης, στη Σεβαστούπολη ...



Gudenus : Πήγαμε εκεί επίσης αυθόρμητα, γιατί θέλαμε να δούμε πώς εξελισσόταν η ψηφοφορία, εκεί όπου υπήρχε μια μεγάλη ρωσική ναυτική βάση. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο κατ’ επανάληψη για υποτιθέμενη απειλητική ατμόσφαιρα. Αλλά όταν φτάσαμε εκεί, ζήσαμε ακριβώς το αντίθετο. Υπήρχε μια ατμόσφαιρα γιορταστική στη Σεβαστούπολη την ημέρα του δημοψηφίσματος. Είχαμε πνιγεί σε μια θάλασσα από ρωσικές σημαίες όταν φτάσαμε εκεί περίπου στις 4:00. Ρωσικές μπάντες έπαιζαν μουσική σε ένα στάδιο. Η ίδια η Σεβαστούπολη παρουσιάζεται ως μια ρωσική πόλη. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να πούμε : η Σεβαστούπολη ήταν πάντα ρωσική, είναι ρωσική και θα παραμείνει ρωσική.



Εσείς και ο Hübner δεχθήκατε επίθεση από τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης για τη δραστηριότητά σας ως παρατηρητές. Ποια ακριβώς ήταν η εκστρατεία εναντίον σας;



Gudenus : Μας κατηγορούσαν ότι είμαστε φιλο- ρωσικοί πράκτορες και προσπάθησαν να κάνουν την αποστολή μας να φαίνεται γελοία. Με απλά λόγια, έκαναν τα πάντα για να μας δυσφημίσουν. Το γεγονός ότι με κάλεσε μια ρωσική ΜΚΟ επικρίθηκε επίσης. Μάλιστα, μας ρώτησαν ποιος πλήρωσε για το ξενοδοχείο, κλπ. Ήταν πραγματικά, αστείο.



Όταν ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στέλνει διεθνείς παρατηρητές κάπου, κανείς δεν κάνει τέτοιες ερωτήσεις ...



Gudenus : Ακριβώς. Ούτε καν ακόμη όταν δραστηριοποιούνται αμερικανικές ΜΚΟ. Γιατί θα πρέπει οι ρωσικές ΜΚΟ να έχουν λιγότερα δικαιώματα από τις αμερικάνικές; Με την ευκαιρία, ο ΟΑΣΕ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της Κριμαίας, αλλά και από τη Μόσχα να στείλει παρατηρητές - αλλά ο ΟΑΣΕ το απέρριψε διότι έτσι θα «νομιμοποιούσε» το δημοψήφισμα.



Συχνά αναφέρεται ότι το δημοψήφισμα δεν πραγματοποιήθηκε σωστά. Για παράδειγμα, διαφανείς κάλπες, και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν κονδύλια για τα ψηφοδέλτια επικρίθηκε επίσης ...



Gudenus : Αυτή η κριτική είναι ένα αστεία. Οι διάφανες κάλπες είναι εντελώς φυσιολογικές σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Στην Ουκρανία, διαφανείς κάλπες χρησιμοποιούνταν πάντα. Ο σκοπός των διαφανών καλπών είναι ακριβώς για να αποφευχθούν οι νοθείες. Με την ευκαιρία, όταν η Γιούλια Τιμοσένκο κέρδισε τις εκλογές στην Ουκρανία πριν από μερικά χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν επίσης γυάλινα κουτιά. Δεν ακούσαμε καμία κριτική από τη Δύση. Επίσης, η κριτική από την υποτιθέμενη έλλειψη φακέλων για τα ψηφοδέλτια είναι περίεργη. Άλλωστε, θα μπορούσε κανείς να διπλώσει το ψηφοδέλτιό του για να αποτρέψει οποιονδήποτε από το να δει που σημειώθηκε ο σταυρός. Και πολλούς ανθρώπους στο δημοψήφισμα δεν τους ένοιαζε, άλλοι ήταν και περήφανοι για το χαρτί τους. Ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει, όπως αυτός / αυτή ήθελε.



Τα αποτελέσματα επικρίθηκαν από την Δύση. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί υποστήριξαν ότι ένας τόσο υψηλός αριθμό ψήφων για την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία θα μπορούσε μόνο να είναι αποτέλεσμα αλλοίωσης. Πώς το αξιολογείτε αυτό;



Gudenus : Σε αντίθεση με τους περισσότερους από αυτούς τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς που μιλούν για νοθεία, ο Hübner και εγώ ήμασταν πραγματικά εκεί. Το αποτέλεσμα συμπίπτει απολύτως με το συναίσθημα. Κατά τη γνώμη μου, είναι πραγματικά τρομακτικό το πόσο γρήγορα και απερίσκεπτα ορισμένοι άνθρωποι μιλούν για νοθεία, μόνο και μόνο επειδή δεν τους αρέσει το αποτέλεσμα. Αυτό λέει πολλά για τη σχέση τους με τη δημοκρατία.



Τι ακριβώς βιώνουμε σήμερα; Είναι απλά μια χερσόνησος στη Μαύρη Θάλασσα  ή αντίθετα μια μεγάλη γεωπολιτική αναταραχή που λαμβάνει χώρα;



Gudenus : Το δημοψήφισμα στην Κριμαία και οι πολιτικές συνέπειες έχουν δείξει ότι ένα δημοψήφισμα, μια πραγματικά λαϊκή πράξη της δημοκρατίας, μπορεί να κάνει τη μονοπολική παγκόσμια τάξη να παραπαίει. Η αυτοδιάθεση των λαών ήταν αυτό που πραγματικά λήφθηκε σοβαρά υπόψη. Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι έχει ανακάμψει από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Μόσχα είναι ένας παίκτης και πάλι στην παγκόσμια σκηνή, η Ουάσιγκτον έχει πλέον σοβαρό ανταγωνισμό. Σίγουρα μπορούμε να μιλάμε για μια τεράστια γεωπολιτική αναταραχή.



Είναι μια τέτοια ριζική αλλαγή καλό ή κακό για την Ευρώπη;



Gudenus : Είμαι απόλυτα αισιόδοξος. Είναι καλό για την Ευρώπη. Μια ισχυρή Ρωσία μας δίνει περισσότερη ανεξαρτησία, περισσότερη ελευθερία. Μια ισχυρή Ρωσία είναι καλό για εμάς, γιατί ωθεί επίσης πίσω την επιρροή των ΗΠΑ. Επαναφέρει την Ευρώπη στην ισορροπία της.



Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαφώς ταχθεί με τον άξονα Βρυξέλλες - ΗΠΑ και υποστήριξε επίσης κυρώσεις κατά της Ρωσίας ...



Gudenus : (γελάει) Με αυτό γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά τη διαφορά μεταξύ της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη. Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι απαράδεκτες. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Αυστρία θα υποφέρουν από τις αντι - ρωσικές κυρώσεις. Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος εμπορικός εταίρος. Η Γερμανία χρειάζεται το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η Ρωσία αγοράζει γερμανικά μηχανήματα, χημικά προϊόντα. Περίπου 19 δισ. ευρώ άμεσων γερμανικών επενδύσεων συνδέονται με τη Ρωσία. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γερμανία είναι στην πρώτη γραμμή των επενδυτών. Η Γαλλία έρχεται δεύτερη με 12,3 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από την Αυστρία με  8.500.000.000 ευρώ. Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι απολύτως επιζήμιες για τις ευρωπαϊκές χώρες.



Ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας;



Gudenus : Εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν τους Ευρωπαίους στη γραμμή. Για τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Αμερικής, ο φόβος της Ρωσίας είναι ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο. Πρέπει να θεωρούμε τις Βρυξέλλες και την ΕΕ ως παράγοντες μιας τέτοιας πολιτικής και ως να ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών.



Θα υπερισχύσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;



Gudenus : Ίσως βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα βλέπω τις ΗΠΑ σε ύφεση.



Γιατί;



Gudenus : Επειδή η κατάσταση είναι αρκετά σαφής. Η Ρωσία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία. Και οι δύο χρειάζονται ο ένας τον άλλο περισσότερο από ό, τι χρειάζονται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν η Ρωσία και η Ευρώπη πολεμάνε, η Ουάσιγκτον γελάει. Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει. Σύντομα κανείς στην Ευρώπη δεν θα πατρονάρεται από τις ΗΠΑ!



http://redskywarning.blogspot.gr/2014/05/blog-post_31.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...