Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΖΗΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣΤΕΡΟΣ


DASOS
Μια ενδιαφέρουσα μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ της Μεγάλης Βρετανίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα και δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε πράσινο (πάρκα, δάση κ.τ.λ.) έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και μεγαλύτερο αίσθημα ευζωίας από αυτούς που ζουν σε καθαρά αστικό περιβάλλον.

Αυτό είναι ανεξάρτητο από παράγοντες όπως το εισόδημα, την ύπαρξη ή όχι εργασίας, την οικογενειακή κατάσταση, τη στέγη και άλλους όπως είναι η εγκληματικότητα.
Η μελέτη έγινε σε βάθος 18 ετών, αφορά 12,000 ανθρώπους, 5 000 νοικοκυριά και 32,482 περιοχές πρασίνου. Οι ερευνητές αξιοποίησαν αρχικά τα δεδομένα προηγούμενων μελετών και επιπλέον παρακολούθησαν την ίδια ομάδα ανθρώπων στις μετακινήσεις τους σε μια περίοδο 18 ετών για να διευκρινίσουν το εξής ερώτημα: το πράσινο κάνει τους ανθρώπους ευτυχέστερους ή οι ευτυχέστεροι άνθρωποι μετακόμιζαν σε πιο πράσινες περιοχές;
Ο κύριος ερευνητής και περιβαλλοντολογικός ψυχολόγος Mat White τονίζει ότι σε ατομικό επίπεδο ο αντίκτυπος που έχει η παρουσία πρασίνου στον άνθρωπο δεν είναι μεγάλος αλλά γίνεται σημαντικός αθροιστικά όταν αναφερόμαστε σε πληθυσμούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν ζει κανείς κοντά σε χώρο πρασίνου απολαμβάνει το ένα τρίτο από το όφελος που παίρνει αν είναι παντρεμένος και το ένα δέκατο από το πώς τον επηρεάζει το να βρει δουλειά μετά από ανεργία. Σε επίπεδο πληθυσμιακό όμως, η παρουσία του πρασίνου αποφέρει μεγαλύτερο όφελος από τον γάμο ή την εργασία γιατί αφορά πολύ περισσότερο κόσμο.

http://www.enromiosini.gr/epistrofi-stin-ypaithro
http://www.kala-nea.gr/archives/42085

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...