Όσον αφορά την αφρικανική ήπειρο τέσσερις είναι οι χώρες με αυξημένο πολεμικό στόλο, η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Νιγηρία και το Μαρόκο.
Η Αίγυπτος βρίσκεται στην κορυφή των αφρικανικών χωρών στην κατάταξη και κατατάσσεται 13η στον κόσμο, με περίπου 250 πολεμικά πλοία και 8 υποβρύχια.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Αλγερία με περισσότερα από 200 πολεμικά πλοία και 6 υποβρύχια, που επιχειρούν κατά μήκος των ακτών της που έχουν μήκος πάνω από 2.200 χιλιόμετρα.
Η Νιγηρία και το Μαρόκο κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση, με 163 και 121 πολεμικά πλοία, αντίστοιχα. Το Καμερούν ήταν στην πέμπτη θέση με 60 πλοία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Wisevoter.
Αν και οι αφρικανικές χώρες δεν διαθέτουν ιδιαίτερα σημαντικά πολεμικά πλοία, τα ναυτικά τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των θαλάσσιων συμφερόντων τους, τα οποία αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως το λαθρεμπόριο, η πειρατεία και η παράνομη μετανάστευση.
Η ιστοσελίδα «Wisevoter» παρουσίασε μια παγκόσμια κατάταξη των στόλων των ναυτικών χωρών, η οποία περιλαμβάνει 144 στόλους και στην κορυφή βρίσκονται η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ.
1. Κίνα: βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με 730 πολεμικά πλοία, και είναι η μεγαλύτερη ασιατική χώρα, που επιδιώκει να αναπτύσσει συνεχώς το ναυτικό της. Το κινεζικό ναυτικό περιλαμβάνει διάφορα πλοία και υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, αντιτορπιλικών και φρεγατών.
2. Ρωσία: Βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, με 598 πολεμικά πλοία και 49 υποβρύχια και ακολουθεί η Βόρεια Κορέα στην τρίτη θέση παγκοσμίως, με 519 πλοία και 71 υποβρύχια.
3. ΗΠΑ: τέταρτη θέση παγκοσμίως, με στόλο 484 πολεμικών πλοίων.
Όσον αφορά την κατάταξη της Ελλάδας και τη σύγκριση με την Τουρκία δημοσιεύεται ο πίνακας:
Στην Ελλάδα καταγράφονται 120 πολεμικά πλοία, 11 υποβρύχια και αμυντικές δαπάνες 8 δις δολαρίων.
Στην Τουρκία καταγράφονται 154 πολεμικά πλοία, 12 υποβρύχια και αμυντικές δαπάνες 11 δις δολαρίων.
—