Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση πρέπει να είναι προετοιμασμένες, σημειώνει ο Αμερικανός αναλυτής.
Επιμέλεια: ΧΑΚ
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023 στη Washington Examiner με τίτλο «Τι θα κάνει ο Ερντογάν αν χάσει τις εκλογές στην Τουρκία;» ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής, Μάικλ Ρούμπιν.
Ο αναλυτής διατυπώνει ένα υποθετικό σενάριο, με το οποίο αναρωτιέται αν οι ΗΠΑ και η Δύση είναι προετοιμασμένες για πιθανό πραξικόπημα από τον Ερντογάν, σε περίπτωση ήττας από τον Κιλιτσντάρογλου, μεταφέροντας, ότι είναι ικανός για όλα προκειμένου να μη χάσει την εξουσια.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:
Οι εκλογές στην Τουρκία απέχουν λιγότερο από ένα μήνα. Οι δημοσκοπήσεις ποικίλλουν, αλλά πολλές δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος κυριαρχεί στη χώρα για δύο δεκαετίες, χάνει. Ωστόσο, οι πιθανότητες να παραιτηθεί ο Ερντογάν είναι από μηδέν έως καμία. Ο Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του, κυριολεκτικά, ότι βρίσκεται σε μια αποστολή από τον Θεό. «Είμαι ο υπηρέτης της σαρία [του ισλαμικού νόμου]», εξήγησε κάποτε. Η εξουσία έχει πάει στο κεφάλι του και έχει παραμορφώσει την ιδεολογία. Η ιδέα ότι οι απλοί άνθρωποι τους οποίους θεωρεί κάτω από αυτόν θα μπορούσαν να τον εκδιώξουν σε δημοκρατικές εκλογές είναι ανεξιχνίαστη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση πρέπει να είναι προετοιμασμένες.
Σκεφτείτε αυτό το σενάριο: Είτε κατά την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου είτε, εάν κανένας υποψήφιος δεν ξεπεράσει το 50%, τότε, κατά τη διάρκεια ενός δεύτερου γύρου στις 28 Μαΐου, ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σημειώσει μια οριακή νίκη.
Οι σχολιαστές εξηγούν πώς, παρά την προσπάθεια του Ερντογάν να μείνει εκτός ψηφοφορίας, ο πληθωρισμός και η οικονομική κακοδιαχείριση οδήγησαν πολλούς στη συντηρητική επιχειρηματική κοινότητα να τον εγκαταλείψουν. Ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να μην έχει χάρισμα, αλλά μετά από δεκαετίες της διακυβέρνησης Ερντογάν, οι Τούρκοι κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το βαρετό θα μπορούσε να είναι και καλό. Η υποστήριξη για δύο μικρότερους υποψηφίους ακυρώθηκε. Ενώ οι Κούρδοι είναι συνήθως εχθρικοί προς το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα λόγω της ιστορικής συνενοχής του στην καταστολή τους, κράτησαν τον εγωισμό τους και ψήφισαν υπέρ του Κιλιτσντάρογλου. Η οργή και η αηδία των Κούρδων για την επίθεση του Ερντογάν εναντίον των ομοεθνών τους στη Συρία κατέστρεψε την αντιπάθειά τους προς το CHP. Αυτός ο φυλακισμένος Κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι υπάρχει ελπίδα για ειρήνη συνολικά σε μια μετά τον Ερντογάν Τουρκία που έσπρωξε επιπλέον ψηφοφόρους στο στρατόπεδο του Κιλιτσντάρογλου.
Τα μεσάνυχτα, ωστόσο, καθώς Τούρκοι από το Ντιγιαρμπακίρ μέχρι την Κωνσταντινούπολη ξεχύνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν μια νέα ευκαιρία στη δημοκρατία, ο Ερντογάν εμφανίζεται στην τηλεόραση για να διεκδικήσει τη νίκη. Οι εργαζόμενοι στις δημοσκοπήσεις που συγκέντρωσαν τις ψήφους ήταν υποστηρικτές του αντιπάλου. Φετουλάχ Γκιουλέν, λέει ο Ερντογάν. Στις 7 το πρωί της επόμενης μέρας, τρεις εργαζόμενοι στην κάλπη εμφανίζονται στην τηλεόραση, δεμένοι με χειροπέδες με φόντο την τουρκική σημαία, ομολογώντας τον ρόλο τους.
Αργότερα εκείνη την ημέρα, τα τουρκικά κρατικά μέσα μετέδωσαν ειδήσεις για τηλεφωνήματα ή δηλώσεις των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν που συγχαίρουν τον Ερντογάν για την επανεκλογή του. Η Ευρώπη σιωπά με εξαίρεση τον Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, ο οποίος επίσης συγχαίρει τον Ερντογάν.
Στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεσπούν στο Ταξίμ, σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί πριν από μια δεκαετία. Μερικοί διαδηλωτές κυματίζουν τουρκικές σημαίες και πορτρέτα του Μουσταφά Κεμάλ. Άλλοι κυματίζουν σημαίες με ουράνιο τόξο και κρατούν φωτογραφίες του Κιλιτσντάρογλου. Στα σοκάκια κατά μήκος της πλατείας συγκεντρώνονται αστυνομικοί των ΜΑΤ. Σύντομα, δακρυγόνα πέφτουν σε όλη την περιοχή. Οι τουρίστες μπορούν να το μυρίσουν ακόμα και κατηφορικά κατά μήκος των όχθεων του Βοσπόρου.
Η σιωπή από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον εξοργίζει τον Ερντογάν. Υποστηρικτές συγκεντρώνονται έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη και την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα της Τουρκίας. Φήμες διαδόθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του Ερντογάν ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ βοήθησαν στη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων. Πλήθη σύντομα περικυκλώνουν τη βάση, απαιτώντας να χυθεί αμερικανικό αίμα. Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη, κάποιος ζωγραφίζει μια μεγάλη κόκκινη ημισέληνο στην Ελληνορθόδοξη Σχολή της Χάλκης. Μέσα σε μια εβδομάδα, οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν τον Κιλιτσντάρογλου και φυλακίζουν τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας με ψευδείς κατηγορίες για εμπλοκή σε αυτό που ο Ερντογάν αρχίζει να αποκαλεί πραξικόπημα του 2023.
Καθώς ο Ερντογάν προσκολλάται στην εξουσία, αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές. Η Γερμανία, φοβούμενη πάντα ότι ο Ερντογάν μπορεί να υποκινήσει την τουρκική διασπορά σε βία, εξουσιοδοτεί κρυφά τον πρεσβευτή της να συναντήσει τους υπουργούς του Ερντογάν, αν όχι δημόσια τον ίδιο τον Ερντογάν. Στην Ουάσιγκτον, πολλοί αναλυτές δεξαμενών σκέψης αρνούνται να πάρουν ξεκάθαρη θέση από φόβο μήπως χάσουν την πρόσβαση στην Τουρκία. Ένα πάνελ του Ινστιτούτου Hudson προτείνει ότι ο Ερντογάν μπορεί να έχει δίκιο και, ανεξάρτητα από το ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για το ΝΑΤΟ για να θυσιαστεί λόγω αμφισβητούμενης ψήφου.
Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την εκλογική ακεραιότητα και ζητά την απελευθέρωση του Κιλιτσντάρογλου από τη φυλακή, οι φωτογράφοι πιάνουν αργότερα έναν χαμογελαστό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να συνομιλεί με τον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2023 στο Βίλνιους της Λιθουανίας.