Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Τούρτα σοκολάτα με κρέπες

Κρέπες όπως δεν τις έχουμε ξαναφάει. Σοκολατένιες και μάλιστα σε τούρτα

Υλικά

Μερίδες: 10

Για τις κρέπες

Για τη σοκολάτα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Κρέπες

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά και τον κρόκο και ανακατεύουμε με σύρμα έως ότου γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας και στο τέλος ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο.
  3. Αφήνουμε το μείγμα για 15 λεπτά να ξεκουραστεί, εκτός ψυγείου.
  4. Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 18-20 εκ. και το τοποθετούμε στη φωτιά έως ότου κάψει αρκετά.
  5. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε μία δόση από τον χυλό και τον αδειάζουμε στο κέντρο του τηγανιού. Με γρήγορες κινήσεις του τηγανιού απλώνουμε το μείγμα παντού.
  6. Αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1-1½ λεπτό από τη μία πλευρά, μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει περιφερειακά, και έπειτα αναποδογυρίζουμε την κρέπα με μια σπάτουλα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
  7. Τη βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο ψήνοντας και τις υπόλοιπες κρέπες.
  8. Ξαναπροσθέτουμε βούτυρο στο τηγάνι μόνο αν αισθανθούμε ότι αρχίζουν να κολλάνε οι κρέπες.

Σοκολάτα

  1. Βάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού μέσα στο γάλα και τις αφήνουμε για 1 ώρα να μουσκέψουν.
  2. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα, μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη υφή (περίπου όπως είναι το γιαούρτι) και όχι μέχρι να γίνει σαντιγί.
  4. Μεταφέρουμε το γάλα με τις φλούδες σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε στη φωτιά και όταν πάρει βράση, το σουρώνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα για να συγκρατηθούν οι φλούδες (αυτές τις πετάμε). Περιμένουμε 1 λεπτό να μαλακώσει η κουβερτούρα από τη θερμοκρασία του γάλακτος και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
  5. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί ελαφρώς.

Συναρμολόγηση

  1. Θα χρησιμοποιήσουμε 8 από τις κρέπες που φτιάξαμε (τις υπόλοιπες τις κρατάμε για το πρωινό ή τις καταψύχουμε). Σε στρογγυλή φόρμα ή τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 6 εκ. βάζουμε μία κρέπα, απλώνουμε λίγη από την κρέμα σοκολάτα (περίπου το 1/7 της συνολικής ποσότητας), καλύπτουμε με δεύτερη κρέπα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία συνεχώς μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στο τέλος πρέπει να τελειώσουμε με κρέπα.
  2. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες και ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...