Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Δράμας Παύλος: «Τώρα Σύνοδος Ιεραρχίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη και πρώτο θέμα το Αυτοκέφαλο των Σκοπίων»

σχόλιο Γ.Θ : Κάποια στιγμή θα βγει στην επιφάνεια το τι είχε πει ο Άγιος Πορφύριος για τον Βαρθολομαίο και την σχέση του με τις ΗΠΑ.
Τότε θα λυθούν πολλές απορίες...


Είναι δραματικές οι στιγμές για το εκκλησιαστικό μέλλον της Μακεδονίας μας. Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ζητά να συνέλθει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη και μάλιστα με προ ημερησίας διατάξεως θέμα το Αυτοκέφαλο, που προμηνύεται να δοθεί από το Πατριαρχείο στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

«Διά τούς ως άνω επιγραμματικώς εκτεθέντας λόγους, ευλαβώς προτείνω, όπως, λόγω τών ειδικών περιστάσεων, η Ιερά Σύνοδος τής Ιεραρχίας συνέλθη εν τή πρωτευούση τής Μακεδονίας, τήν Θεσσαλονίκην καί εις ένα εκ τών ευρυχωροτάτων ιστορικών ναών αυτής, τών κοσμούντων τήν πόλιν τού Αγίου Δημητρίου. Προτείνω επίσης νά συζητηθή εκτάκτως καί πρό ημερησίας διατάξεως η ενέργεια τών πολιτικών τών Σκοπίων τών στρηνιασάντων διά τήν επίλυσιν τού εκεί εκκλησιαστικού σχίσματος».

Ο Μητροπολίτης Παύλος σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα αναφορές στο θέμα τόσο από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και από τις σελίδες που εκφράζουν τις απόψεις του, δεν αποκαλεί το Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία» που σημαίνει ότι κατανοεί απόλυτα τα ολέθρια αποτελέσματα που θα επιφέρει μια ενδεχόμενη απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για χορήγηση Αυτοκεφάλου στους σχισματικούς των Σκοπίων.

Μια τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφική για την Μακεδονία και τις Μητροπόλεις της.

Ακόμη και η πρόταση του Πατριάρχη για ονομασία της νέας Εκκλησίας, ως «Αρχιεπισκοπής Αχρίδος», πρόταση που επικρότησε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είναι αυτονόητο ότι στη συνέχεια δεν θα τηρηθεί και οι σχισματικοί αφού πάρουν την Αυτοκεφαλία έστω και με αυτόν τον τίτλο, στη συνέχεια θα αναφέρονται παντού ως «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας».

Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να εφαρμόσει την αποτυχημένη ουκρανική συνταγή και στα Σκόπια και δημιουργήσει ένα επι πλέον σχίσμα στην Ορθοδοξία.

Η Εκκλησία της Ελλάδος με ελάχιστη πλειοψηφία (7 ψήφοι), κατά την Διαρκή Ιερά Σύνοδο του Αυγούστου 2019, είχε αποφασίσει ότι ο Πατριάρχης έχει γενικά το «αναφαίρετο δικαίωμα να χορηγεί Αυτοκεφαλίες» Αυτή η απόφαση θα αποβεί μοιραία τώρα που το πρόβλημα με τις επιλογές Βαρθολομαίου φθάνει στη γειτονιά μας. Ηταν χαρακτηριστικό το άρθρο του oulkaniko με τίτλο: «Πως επτά Ιεράρχες της Διαρκούς Ι. Συνόδου "αποφάσισαν" για τη δημιουργία «Μακεδονικής Εκκλησίας». Εκεί αναφέραμε ότι:

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα μπορέσει καθόλου να αντιδράσει στην περίπτωση δημιουργίας μιας Αυτοκέφαλης σχισματικής Μακεδονικής Εκκλησίας. Και αυτό γιατί οι Έλληνες Ιεράρχες έχουν εκχωρήσει εν λευκώ αυτό το δικαίωμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Όπως εξηγεί, απώλεσαν το δικαίωμα άρνησης και μη αποδοχής των αντικανονικών επιλογών του Βαρθολομαίου: «Το ρίσκο που έχουν αναλάβει, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Πατριάρχη να χορηγεί αυτοκεφαλίες γενικά και όχι υπό κανονικές προϋποθέσεις, τους κάνει να βρίσκονται μπροστά στο άμεσο ενδεχόμενο αναγνώρισης ανεξάρτητης Μακεδονικής Εκκλησίας στα Σκόπια χωρίς περιθώριο αντίδρασης".

Όλα ξεκίνησαν από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο στο τέλος του καλοκαιριού όπου οι επτά από τους 12 μητροπολίτες σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κυθήρων, αναγνώρισαν το δικαίωμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρεί γενικά αυτοκεφαλίες.

Δηλαδή, υπάρχουν επτά μητροπολίτες που αποφάσισαν για ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος,  ότι εν λευκώ μπορούν να κινούνται και ο Βαρθολομαίος και ο Ιερώνυμος», αναφέρει, το πρώην υψηλόβαθμο εκκλησιαστικό πρόσωπο.

Η επιπόλαιη απόφαση των επτά Μητροπολιτών της προηγουμένης ΔΙΣ που δεν άφησε περιθώρια στην Ιεραρχία να κάνει διαφορετικά, καταδικάζει την Εκκλησία της Ελλάδος να είναι πλέον ένα μικρό πιόνι στην Πατριαρχική σκακιέρα.

Αντιδράσεις σε ενδεχόμενη Σκοπιανή Αυτοκεφαλία θα υπάρξουν και από την Εκκλησία της Βουλγαρίας. Όπως είχε δημοσιεύσει το oukraniko, ο Μητροπολίτης Λόβετς Γαβριήλ, ένας από τους πιο έμπειρους Ιεράρχες της Βουλγαρικής Εκκλησίας και μέλος της Βουλγαρικής Ιεράς Συνόδου, έχει δηλώσει ότι: «η Εκκλησία των Σκοπιανών θα μπορούσε να λάβει αυτοκεφαλία  είτε από τη Σερβική Εκκλησία, από την οποία χωρίστηκε στη δεκαετία του 1960, είτε από Πανορθόδοξη Σύνοδο».

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...