Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Μπράβο στην Κύπρο! Παρά τις αφόρητες πιέσεις ''μπλόκαρε'' κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας!

Η Κύπρος κράτηση την ''σημαία'' του Ελληνισμού ψηλά και μπλόκαρε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, στέλνοντας μήνυμα στην ΕΕ, σύμφωνα με την DW.

Η Κύπρος με λίγα λόγια δεν συναίνεσε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, λόγω έλλειψης ομοφωνίας για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν όπως επιβληθούν κυρώσεις σε τρεις εταιρείες και δύο φυσικά πρόσωπα, αναφορικά με την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όπως δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας του Συμβουλίου, οι τρεις εταιρείες προέρχονται από την Τουρκία, το Καζακστάν και τη Λιβύη.

Aπογοητευτικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι "οι κυρώσεις της ΕΕ για τη Λευκορωσία εξακολουθούν να μην μπορούν να εγκριθούν σήμερα στο ΣΕΥ", ο Υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας Πέκα Χάαβιστο. "Η Φινλανδία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την ειδική πλειοψηφία για να πάρει την απόφαση. Απαιτείται έντονη ανταπόκριση από την ΕΕ μέσω κυρώσεων, διατηρώντας παράλληλα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας", σημείωσε ο ίδιος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου με την ανανέωση των δύο NAVTEX.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης των καταχωρήσεων για τη Λευκορωσία και των καταχωρήσεων για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιός προβαίνει σε αυτή την παραβίαση. Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις χώρες που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση και που στήριξαν την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας του Gymnich ήταν, ανάμεσα σε άλλες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.

Δηλώσεις Μπορέλ

''Δεν είναι μυστικό ότι μία συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ αρνείται να συμμετάσχει στην ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Λευκορωσία. Ελπίζω ότι μέχρι το επόμενο συμβούλιο ΥΠΕΞ το μέλος θα έχει αλλάξει στάση και θα έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Είναι προσωπική μου δεύσμευση. Αν δεν επιβληθούν οι κυρώσεις θα είναι μεγάλο πλήγμα εμπιστοσύνης στην ΕΕ.''

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...