Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Η πρώτη γυναίκα στο προεδρικό αξίωμα της Ελλάδας. Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποψήφια για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για ΠτΔ

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι δικαστής, ενώ από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.
υτή είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – Το βιογραφικό της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1956. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001). Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου "Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας" (εκδόσεις Παπαζήση). Ηταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρτ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του). Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, κ.λπ.

Τώρα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να υποστηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ενδεχομένως από το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ την επέλεξε τον Οκτώβριο του 2018 ως πρόεδρο του ΣτΕ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και σειρά ηγετικών στελεχών της Κουμουνδούρου έχουν εκφραστεί εγκωμιαστικά για το έργο της ως δικαστής.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι η πρώτη φορά όπου μια Ελληνίδα θα καταλάβει ένα τόσο υψηλό αξίωμα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ισότητας των δύο φύλων. Για τον κ. Μητσοτάκη, η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει δύο επιπλέον ατού: Πρώτον, θα δείξει ότι το άνοιγμα της ΝΔ στον χώρο του Κέντρου έχει συνέχεια και συνέπεια, πράγμα που ενδιαφέρει πολύ το Μαξίμου. Δεύτερον, θα δώσει την ευκαιρία να τοποθετήσει στην προεδρία του ΣτΕ ένα πρόσωπο της αρεσκείας του Μαξίμου.

Μεθοδική, δυναμική, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, κοινωνική, λάτρης της κουλτούρας, λάτρης του θεάτρου και γενικότερα της τέχνης, της αρέσουν τα ταξίδια και τα Μουσεία. Έτσι, περιγράφουν οι συνάδελφοί της -στο Συμβούλιο της Επικρατείας- την πρώην, πια, πρόεδρό τους.

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την 4ετή θητεία της στην Προεδρία του Συμβουλίου Επικρατείας ως η νέα πρόεδρός του.
Τώρα, πια, θα φέρει στους ώμους της το τιμητικό βάρος της ανάληψης της Προεδρίας της Δημοκρατίας...

Ποια είναι η διαδικασία

Στις 22 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά την πρόσφατη Αναθεώρηση του Άρθρου 32 του Συντάγματος, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει. Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στην αποσύνδεση της αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών – όπως συνέβη το 2014.
Πώς εκλέγεται ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης – έναν τουλάχιστον μήνα πριν τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου. Αυτή φέρεται να τοποθετείται αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου στις 22 ή 23 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής από την εγγραφή της εκλογής ΠτΔ σε ημερήσια διάταξη μέχρι τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν 5 ημέρες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα πάντως καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών είναι η 12η Φεβρουαρίου, ένας μήνας δηλαδή πριν την λήξη της θητείας του σημερινού Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου. Πρόθεση της κυβέρνησης πάντως είναι οι διαδικασίες να εκκινήσουν άμεσα, άπαξ και η πρόταση του πρωθυπουργού βρίσκεται πια επισήμως στο τραπέζι.
Η εκλογή

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες. Σ’ αυτή την περίπτωση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αναγκαία πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου – ύστερα από πέντε ημέρες – και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (σ.σ. 151 βουλευτές) του συνόλου των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή τη φορά πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία (σ.σ. πλειοψηφία επί των παρόντων).
Η διαδικασία σε αριθμούς

Πρώτη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 3)

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες:

ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – 200 ΨΗΦΟΙ
Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – 200 ΨΗΦΟΙ
Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία.

ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – 180 ΨΗΦΟΙ
Εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.

Δεύτερη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 4)

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:

ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – 180 ΨΗΦΟΙ
Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – 151 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

πηγή
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...