Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

O πλανήτης οδηγείται σε μία οικονομική καταιγίδα

O πλανήτης οδηγείται σε μία οικονομική καταιγίδα, με την παγκοσμιοποίηση να υποχωρεί άτακτα – αν και κανένας δεν ξέρει πότε θα ξεσπάσει. 

Επενδύσεις & Αγορές

Ενώ το πάρτι των κεντρικών τραπεζών οδηγείται στο τέλος του, με τη Fed να συνεχίζει την αύξηση των επιτοκίων και την ΕΚΤ να ανακοινώνει το τέλος του προγράμματος ποσοτικής διευκόλυνσης (η Ελλάδα κρατούσε όλο αυτό το διάστημα που έβρεχε χρήματα ανοιχτή την ομπρέλα της και τον Αύγουστο, όταν προβλέπεται να γεμίζει με βαριά σύννεφα ο ουρανός, σχεδιάζει να την κλείσει), η νομισματική κατάρρευση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες συνεχίζεται.



Έτσι σήμερα είχαμε την απότομη πτώση του Pezos της Αργεντινής (γράφημα), παρά την υπαγωγή της στο ΔΝΤ και τα 50 δις $ που θα πάρει – υπενθυμίζοντας πως όλα ξεκίνησαν με την Τουρκία λόγω των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, ενώ ακολούθησε η Αργεντινή εξαιτίας του πληθωρισμού και πρόσφατα η Βραζιλία επειδή τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της είναι ανεξέλεγκτα και ο ρυθμός ανάπτυξης της πολύ χαμηλός.

Το πρόβλημα γενικότερα είναι η ισχυροποίηση του δολαρίου, σε συνδυασμό με τα μεγάλα χρέη των αναπτυσσομένων οικονομιών στο αμερικανικό νόμισμα και με την εκροή κεφαλαίων προς τις Η.Π.Α. – επειδή οι αποδόσεις αναμένονται εκεί υψηλότερες, ενώ το ρίσκο είναι πολύ χαμηλότερο.

Όπως φαίνεται από το γράφημα, η υποτίμηση του νομίσματος της Αργεντινής είναι η μεγαλύτερη όλων, ακολουθούμενη από την Τουρκία και τη Βραζιλία – ενώ το ρούβλι χάνει την αγοραστική του αξία, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν ξανά στη Ρωσία. Έτσι θα μειωθούν ξανά οι τουριστικές αφίξεις Ρώσων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε συμβαίνει μετά το 2014 – ενώ ως κράτος η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα του παρελθόντος, επειδή οι τιμές του πετρελαίου είναι σημαντικά υψηλότερες.



Παράλληλα εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος των Η.Π.Α. με την Κίνα, με τους νέους δασμούς ύψους 50 δις € που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση (25% σε 1.100 είδη) – ενώ η Γερμανία έχει κυριολεκτικά τρομοκρατηθεί από την προοπτική επιβολής δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία της, η οποία αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας της. Πόσο μάλλον όταν οι πωλήσεις των αμερικανικών αυτοκινήτων μειώθηκαν ξανά, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει γενικά η βιομηχανία των Η.Π.Α. – κάτι που ασφαλώς θα επιταχύνει τις αποφάσεις

Η Κίνα πάντως δήλωσε πως θα ανταποδώσει, όπως επίσης η ΕΕ κατ’ επιταγή της Γερμανίας – παρά το ότι τα εμπορικά πλεονάσματα της Ευρώπης με τις Η.Π.Α. αυξήθηκαν, κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση, ο πλανήτης οδηγείται σε μία οικονομική καταιγίδα, με την παγκοσμιοποίηση να υποχωρεί άτακτα – αν και κανένας δεν ξέρει πότε θα ξεσπάσει.

https://analyst.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...