Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ο Ερντογάν τελειώνει οριστικά με Δύση και ΗΠΑ: Εδαφική επέκταση και ανεξαρτητοποίηση το στοίχημα…

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του», πρόσθεσε.

«Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου», τόνισε.

«Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Ερντογάν.

«Ο κόσμος με έκανε περήφανο. Η Τουρκία με ποσοστό 80% περίπου συμμετείχε στις εκλογές κι έδωσε μάθημα Δημοκρατίας. Όταν γίνονται εκλογές με 30% και 40%, προσπαθούν να δώσουν μάθημα στην Τουρκία οι χώρες που βγάζουν αποτελέσματα με λιγότερο από 50% συμμετοχή, τους προσκαλώ να πάρουν μαθήματα από τις τουρκικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του ότι θα αρχίσει να εργάζεται από σήμερα για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Υπογράμμισε δε ότι παραμένει αφοσιωμένος στην ολοκλήρωση των φαραωνικών του σχεδίων, όπως η διάνοιξη της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης και η κατασκευή των πρώτων made in Turkey αυτοκινήτων.

Αναφερόμενος σε ζητήματα ασφάλειας και τον πόλεμο κατά των «τρομοκρατικών» ομάδων είπε:

«Θα συνεχίσουμε να απαντούμε με πυγμή σ’ εκείνους που προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που υποστηρίζουν, αναφερόμενος στο PKK και το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακόμη, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας», οι Σύροι πρόσφυγες, να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση «από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία».

Οι δηλώσεις του Μπαχτσελί

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και σύμμαχος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ικανοποιημένος με την νίκη του Ερντογάν και την «ιστορική επιτυχία» του κόμματός του:

«Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος με τον νέο σύστημα από τον πρώτο γύρο αιφνιδιάζοντας εκείνους που ανέμεναν κρίση. Το κόμμα μας στάθηκε σταθερά στο πλευρό του κ. Ερντογάν κιαι εξασφάλισε έναν σημαντικό αριθμό εδρών στη Βουλή», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί προσθέτοντας ότι το κόμμα του, το ΜHP είναι τώρα το «κλειδί» στη Βουλή.

Όπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία, αν το AKP είχε διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα για τον Ερντογάν, γιατί τώρα θα στηρίζεται στο MHP, σε περίπτωση που θέλει να θέσει σε ισχύ διατάγματα που απαιτούν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Μπαχτσελί, ο οποίος τον κατηγορούσε παλαιότερα για διαφθορά, αν και οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν δραματικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος προ διετίας.

Ο απόλυτος άρχοντας πλέον ο Ερντογάν στην Τουρκία. Νίκη με σχεδόν 11.000.000 ψήφους διαφορά από τον Ιντζέ. Έγινε… κίτρινος ο χάρτης της Τουρκίας, ελάχιστες περιοχές δεν κέρδισε ο Ερντογάν.

Με ποσοστό 52,55% ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία και με μια εμφαντική διαφορά σχεδόν 11.000.000 ψήφων άφησε δεύτερο τον Μουχαρέμ Ιντζέ που συγκέντρωσε ποσοστό 30,67.

Πλέον, η επόμενη μέρα θα βρει την Τουρκία… μια άλλη χώρα. Μια χώρα κάτω από τις απόλυτες υπερεξουσίες του «σουλτάνου».

Η συμμαχία με τον Μπαχτσελί έφερε την επανεκλογή στην προεδρία με 52,55% . Η συμμαχία με τους εθνικιστές του έδωσε πλειοψηφία (339) έδρες στη Βουλή ενώ ο κεμαλιστής Ιντζέ κατάφερε να πάρει 30,67%, ποσοστό που έχει να δει το κόμμα του εδώ και τριάντα χρόνια.

Τρίτος έρχεται ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Σελαχεντίν Ντεμιρτάς με 8,36%. Τέταρτη και… καταϊδρωμένη καθώς θεωρείται η μεγάλη απογοήτευση των εκλογών, ήρθε η Μεράλ Ακσενέρ με 7,33%

Η επόμενη ημέρα φέρνει έναν σκληρό Ρ.Τ.Ερντογάν έτοιμο να αλλάξει εδαφικά την Τουρκία ενώ το ίδιο σκληρή θα είναι και η στάση του σε Συρία-Ιράκ, Ελλάδα-Κύπρο. Κοινώς, έρχονται θύελλες.

Ενα σημαντικό σημείο των εκλογών είναι πως οι ψήφοι των εθνικιστών ανέρχονται πλέον αθροιστικά στο 22,3% κάτι που θα έχει επιρροή σε έναν πρόεδρο που θα αντλεί δύναμη από το εθνικιστικό κίνημα για να νομοθετεί στην Βουλή. Αυτό σημαίνει μεγάλες εντάσεις και προκλήσεις σε Αιγαίο.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν αναμένεται να συνεχίσει την ραγδαία ανεξαρτητοποίηση του από την Δύση. Αλλά η πλήρη επικράτηση του είναι κάτι που συμφέρει την Ελλάδα.

Εάν κέρδιζε ο Ιντζέ ή τουλάχιστον ο Ερντογάν πήγαινε σε δεύτερο γύρο δείχνοντας σημάδια αδυναμίας, τότε τον λογαριασμό θα καλείτο να τον πληρώσει ο Ελληνισμός στο Αιγαίο ή στην Κύπρο ή και στα δύο αυτά μέτωπα. Και αυτό προκειμένου να τον δελεάσουν ώστε να επιστρέψει στο δυτικό μαντρί…

Οι εκλογές αυτές έδειξαν πάντως πως οι Αμερικανοί δεν διαθέτουν πλέον κανένα δίκτυο επιρροής στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του 2016. Και δεν μπορούν να περιμένουν άλλα πέντε χρόνια μέχρι να πέσει ή να πεθάνει ο Ερντογάν.

Μέχρι τότε τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα γι αυτούς και μια νέα ισλαμιστική Τουρκία με ισλαμιστές ηγέτες θα έχει αναδυθεί εξαφανίζοντας οριστικά τον κεμαλισμό, την Δύση κτλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει προβεί ήδη σε μαζικές εκκαθαρίσεις στο κράτος, αλλά και ευρύτερα, με σκοπό μεταξύ άλλων να ξηλώσει και τα δίκτυα των Δυτικών στην Τουρκία.

Στο νέο του κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εφαρμογή εκτεταμένη ισλαμικού προγράμματος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στην Τουρκία.

Το αποτέλεσμα των εκλογών εδραιώνει το καθεστώς Ερντογάν και ο ίδιος ουσιαστικά μετατρέπεται σε Σουλτάνο με υπερεξουσίες.

Συνεπώς, η αντιφατική σημερινή κατάσταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.









Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...