Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Ρωσικά αντίποινα σε ΗΠΑ: Η Μόσχα τοποθέτησε mega-ραντάρ στη Κούβα – Το Κρεμλίνο θα «ακούει» και θα καταγράφει τα πάντα

Δεν θα έμενε αναπάντητη η μαζική παρουσία χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα πολωνο-ρωσικά σύνορα και στην Βαλτική, έτσι η Μόσχα υλοποίησε και αυτή με την σειρά της το δικό της σχέδιο στο νησί της Κούβας, με ειδική εγκατάσταση που προκάλεσε συναγερμό στο Πεντάγωνο και σε άλλες αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Πρόκειται για ένα ρωσικό mega-ραντάρ με τρομερές δυνατότητες καταγραφής όλων των σημάτων, επικοινωνιών και από την ενδοχώρα των ΗΠΑ, που δίνει την δυνατότητα στο Κρεμλίνο να «ακούει» και να καταγράφει σχεδόν τα πάντα.

Το περιοδικό The Diplomat παρουσίασε αποκλειστικές δορυφορικές εικόνες Μαρτίου 2017 – Μάιου 2018 στις οποίες αποκαλύπτεται η τεράστια επέκταση των ρωσικών συστημάτων SIGNAL INTELLIGENCE κοντά στην περιοχή Bejucal στην Κούβα.

Μιλάμε για την δημιουργία ενός τεράστιου ραντάρ που βρίσκεται πάνω από μια ανυψωμένη δομή τοποθέτησης σκυροδέματος.

Από δορυφορικές εικόνες, η εγκατάσταση μοιάζει με μια γιγαντιαία μπάλα γκολφ, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένας προστατευτικός θόλος που έχει μέσα του μια εξαιρετικά εξεζητημένη κεραία ραντάρ .

Όπως αναφέρθηκε από Αμερικανούς ειδικούς, το ραντάρ είναι το πρώτο του είδους του τόσο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πραγματικές δυνατότητες της κεραίας που κρύβεται μέσα στο νέο θόλο είναι άγνωστες , υπάρχει γνώση των ειδικών όμως που αναφέρουν ότι πρόκειται για κεραία που υλοποιεί υποκλοπή σημάτων, ανίχνευση πυραύλων, καταγράφει δορυφορικές ζεύξεις και ραδιοεπικοινωνίες, εντοπίζει αντικείμενα στο διάστημα, και σε ορισμένες περιπτώσεις υλοποιεί διακοπή των δορυφορικών επικοινωνιών.

Η διαφορά στο μέγεθος και η αρχιτεκτονική της νέας κεραίας σε σύγκριση με άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή Bejucal δηλώνει το νέο επίπεδο των ρωσικών επενδύσεων σε τέτοιες εγκαταστάσεις.

Πληροφορίες δυτικών και αμερικανικών μυστικών περιγράφουν λεπτομερώς ότι ρωσικές και κινεζικές υπηρεσίες ενισχύουν τις στρατιωτικές και οικονομικές επενδύσεις τους στην Κούβα συνεχώς.

Οι κυβερνήσεις τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας σημείωσαν πρόσφατα την πρόθεσή τους να αυξήσουν τις στρατιωτικές και οικονομικές επενδύσεις στην Κούβα.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2014, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέγραψε το 90 τοις εκατό του χρέους των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κούβας που οφειλόταν επί σοβιετικής εποχής.

Την ίδια χρονιά Ρώσος βουλευτής δήλωσε ότι η Ρωσία θα αποκαταστήσει το είδος της συνεργασίας με την Κούβα, η οποία διέθετε από την περιοχή του Ψυχρού Πολέμου βάση παρακολούθησης στην χώρα.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι μετά την Ρωσία και η Κίνα είναι οι σημαντικότεροι διεθνείς εμπορικοί εταίροι της Κούβας.

Αρκετές κινεζικές εταιρείες ανακοίνωσαν σημαντικά σχέδια ανάπτυξης στην Κούβα τα τελευταία χρόνια.

Ο μεγαλύτερος διεθνής πιστωτής και εμπορικός εταίρος της Κούβας είναι η Κίνα, η οποία έχει επενδύσει στην χώρα 120 εκατομμύρια δολάρια με την κατασκευή λιμένα εμπορευματοκιβωτίων .

Τα τελευταία τρία χρόνια, πολλές κινεζικές εταιρείες ανακοίνωσαν επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής και έρευνας στην Κούβα.

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Ο κόσμος θα ζήσει ξανά μια νέα μεγάλη πυραυλική κρίση: Ο B.Πούτιν ετοιμάζει ρωσική στρατιωτική βάση στην Κούβα στο κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών σε αντίποινα για την Βαλτική!), είχαμε αναφέρει ότι η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στις πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ στην Βαλτική και την επικείμενη τοποθέτηση πυραύλων Patriot , θα είναι η δημιουργία μιας μεγάλης ρωσικής βάσης στην Κούβα.

Σε μια κατάσταση όπου οι ΗΠΑ και η Ρωσία συγκρούονται πλέον σε τρία μέτωπα, Βαλτική, Ουκρανία και Συρία, τη Μόσχα θα παίξει και πάλι το «χαρτί» της Κούβας.

Η χώρα αυτή , η οποία έχει εδώ και δεκαετίες ήταν ένα αγκάθι στα μάτια των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτή τη φορά το «κλειδί» είναι στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και Κούβας είναι το πετρέλαιο και το αντάλλαγμα είναι η δημιουργία μεγάλης στρατιωτικής βάσης .

Από το 2014, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού είχε δηλώσει ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και, φυσικά, στην Κούβα.

Πληροφορίες του ρωσικού τύπου κατά διαστήματα ομιλούν για την δημιουργία όχι μόνο μία βάσης αλλά ολόκληρου πλέγματος βάσεων διαφόρων τύπων σε Κούβα, Νικαράγουα, Βενεζουέλα , και άλλες χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής σε αντιστάθμισμα των επιθετικών κινήσεων των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Το όλο αυτό σχέδιο όμως έρχεται σε πλήρη και ολοκληρωτική αντίθεση με το σχέδιο των ΗΠΑ για έλεγχο της περιοχής ολόκληρης της περιοχής, και σίγουρα προμηνύει εξελίξεις και παρόμοιες αντιδράσεις των ΗΠΑ , σε Καζακστάν, Γεωργία και Ανατολική Ουκρανία.

Η Τουρκία δεν εξαιρείται από το όλο σχέδιο μιας και κατά την κρίση της Κούβας το 1962 , ακυρώθηκε νατοϊκή βάση σε αντιστάθμισμα της απόσυρσης των ρωσικών πυραύλων στο ίδιο νησί, σύμφωνα με ομολογία του ίδιου του γγ της ΕΣΣΔ Ν.Χρουτσώφ .








Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...