σχόλιο Γ.Θ : Όλα σωστά τα κάνει ο Ερντογάν για να κάνει την χώρα του μεγάλη και ανεξάρτητη. Όλα σωστά μέχρι την στιγμή που θα εισβάλει στο Αιγαίο και θα υπογράψει την παντοτινή καταδίκη της Τουρκίας και τον πλήρη αφανισμό της
Σκοπός είναι να ενισχυεθί η αντοχή του Ρ.Τ.Ερντογάν απέναντι στις αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ και να τον δελεάσουν για να «τελειώνει» με την Δύση μια και καλή.
Στόχος η ένταξη μετά το Ιράν και της Τουρκίας στο Σύμφωνο της Σαγκάης. Είναι απλά τα πράγματα.
Η Κίνα συμφώνησε με την τουρκική κυβέρνηση για την δημιουργία μιας τεράστιας μονάδας παραγωγής και ανάπτυξης μπαταριών για αυτοκίνητα και smartphones στην χώρα που θα αποτελεί επένδυση αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ισως οι Κινέζοι μαζί με τους Ρώσους να είναι και οι μοναδικές χώρες που επενδύουν πλέον στην Τουρκία όταν όλοι σκέφτονται ή έχουν αποχωρήσει.
Ο γαμπρός του Ερντογάν και Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Berat Albayrak συμμετείχε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας με τους Κινέζους η οποία αφορά και την μεταφορά τεχνολογίας.
Μιλώντας στην τελετή, ο Albayrak δήλωσε :
«Είμαστε εδώ για ένα ιστορικό πρόγραμμα».
Πρόκειται για μια επένδυση με πολύ μεγάλες προοπτικές για την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία που βάλλεται από παντού.
Την ίδια στιγμή θα γίνει πράξη η πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν για Τούρκους αστροναύτες, μετά την ανοικτή πρόσκληση από το γνωστό διαστημικό κέντρο Κοσμοναυτών της Ρωσίας «Yuri Gagarin» σε Τούρκους πιλότους.
«Εάν η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, να επιλέξει δυνατά και υγιή άτομα με ανώτερη τεχνική εκπαίδευση και να τους στείλει [ εδώ], είμαστε έτοιμοι να τους εκπαιδεύσουμε », δήλωσε ο Βίκτορ Σουβόρωφ, εκπαιδευτής στο παγκοσμίου φήμης ρωσικό Κέντρο Εκπαίδευσης κοσμοναυτών.
Το κέντρο αυτό βρίσκεται 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από τη Μόσχα, και έχει ως αποκλειστική ευθύνη την προετοιμασία κοσμοναυτών για διαστημικές πτήσεις από το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στο διάστημα το 1961.
Εκεί οι υποψήφιοι λαμβάνουν έξι χρόνια εκπαίδευσης σε αντίγραφο του διαστημικού οχήματος Soyuz και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).
Η εκπαίδευση αποτελείται από τρεις διαφορετικές φάσεις.
Στο τέλος κάθε φάσης, οι εκπαιδευόμενοι δίνουν εξέταση για να καθοριστει ποια θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση και να γίνουν κοσμοναύτες.
Ο Σουβόροφ δήλωσε ότι το κέντρο προετοιμάζει τον υποψήφιο κοσμοναύτη για όλη τη διαδικασία, από την εκτόξευση στο διάστημα μέχρι την επιστροφή του στη Γη.
«Ένα διαστημικό σκάφος χρειάζεται μόνο 9,5 λεπτά για να φτάσει στο διάστημα από τη Γη, αλλά η όλη διαδικασία από την εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο μέχρι την σύνδεση του διαστημικού σκάφος στο διεθνή διαστημικό σταθμό διαρκεί περίπου έξι ώρες,» είπε ο ίδιος.
«Οι κοσμοναύτες εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίσουν όλες τις πιθανές μορφές ανώμαλων καταστάσεων πριν κληθούν να πετάξουν στο διάστημα», τόνισε ο ίδιος.
Αυτές οι προσκλήσεις και η συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας στο διαστημικό χώρο αποτελούν το επιστέγασμα της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς στον χώρο της άμυνας .
Από την ανταλλαγή πληροφοριών, την αγορά πυραύλων S-400 , μέχρι την προσφορά ρωσικού κινητήρα για τα νέα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και το διάστημα.
Σύμφωνα με άρθρο (Έτοιμο το τουρκικό Κέντρο Διαστημικών Προγραμμάτων-Σχέδιο αποστολής 16 δορυφόρων μέχρι το 2020), είχαμε αναφέρει ότι η κρατική αεροπορική εταιρία της Τουρκίας Tusas Aerospace Industries (TAI), ετοιμάζει πυρετωδώς το διαστημικό κέντρο της, με στόχο την πλήρη και ολοκληρωτική αποδέσμευση της από την δύση και την αυτονόμηση της.
Το κέντρο το οποίο θα είναι έκτασης 13.000 τ.μ. και θα στοιχίσει 200 εκατ. τουρκικές λίρες. Αναμένεται να είναι έτοιμο το 2020.
Το τουρκικό πρόγραμμα Space Systems Integration και το Κέντρο Δοκιμών (UMET) χρηματοδοτήθηκαν από κοινού από τον προϋπολογισμό του υπουργείο Επικοινωνιών, του γραφείου προμηθειών SSM, και του υπουργείου που είναι υπεύθυνο για τις αμυντικές βιομηχανίες .
Υπενθυμίζουμε ότι τουρκικοί στρατιωτικοί δορυφόροι είναι προσανατολισμένοι σε αποστολές (ISR) «Intelligence, surveillance and reconnaissance missions», δηλαδή σε απλά ελληνικά «στρατιωτική κατασκοπεία» .
Η Τουρκία μέχρι στιγμής εξαρτάται από άλλα έθνη για την εκτόξευση των δορυφόρων της.
Η Άγκυρα ενέκρινε την κατασκευή του πρώτου κέντρου εκτόξευσης δορυφόρων, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξάπλωση των δορυφορικών προγραμμάτων της χώρας.
Σύμφωνα με έναν οδικό χάρτη, η τουρκική κυβέρνηση θα εκτοξεύσει μελλοντικά, σειρά δορυφόρων για στρατιωτική και πολιτική χρήση.
Συνολικά,σχεδιάζει να στείλει σε τροχιά γύρω από την Γή ένα σύνολο 16 δορυφόρων μέχρι το 2020.
Μιλάμε για μεγαλόπνοα σχέδια μαζί με το νέο αεροδρόμιο της Κων/πολης , το κανάλι στην ίδια πόλη και πολλά άλλα.
Η αποχώρηση όμως από το ΝΑΤΟ θα είναι το πρώτο βήμα των Τούρκων.
Επειτα, η χώρα θα εισέλθει στην Ευρασιαστική Ένωση όπου θα λαμβάνει μπόλικο «ζεστό»χρήμα από την Τράπεζα επενδύσεων με έδρα το Πεκίνο.
Η Ρωσία από την πλευρά δημιουργεί συνεχώς συμμαχίες με κράτη τα οποία δεν ανήκουν στη Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και δεν διατηρούν καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό την προσέλκυση τους στην ευρασιατική ένωση.
Η Τουρκία ευρίσκεται σε άκρως μεταβατική περίοδο επί διακυβέρνησης Ερντογάν και έχει ξεφύγει από την επιρροή του Λευκού Οίκου ακολουθώντας μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική.
Αυτό ξεκάθαρα αποτελεί οδηγό νέων εξελίξεων.