Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος Ουκρανίας: ''Το θέμελιο της ενότητας ειναι ο Πάπας Ρώμης''

Παρέμβαση έκανε ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος Κιέβου και Γαλικίας Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ, επικεφαλής της Ελληνόρυθμης Εκκλησίας της Ουκρανίας, σχετικά με την ανάγκη «ενώσεως» των χριστιανών.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών με αφορμή την 125η επέτειο του «κρυφού» Ουνίτη Επισκόπου Συμεών Λούκατς στο χωριό Σταρούνι της Περιφέρειας Ιβάνο-Φρανκόφσκ της Ουκρανίας, ο Αρχηγός των Ελληνόρυθμων Καθολικών της Ουκρανίας ανέφερε:

«Τις τελευταίες εβδομάδες πολλά λέχθηκαν για την ανάγκη της ενώσεως των χριστιανών. Ακόμη υπάρχουν όσοι θέλουν να δημιουργήσουν μια ενιαία τοπική Εκκλησία. Τίθεται όμως το ερώτημα: από πού να προέλθει αυτή η ενότητα, ποιός θα αποτελεί το θεμέλιο της, και ποιό είναι το σχέδιο για την ενότητα της Εκκλησίας, την οποία άφησε σε μας, τους χριστιανούς της τρίτης χιλιετίας, ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός;»

«Και μας απαντά ο μακάριος Ιερομάρτυς. Το θεμέλιο και η σημαία για τους υπηρέτες της Εκκλησίας του Χριστού δεν είναι ο Πρόεδρος, ούτε ο Πατριάρχης, αλλά ο διάδοχος του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Ρώμης» - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος.

Σε άλλο σημείο ο Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ πρόσθεσε: «Ακριβώς γι΄αυτό υπέφερε ο μακάριος Ιερομάρτυς, ήταν το κέντρο της μαρτυρίας του. Άλλωστε δέχθηκε άκρως γοητευτικές προτάσες: υπέγραψε, και θα πας καλά, και θα διοικείς την εκκλησία. Αρνήσου, διάλυσε την ενότητα, την οποία στην δική μας Εκκλησία του Κιέβου ως παρακαταθήκη την άφησε ο Χριστός, και η οποία η ενότητα έχει ως αφετηρία το Βάπτισμα του Αγίου Βλαδιμήρου ακόμη προ διαιρέσεως των Εκκλησιών. Υπέρ της ενότητας αυτής και υπέφερε η κρυφή Εκκλησία».

Σύμφωνα με τον Προκαθήμενό της, η Ελληνόρυθμη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο ίδιος επωμίζεται μεγάλη ευθύνη έναντι των κληρονόμων του χριστιανισμού του Κιέβου.

«Και ο σκοπός της είναι να μαρτυρεί περί ζωοποιού ενότητας της Εκκλησίας γύρω από το διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου. Αυτό είναι το μήνυμα του μακαρίου Συμεών προς όλους μας σήμερα. Αυτό είναι το μήνυμα του Κυρίου προς τους χριστιανούς της Ουκρανίας, διότι ο Κύριος μας λέγει σήμερα: Σήκω πάνω, επωμίσου την ευθύνη, άλλαξε τον κόσμο γύρω σου με τη δυνάμη και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Οικοδόμησε την ενότητα της Εκκλησία και του λαού. Αλλά το πλέον σημαντικό, καλλιέργησε την πίστη των προγόνων!», κάλεσε ἐν κατακλείδι ο Αρχιεπίσκοπος Σβιατοσλάβ.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...