Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η Βενεζουέλα εγκαταλείπει το δολάριο

Ο Μαδούρο επιζητεί σύνδεση με ρούβλι, γουάν, γεν ή ρουπία 

σχόλιο Γ.Θ : Το μεγαλύτερο όπλο της αμερικανικής αυτοκρατορίας του κακού δεν είναι τα αεροπλανοφόρα, είναι το δολάριο. Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα γκρεμιστεί η τυραννία των αμερικανοσιωνιστών

 
Τρόπους για να ξεπεράσει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την αγορά κρατικών ομολόγων της Βενεζουέλας και ομολόγων της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, PDVSA, στις αμερικανικές αγορές, η κυβέρνηση του Καράκας σχεδιάζει την απεξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο.
Μπροστά στο φάσμα ενός εμφυλίου πολέμου, που φέρνει όλο και πιο κοντά η έλλειψη βασικών αγαθών στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο εξετάζει εσπευσμένα τη σύνδεση του νομίσματος της χώρας του με το ρωσικό ρούβλι, το κινεζικό γουαν, το ιαπωνικό γεν ή την ινδική ρουπία.Στις 25 Αυγούστου ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η αγορά ομολόγων που εκδίδει και πωλεί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, «προκειμένου να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και να αποπληρώσει τα χρέη της», όπως γράφει ο Φαμπρίς Νοντέ-Λανγκλουά στη «Le Monde».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας πρόκειται να καταλήξει με την κυβέρνηση του Καράκας σε συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων που θα επιτρέπει στη Βενεζουέλα να ανταλλάσσει κρατικά ομόλογα με γουάν και να προμηθεύεται κινεζικά προϊόντα.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πώς θα ανταλλάσσονται τα εταιρικά ομόλογα της PDVSA, που εξασφαλίζει στη Βενεζουέλα το 93% των εισροών της σε συνάλλαγμα. Η «Monde» αναφέρει ότι ίσως τη λύση δώσει η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft, η οποία έχει ήδη δανείσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ρωσία ελπίζει να αναλάβει τον έλεγχο μέρους των κολοσσιαίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Βενεζουέλας.

Σημειωτέον ότι το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό η πώληση μεριδίου 14% της Rosneft στην κινεζική κρατική ενεργειακή εταιρεία CEFC China Energy αντί 9,1 δισ. δολαρίων. 

πηγή ΒΗΜΑ

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...