Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ο αρνητής των Παθών του Κυρίου μας στην Αγία Σοφία, για κατακτητική «προσευχητική» επίδειξη

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Λυπεί αφάνταστα και παράλληλα προβληματίζει το λυπηρό τούτο γεγονός της κατακτητικής ‘’προσευχητικής’’ επίδειξης του Ερντογάν πριν το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία , όπου η συνταγματική αναθεώρηση μετατρέπει κατ’ ουσία τον πρόεδρο της Τουρκίας σε σουλτάνο. Προβληματίζει πολλούς, γιατί παρατηρούν ποιο είναι το αντιμίσθιο των εκπτώσεων που έγιναν αναφορικά με το κοράνι, αλλά και το Ισλάμ γενικότερα.
Είναι πολύ λυπηρή εξέλιξη η κατακτητική ‘’προσευχητική’’ επίδειξη στον Ναό της Αγίας Σοφίας. Αυτοί είναι οι καρποί των διαθρηκειακών διαλόγων με το Ισλάμ; Αυτό είναι το αντιμίσθιο των διαθρησκειακών ολισθημάτων; Αυτό είναι το αντιμίσθιο των κορανικών ‘’δώρων’’; Αυτό είναι το αντιμίσθιο του χαρακτηρισμού του ανιέρου κορανίου ως ιερού; Αυτό είναι το αντιμίσθιο όσων πρόβαλλουν τις βλασφημίες του κορανίου, για τον Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο, ως ευφημίες; Αυτό είναι το αντιμίσθιο της δημιουργίας κατεύθυνσης μουσουλμανικών σπουδών, στα πλαίσια της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης; Αυτό είναι το αντιμίσθιο, όσων επιτιμητικά ερωτούσαν ‘’γιατί να μην δείξομε εμπιστοσύνη στον Ερντογάν’’;
Ο Ναός της Αγίας Σοφίας από το έτος 1934 λειτουργούσε ως μουσείο. Πρόσφατα με απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης διορίστηκε μόνιμος ιμάμης στην Αγία Σοφία. Στο Ναό που άλλοτε οι Ορθόδοξοι δοξολογούσαν τον αληθινό Τριαδικό Θεό και ακουόταν το ‘’μία δόξα, μία βασιλεία, μία φύσις, μία Θεότης, μία δύναμις, ο άναρχος Πατήρ, ο συνάναρχος Υιός και το Πνεύμα το Άγιον’’, τώρα θα ‘’προσευχηθεί’’ κατακτητικά ο Ερντογάν, ο πιστεύων στην αντίθεη κορανική προτροπή «πιστεύετε λοιπόν στο Θεό και στους Αποστόλους του και μη λέτε Τριάδα» (κοράνι, κεφ. Δ, στιχ. 171).
Κατά την Αγία Εβδομάδα , την Μεγάλη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί κατακτητική ‘’προσευχητική’’ επίδειξη από τον Ερντογάν. Ως γνωστό το βλάσφημο κοράνι αρνείται παντελώς τα Άγια Πάθη του Κυρίου. Η αναφορά του βλάσφημου κορανίου «κι όμως δεν τον σκότωσαν κι ούτε τον σταύρωσαν», την άρνηση των Αγίων Παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, σαφώς καταγράφει.
Εκτός από το βλάσφημο της μη παραδοχής της Θεότητας του Ιησού Χριστού, το οποίο είναι η κορωνίδα των πλανών της αρειανικής αίρεσης, το χριστομάχο Ισλάμ, δεν δέχεται τα Άγια Πάθη του Κυρίου. Είναι πολύ χειρότερο από την αρειανική αίρεση, αλλά και την χιλιαστική δαιμονιώδη πλάνη, αυτό που γράφει το κοράνι (κεφ. Δ, στιχ. 157) «Κι ακόμη καυχήθηκαν : ‘’Φονεύσαμε τον Χριστόν Ιησού, το παιδί της Μαριάμ, τον Απόστολο του Θεού’’. Κι όμως δεν τον σκότωσαν κι ούτε τον σταύρωσαν, αλλ’ έτσι γίνηκε ώστε να φαίνεται σ’ αυτούς. Εκείνοι όμως που είχαν διαφορετική γνώμη (που διαφώνησαν) σ’ αυτό (το θέμα), είναι γεμάτοι αμφιβολίες, γιατί δεν γνωρίζουν (θετικά), αλλά μόνο εικασίες ακολουθούν, και μια βεβαιότητα ότι δεν τον σκότωσαν…». Τι επιζητεί στην Αγία Σοφία ο αρνητής των Παθών του Κυρίου μας την Μεγάλη Παρασκευή; «Μηδείς εισέλθη πειράζων την πίστιν την αμώμητον» (Από Ιδιόμελο του Εσπερινού της Κυριακής των Βαΐων)

*Τα εντός εισαγωγικών εδάφια του βλάσφημου κορανίου, είναι παρμένα από το κοράνι των εκδόσεων Λάτση

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...