Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Δέκα σημάδια ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κερδίσει μια πυρηνική σύγκρουση με τις ΗΠΑ

Τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς στη διεθνή σκηνή έγιναν αφορμή για την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών προβολών των εξελίξεων.
Πλέον, πιο συχνά ακούγονται οι αναφορές για τον ερχομό ενός νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της.

Επιπλέον, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές έχουν αξιολογήσει τους κινδύνους από την έναρξη μιας ένοπλης σύγκρουσης. Στις 25 Νοεμβρίου το αμερικανικό Right Side News δημοσίευσε ένα άρθρο από τον Michael Snyder που θέλει τη Ρωσία να προετοιμάζται (και να κερδίζει) έναν πυρηνικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. O Αμερικανός δημοσιογράφος προσπάθησε να αναλύσει την τρέχουσα κατάσταση και να εξάγει κάποια συμπεράσματα.

Το άρθρο αρχίζει με μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά. Ο συγγραφέας ρωτά ποιος θα κερδίσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και των ΗΠΑ, και στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η απάντηση μπορεί να εκπλήξει τον αναγνώστη. Ο Snyder υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια τα πυρηνικά οπλοστάσια των ΗΠΑ έχουν παλιώσει και συρρικνώνονται. Εν τω μεταξύ, η ρωσική βιομηχανία δημιουργεί βομβαρδιστικά, υποβρύχια και πυραύλους νέας γενιάς, σε θέση να προκαλέσουν ένα καταστροφικό πρώτο πλήγμα.

Όπως σημειώνεται από τον Snyder, η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν θεωρεί πιθανό έναν πλήρης κλίμακας πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι ο κύριος εχθρός της Ρωσίας, ο λόγος που αυτή προετοιμάζεται για μια πιθανή σύγκρουση. Φυσικά, η ρωσική πλευρά δεν πρόκειται να εξαπολύσει έναν πυρηνικό πόλεμο, λόγω των καταστροφικών συνεπειών μιας τέτοιας σύγκρουσης. Παρ 'όλα αυτά, οι Ρώσοι θέλουν να είναι σίγουροι για την ικανότητά τους σε μια παρόμοια περίπτωση σύγκρουσης.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια οι κύριοι «πυλώνες» της διεθνούς πολιτικής έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές. Σε πολιτικούς κύκλους της Αμερικής εξακολουθεί να κυκλοφορεί η ιδέα της αμοιβαίας - εξασφαλισμένης - καταστροφής, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες που έχουν σοβαρά πυρηνικά οπλοστάσια που είναι κατάλληλα για την πλήρη καταστροφή ενός πιθανού εχθρού, θα μπορούσαν να αλληλοκαταστραφούν. Είναι κατανοητό ότι σε μια τέτοια περίπτωση η κάθε χώρα θα πρέπει να φοβάται να πάει σε μια ανοιχτή ένοπλη αντιπαράθεση.

Παρ 'όλα αυτά, ο Snyder παραδέχεται ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση με τις πυρηνικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχει αλλάξει σημαντικά. Τώρα οι αριθμητικοί δείκτες των αμερικανικών πυρηνικών οπλοστασίων είναι σε ένα ελάχιστο. Για παράδειγμα, το 1967 οι ΗΠΑ κατείχαν 31.000 πυρηνικές κεφαλές. Τώρα μόνο 1.642 πυρηνικές κεφαλές, και σύντομα ο αριθμός τους θα μειωθεί σε 1.500 κεφαλές.

Έτσι, σε 47 χρόνια ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών έχει μειωθεί κατά 95%. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για τον «αντι-πυρηνικό σταυροφόρο Μπαράκ Ομπάμα». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με δική του πρωτοβουλία θέλει να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των ανεπτυγμένων πυρηνικών κεφαλών σε 300 μονάδες.

Στο πλαίσιο αυτών των γεγονότων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ρωσική βιομηχανία συνεχίζει να δημιουργεί μια σειρά από νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Πρόκειται για εντυπωσιακά συστήματα χαμηλής παρατηρησιμότητας, ικανά να πλήξουν ένα στόχο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε λίγα λεπτά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνει ο Snyder στο τελευταίο ρωσικό υποβρύχιο. Αυτό το υποβρύχιο είναι ικανό να κρύβεται και να παραμένει αθόρυβο όπως πλησιάζει την ακτή των ΗΠΑ. Αν η Μόσχα αποφασίσει να αρχίσει έναν πυρηνικό πόλεμο, το πρώτο πλήγμα μπορεί να το προκαλέσει το υποβρύχιο, το οποίο είναι σε θέση να αφοπλίσει σχεδόν εντελώς τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μειώσει σημαντικά το μέγεθος των αντιποίνων της Ουάσιγκτον. Αν η Ρωσία διαθέτει ένα σύγχρονο συγκρότημα πυραυλικής άμυνας, οι συνέπειες των αμερικανικών αντιποίνων δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Ο Snyder πιστεύει ότι η συνέχιση του περιορισμού των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με την έννοια της αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής πρέπει να μείνει συντονισμένη με το ρωσικό οπλοστάσιο. Η εμφάνιση των νέων τεχνολογιών αλλάζει την ισορροπία, η οποία με τις παλιές αντιλήψεις και τους τρόπους σκέψης δεν μπορεί να οδηγήσει στο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η Ρωσία έχει ήδη αντιληφθεί αυτό και ενεργεί αναλόγως.

Μετά από ένα τέτοιο εκτεταμένο προλόγισμα ο συγγραφέας της δημοσίευσης περνά στην επεξήγηση του τίτλου: «10 σημάδια ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πολεμήσει και να κερδίσει μια πυρηνική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

1. Η Ρωσία έχει επενδύσει πολλά χρήματα στο πρόγραμμα PAK DA. Το μελλοντικό στρατηγικό βομβαρδιστικό θα αντικαταστήσει στο μέλλον την υπάρχουσα τεχνολογία και θα αυξήσει τη χωρητικότητα των πυρηνικών πυρομαχικών στο πλαίσιο της πυρηνικής τριάδας. Οι πληροφορίες για το έργο αυτό είναι πολύ σπάνιες. Υπάρχουν μόνο κατά προσέγγιση ημερομηνίες εφαρμογής του: η κατασκευή των νέων αεροσκαφών θα ξεκινήσει περίπου στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

2. Τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα εμφανίζονται τακτικά στη Βόρεια Ευρώπη και στην Αλάσκα. Φαίνεται ότι η Ρωσία δοκιμάζει την άμυνα του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, στα μέσα Σεπτεμβρίου κοντά στην Αλάσκα παρατηρήθηκαν δύο Tu-95, δύο MiG-31 και δύο ιπτάμενα τάνκερ Il-78.

3. Σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα της Ρωσίας διεξάγουν τακτικές περιπολίες στα δυτικά του Ατλαντικού και στις ανατολικές περιοχές του Ειρηνικού. Επιπλέον, εμφανίζονται πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού και την Καραϊβική Θάλασσα.

4. Η Ρωσία κατασκευάζει ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το τελευταίο πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-500 είναι σε θέση να να καταστρέψει όχι μόνο αεροπλάνα, αλλά και τις κεφαλές των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Το συγκρότημα θα είναι σε θέση να παρακολουθεί ανεξάρτητα τους στόχους αλλά και να λαμβάνει πληροφορίες στόχου από τρίτες πηγές.

5. Όχι πριν από πολύ καιρό, η Ρωσία διεξήγαγε άλλη μια επιτυχημένη δοκιμή ενός βαλλιστικού υποβρύχιου πυραύλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν και άλλες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίας γενιάς πυραύλου Bulava.

6. Η Ρωσία έχει «σούπερ-αθόρυβα» πυρηνοκίνητα υποβρύχια, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν. Για παράδειγμα, το 2012, για μερικές εβδομάδες στον Κόλπο του Μεξικού ένα ρωσικό υποβρύχιο εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας παρακολουθούσε το Ναυτικό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο, το Ρωσικό Ναυτικό έχει μια τεχνική που μπορεί να προσεγγίσει κρυφά τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και να προβεί ανά πάσα στιγμή σε μια εκτόξευση πυραύλου.

7. Σύμφωνα με αναφορές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, το 2016 οι στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις θα έχουν αναβαθμιστεί κατά 60%. Μέχρι το 2021 το ποσοστό των νέων συστημάτων θα αυξηθεί σε 98%. Τα νέα συστήματα έχουν και θα έχουν ποιοτική υπεροχή σε σχέση με τα υπάρχοντα.

8. Για πρώτη φορά στην ιστορία η Ρωσία ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει 1.643 κεφαλές που μεταφέρονται από τους βαλλιστικούς πυραύλους, αεροσκάφη και υποβρύχια. Οι ΗΠΑ 1.642 κεφαλές. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, υπήρξε αύξηση του αριθμού των όπλων που έχουν αναπτυχθεί. Για τη Ρωσία η αύξηση ήταν 131 κεφαλές και για τις Ηνωμένες Πολιτείες - 57.

9. Η Ρωσία έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τις χώρες του ΝΑΤΟ στον αριθμό των τακτικών πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από τον Snyder, στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ σήμερα υπάρχουν μόνο 260 τακτικά πυρηνικά όπλα. Σε αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, Ολλανδία και Τουρκία υπάρχει μια συνολική χωρητικότητα 200 όπλων ισχύοςε 20 μεγατόνων. Επιπλέον, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περίπου 300 βόμβες και άλλα πυρηνικά πολεμοφόδια. Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει περίπου 5.000 μονάδες αυτών των όπλων των διαφόρων κατηγοριών. Ανάλογα με την τακτική ανάγκη του ρωσικού στρατού θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οβίδες πυροβολικού, βόμβες και τακτικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

10. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε περίπου 540 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί το 2016-2025. Στόχος του είναι η δημιουργία νέων επιθετικών όπλων που προορίζονται για τα νέα στρατηγικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, την αναβάθμιση των στρατευμάτων αεροδιαστημικής άμυνας και την ανάπτυξη υψηλής ακρίβειας συμβατικών όπλων. Όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για να εξασφαλιστεί μια εγγυημένη πυρηνική αποτροπή πιθανών αντιπάλων.

Ο συγγραφέας της εν λόγω δημοσίευσης αναφέρει ότι εκτός από την ρωσική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία ακόμη μπορεί να αναδυθεί από την αναπτυσσόμενη Κίνα. Αυτή η χώρα εφαρμόζει επίσης με επιτυχία νέα στρατιωτικά σχέδια που μπορούν να αυξήσουν σοβαρά τις πολεμικές ικανότητές της.

Στα μέσα Νοεμβρίου οι ναυτικές δυνάμεις της Κίνας πραγματοποίησαν μια δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου JL-2, που έχει σχεδιαστεί για τον οπλισμό των υποβρυχίων.

Το άρθρο του Snyder ολοκληρώνεται με αρκετές ενδιαφέρουσες δηλώσεις. Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι απλά αδύνατος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η πρώτη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα πιο δυνατή από ποτέ. Ως εκ τούτου, ελπίζει ότι ο αμερικανικός λαός θα κατανοήσει την πολυπλοκότητα της υφιστάμενης κατάστασης, πριν να είναι πολύ αργά.


http://www.defencenews.gr/index.php/
http://www.freepen.gr/2014/12/blog-post_183.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...