Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Μεσ του Αιγαίου τα νερά Τούρκοι – Αμερικάνοι ¨στριφογυρίζουν¨!!

Και φυσικά όταν θα αρχίσουν να ¨φτερουγίζουν οι Άγγελοι¨ θα σταματήσουν να στριφογυρίζουν οι παρείσακτοι.
Την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα μυροβόλα κύματα του Αρχιπελάγους όλοι πολύ την γνωρίζουμε και σε μεγέθη αριθμών έχει ως εξής.


Στην Ελλάδα τα Γενικά Επιτελεία Αεροπορίας και Ναυτικού καταγράφουν τις παραβιάσεις αυτές και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας συντάσσει συγκεντρωτικούς πινάκες για την ενημέρωση-αξιολόγηση. Σύμφωνα με τους πίνακες αυτούς και για το διάστημα 2009 έως το 2012 κατεγράφησαν 4.521 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 818 παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων. Αναλύοντας περισσότερο τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία αυξήθηκαν κατά 330% την τελευταία τετραετία ενώ αντιθέτως το ίδιο διάστημα οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά μειώθηκαν κατά 45% δείχνοντας την αλλαγή της τουρκικής στρατηγικής που επικεντρώνεται στην αμφισβήτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος

Ο  Σουλτάνος από ¨ναυτοσύνη ¨ σκίζει και θέλει καθημερινά να μας δείχνει  και τις επιδεξιότητες του.
Μαζί με την περίτρανη νίκη του ήρθαν τρία χαμπέρια, καλά ή κακά το άμεσο μέλλον θα δείξει.
Μεγάλα αγκάθια περιμένουν την Τουρκία και τον Ερντογάν, παρά την εκλογική του νίκη στις πρόσφατες τοπικές, όπως επισημάνει ο Αμερικανός αναλυτής και αντιπρόεδρος του αμερικανικού think tank «Foundation for the Defense of Democracies», Τζόναθαν Σάντζερ, ο οποίος μέχρι προσφάτως ήταν και σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιεί ταυτοχρόνως ΗΠΑ και Τουρκία για τις παραβιάσεις της Συνθήκης του Μοντρέ, που αφορά στο καθεστώς των Στενών Βοσπόρου και Δαρδανελλίων. -«Επισημάναμε το θέμα αυτό τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Τουρκία, που είναι ιδιοκτήτης των Στενών και η αρμόδια χώρα για την τήρηση της Συνθήκης του Μοντρέ», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν τη ναυτική τους παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα.

Και το τρίτο το φαρμακέρο λέγεται Αντιπυραυλική Ασπίδα στην θεωρούμενη από τους Τούρκους αυλή τους στο Αιγαίο εκεί όπου καθημερινά σουλατσάρουν…
Από ποία μέρη συντίθεται το πλέγμα της Αντιπυραυλικής Ασπίδας και ειδικότερα  το Αιγαίο τι ρόλο παίζει;
Η  Αντιπυραυλική Ασπίδα έγινε για το Ιράν βλέπε σήμερα Ρωσία- Κριμαία.¨ Οι τρεις  ''κορυφές' αυτής της ασπίδας'- Ισπανία ,Αιγαίο/Αν. Μεσόγειο και Ρουμανία- μαζί με το ραντάρ που έχει ήδη τοποθετηθεί στην Τουρκία   αλλά και μια  άλλη μελλοντικά στην Πολωνία όπως και η εγκατάστασή άλλων αισθητήρων σε άλλα σημεία-  αποτελούν τα κομβικά στοιχεία της εν λόγω αντιπυραυλικής ασπίδας, για την οποία τόσο μελάνι έχει χυθεί. Ένα καυτό πλέγμα βάσεων και δραστηριοτήτων/περιπολιών που <<κοιτάει>> μεν προς χώρες όπως το Ιράν και γενικά την Μέση Ανατολή , ωστόσο  οι εξελίξεις σε Ουκρανία -Κριμαία κλπ το κάνουν ...πιο καυτό!¨
Και τώρα τι συμβαίνει στο Αιγαίο και ο Τούρκος έχει ¨μουτρώσει¨;
¨ Από τις 27 Μαρτίου που κατέπλευσε στην Σούδα από την Rota το USS Donald Cook ουσιαστικά άρχισε η επιχειρησιακή αποστολή του στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής ασπίδας, έστω και αν η παρθενική του περιπολία στο νέο ρόλο του έχει χαρακτηρισθεί ταξίδι προσαρμογής. Μια διαδικασία με φουλ πρόγραμμα εν πλω αλλά και συμμετοχή στην τριεθνή αεροναυτική άσκησή "Noble Dina 2014" μεταξύ Ελλάδας, ΙσραήλΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο, απ όπου ''έφυγε'' και στις 3 Απριλίου βρέθηκε στο κεντρικό Αιγαίο να ''απειλεί'' ελικόπτερο της τουρκικής φρεγάτας Barbaros που σηκώθηκε χωρίς ειδοποίηση...

Το USS Donald Cook ανήκει στην έκδοση Flight II και από το 2012 τόσο αυτό όσο και τα άλλα 3 είναι εξοπλισμένα με αναβαθμισμένο σύστημα ΑΕGIS BMD 3.6.1 που έχει και τη δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3) για το πρόγραμμα αντιβαλλιστικής άμυνας EPAA(European Phased Adaptive Approach).Τα 4 πλοία AEGIS - σαν το Donald Cook- θα κάνουν 4μηνες περιπολίες (κυρίως στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο) και κατά τη διάρκειά τους η βάση της Σούδας θα έχει σημαντικό ρόλο.¨ Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Από την στιγμή που ο Ρώσος πιέζει για τα Στενά ως αναφορά την διέλευση των πολεμικών του ναυτικού των ΗΠΑ, το Αιγαίο αναβαθμίζεται  σε σχέση με τον γεωστρατηγικό ρόλο του στην Αντιπυραυλική Ασπίδα γιατί από εδώ πιο  εύκολα ¨κατοπτεύετε¨ το χερσαίο αεροπλανοφόρο των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα που είναι η χερσόνησος της Ταυρίδος ( Κριμαίας).
Είναι να μην τα πάρει ¨ο Τούρκος στο κεφάλι ¨;
Εκεί που ¨χάραζε¨ δικές του ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδες και ¨μαγείρευε¨ γκρίζες ζώνες να έρχονται  σχεδόν από το πουθενά οι ¨ξενέρωτοι¨ σύμμαχοι του και να στριφογυρίζουν στην ίδια υδάτινη αυλή που την ¨θεωρούσαν¨ τσιφλίκι τους.
Αν μπορούσε σήμερα κάποιος να προσεγγίσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο θα μιλούσε για ένα γεω-χώρο  ¨τρελοκομείο¨.
Τουρκικές διεκδικήσεις,  θρασύτατες παραβιάσεις του Ελληνικού Θαλασσίου χώρου, μακροχρόνιες και προβληματικές θέσεις πάνω σε θέματα ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδας, Υποθαλάσσιες έρευνες, ενεργειακοί διάδρομοι και το τελευταίο κερασάκι λέγεται Αντιπυραυλική Ασπίδα.
Δηλ είναι που είναι το Αιγαίο σεισμογενές , οι σημερινές συγκυρίες του ενισχύουν και τα γεωπολιτικά ρίχτερ .
Πιθανώς και το γεωστρατηγικό  ¨ρήγμα¨ Ουκρανίας- Ρωσίας- Κριμαίας να φτάνει και μες του Αιγαίου τα νερά!!
Είδομεν γιατί το ΡΗΓΜΑ  εκτός από τον κύριο σεισμό που έδωσε στο Κίεβο – Ουκρανία  και τον κύριο μετασεισμό της Κριμαίας πρόσφατα δίνει μετασεισμούς και στις Ανατολικές Ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας.
 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...