Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ρωσία προς ΝΑΤΟ: Οι φωτογραφίες σας είναι περσινές!

Δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν, όπως υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, τις ρωσικές δυνάμεις ανεπτυγμένες κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία το τελευταίο διάστημα και που έδωσε στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ χθες, ειναι περσινές, σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA ένας αξιωματικός από το ρωσικό γενικό επιτελείο διέψευσε το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες δεν τραβήχτηκαν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, όπως υποστηρίζει η Συμμαχία, αλλά τον Αύγουστο του 2013.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, στη μεθόριο της Ρωσίας με την Ουκρανία έχουν συγκεντρωθεί περίπου 40.000 Ρώσοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης του πεζικού και μαχητικά ελικόπτερα και αεροσκάφη έτοιμα να αναλάβουν δράση.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA ένας αξιωματικός από το ρωσικό γενικό επιτελείο διέψευσε το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες δεν τραβήχτηκαν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, όπως υποστηρίζει η Συμμαχία, αλλά τον Αύγουστο του 2013.

Παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες στους δημοσιογράφους, στο γενικό επιτελείο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Μονς του Βελγίου, ο διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (CCOMC) του ΝΑΤΟ ταξίαρχος Γκάρι Ντίκιν είπε ότι δείχνουν μια "ικανή δύναμη σε ετοιμότητα" η οποία έχει αναπτυχθεί "κοντά σε οδικούς άξονες και σε γραμμές τηλεπικοινωνιών"."Είναι ανησυχητικό διότι συνιστά απειλή για την Ουκρανία" μολονότι "δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των Ρώσων", πρόσθεσε.


Οι φωτογραφίες, που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ τραβήχτηκαν από εμπορικό δορυφόρο στο διάστημα 22η Μαρτίου-2η Απριλίου, δείχνουν μεταξύ άλλων 21 ελικόπτερα σε ένα ελικοδρόμιο που "δεν υπήρχε εκεί παλαιότερα", εν μέσω καλλιεργήσιμων αγρών κοντά στην πόλη Μπέλγκοροντ, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.
 
Πολύ κοντά υπάρχουν περίπου 40 άρματα και περισσότερα από 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ενώ "δεν διακρίνεται κανένα στοιχείο από μια μόνιμη βάση".
 
Σε άλλες φωτογραφίες που παρουσίασε το ΝΑΤΟ παρατηρείται "συγκέντρωση δυνάμεων" σε πολλές άλλες περιοχές σε απόσταση από 40 έως 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα, με εκατοντάδες οχήματα μεταφοράς προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού και καυσίμων.


Κάποιες από τις φωτογραφίες αποδεικνύουν, κατά τη Συμμαχία, ότι έχουν δημιουργηθεί προσωρινές αεροπορικές βάσεις κοντά στην Αζοφική Θάλασσα, στα ανατολικά της χερσονήσου της Κριμαίας.

Στη μία από αυτές φαίνονται στρατιωτικά αεροσκάφη Sukhoi 27/30 και 24 καθώς και Mig-31 έτοιμα να απογειωθούν από τον διάδρομο ενός αεροδρομίου που μέχρι πρόσφατα ήταν παροπλισμένο.

Η ανάπτυξη τέτοιων δυνάμεων μπορεί να δικαιολογείται στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων, όμως "δεν έχουμε παρατηρήσει πολλές κινήσεις", πρόσθεσε ο Ντίκιν.

http://www.onalert.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...