Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

H Τουρκία θα στραφεί στην Ρωσική Υπερδύναμη;

 
H Τούρκικη διπλωματία μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποχώρηση ουσιαστικά του 6ου στόλου απο την Μεσόγειο και την κάθοδο των Ρώσων , διαβλέπει πως η δυναμική της Ρώσικης Αρκούδας ισχυροποιείται στην περιοχή, ειδικά μετά την κατάσταση στην Συρία.
Εκεί όπου εμφανώς με τον Λαβρόφ ώς αντιπρόσωπο της ειρηνικής πρότασης καταστροφής των χημικών όπλων , αλλά και με την άρνηση του Ισραήλ να συνεργαστεί με ΗΠΑ στον ήπιο δρόμο αντιμετώπισης του Ιράν, η Ρωσία δείχνει να παίρνει τα σκήπτρα. Οι ΗΠΑ άλλωστε διά στόματος Ομπάμα δήλωσαν πως δεν είναι πια η ίδια υπερδύναμη που θα λύνει τα προβλήματα άλλων και θα επικεντρωθεί μόνο στα εθνικά της συμφέροντα. Αυτή είναι η λογική άλλωστε και των δυνάμεων MAGTF που θα λειτουργούν ώς μονάδες κρούσης και επιβολής σε συγκεκριμένα σημεία και χρονικά διαστήματα.

Με το παρακάτω άρθρο δείχνει η Τουρκία πως ήδη κοιτάει η Υψηλή Πύλη προς την Τσαρική Αυλή και δεν θα διστάσει να συνεργαστεί με τον Πούτιν αν και εφόσον αυτό επιτάσσει το εθνικό τους συμφέρον , έστω και αν έχουν ουκ ολίγες κόντρες. Ενδείξεις άλλωστε για την ανεξαρτητοποίηση της Τουρκίας απο την επιρροή των ΗΠΑ, έδειξε τόσο η προσπάθεια προμήθειας Κινέζικου οπλικού συστήματος , όσο και η στάση Ερντογάν στο θέμα των βάσεων προς Συρία.

Τα παραπάνω θέλω να πιστεύω πως έχουν ήδη φανεί στο Υπ. Εξωτερικών και ΥΕΘΑ της Ελλάδος, έτσι ώστε να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο το τόξο Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα να ρυθμίσει μια καλή ισορροπία με την Ρωσία. Η σκακιέρα της περιοχής είναι σε αλλαγή κινήσεων και ισχυρών παικτών και καλό είναι να μην γινουμε το πρώτο πιόνι της πρώτης κίνησης που συνήθως θυσιάζεται για την τακτική.

http://www.geopolitics.com.gr/2013/11/blog-post_7977.html
http://iisca-blog.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...