Χθες ένα bitcoin αντιστοιχούσε σε 509 ευρώ. Τι είναι όμως το bitcoin, πώς χρησιμοποιείται, είναι νόμιμο, είναι χρήσιμο, είναι επικίνδυνο; Το bitcoin είναι ένα νόμισμα, όπως το ευρώ ή το δολάριο.
ΠΗΓΗ: «http://www.kathimerini.gr/»
Πλην όμως είναι ένα ψηφιακό νόμισμα, δηλαδή δεν υπάρχει σε φυσική μορφή. Αυτό δεν είναι τόσο κακό, διότι και για το bitcoin ισχύει η αρχή ότι νόμισμα μπορεί να είναι οτιδήποτε γίνεται αποδεκτό από δύο ή περισσότερους συναλλασσόμενους ως μέσο για την πληρωμή αγαθών ή υπηρεσιών. Όπως και κάθε άλλου νομίσματος, η αξία του bitcoin εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση που έχει.
Το πρόβλημα του πληθωρισμού αντιμετωπίζεται από την κυκλοφορία περιορισμένου αριθμού bitcoin, συγκεκριμένα 21 εκατομμυρίων bitcoin. Το bitcoin δημιουργήθηκε στα τέλη του 2008 από κάποιον (ή κάποιους) ονόματι Σατόσι Νακαμότο. Φιλοδοξία του κ. Νακαμότο ήταν η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται προκειμένου να γίνονται, πολύ γρήγορα και με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος, πληρωμές μέσω του Διαδικτύου.
Ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό που έδωσε ο κ. Νακαμότο στο νέο νόμισμα είναι ότι οι συναλλαγές με αυτό είναι μη αναστρέψιμες, σε αντίθεση με όλες τις άλλες συναλλαγές με άλλα νομίσματα όπου ένας από τους δύο συναλλασσόμενους μπορεί να ζητήσει από τους μεσάζοντες (τράπεζες, υπηρεσίες πληρωμών όπως Paypal κ.τ.λ.) την ακύρωση της συναλλαγής και την επιστροφή των χρημάτων του.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον, ίσως και επαναστατικό, χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν υπάρχει μια κεντρική αρχή, μια κεντρική τράπεζα, η οποία να ελέγχει το bitcoin μέσω της έκδοσης νέων νομισμάτων ή της εκκαθάρισης των συναλλαγών. Ποιος επιτελεί αυτές τις λειτουργίες; Δυνητικά όποιος διαθέτει έναν προσωπικό υπολογιστή.
http://www.defence-point.gr/news/?p=89825