Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Περί της σημασίας της Μονής Στουδίου.

...θα κάνει και άλλα πολλά. Βλέπεις, την έχει τη ρετσινιά του εξωμότη ο Ερντογάν...
 
Σχόλιο του ΦκμΚ σε προηγούμενη ανάρτηση για την πρόθεση μετατροπής της μονής Στουδίου σε τζαμί, από την κυβέρνηση Ερντογάν:

"Η μονή Στουδίου (ή των Ακοιμήτων, επειδή τελούνταν όλο το εικοσιτετράωρο Ιερές Ακολουθίες)δεν είναι τυχαία μονή. Σε αυτήν συστηματοποιήθηκε και καθιερώθηκε η αντιγραφή των αρχαίων χειρογράφων από μεγαλογράμματη γραφή σε μικρογράμματη στις αρχές του 9ου αιώνα. Παρά τις διαφωνίες διαφόρων ασχέτων στην wiki (http://tinyurl.com/lhorfby), η μεταγραφή αυτή είναι ελληνικότατο επίτευγμα κεφαλαιώδους σημασίας, καθόρισε ουσιαστικά ολόκληρη τη δυτική σκέψη: σε έναν κώδικα πια χωρούσαν πολύ περισσότερα από πριν έργα, πράγμα που ευνόησε ιδιαίτερα τη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ιδίως σε μια εποχή που ο πάπυρος ως υλικό γραφής είχε γίνει δυσεύρετος εξαιτίας των αραβικών κατακτήσεων και η περγαμηνή κόστιζε πολύ. Η εποχή του 9ου -10ου αιώνα είναι η εποχή του πρώτου βυζαντινού ουμανισμού, και η μονή Στουδίου με τη βιβλιοθήκη της στάθηκε στυλοβάτης στην πνευματική αυτή αναγέννηση. Αργότερα την εποχή της ευρωπαϊκής αναγέννησης δεκάδες λόγιοι και πλούσιοι έμποροι συνέλεξαν ό,τι υπήρχε από κώδικες στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα - τους κώδικες που πρωτοξεκίνησε η αντιγραφή τους στη μονή Στουδίου. Η έξοδος της Δύσης από το Μεσαίωνα στηρίχτηκε σε αυτά τα κείμενα, ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής σκέψης οφείλει τεράστια χάρη στους αντιγραφείς της μονής.

Τώρα βέβαια, ποιος θα νοιαστεί γι αυτά; Οι αργυραμοιβοί "εταίροι" της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Οι Χατζηαβάτηδες της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας (πρώην, νυν και επόμενοι); Μήπως ο μέσος Έλληνας που ο πνευματικός του ορίζοντας είναι αρχίζει και τελειώνει στο πορτοφόλι του; Βρίσκει και τα κάνει ο Ερντογάν. Και θα κάνει και άλλα πολλά. Βλέπεις, την έχει τη ρετσινιά του εξωμότη ο Ερντογάν... Τα πάντα θα κάνει να δείξει ότι είναι ο καλύτερος μουσουλμάνος και υποψήφιος ηγέτης του ισλαμικού κόσμου. Αλλά ό,τι και να κάνει, όσες εκκλησιές να μετατρέψει σε τζαμιά, τόσο θα φανερώνει περισσότερο το κόμπλεξ της Τουρκίας απέναντι στο αρχαιοελληνικό και βυζαντινό παρελθόν της, τόσο θα δείχνει την πολιτιστική γύμνια ενός λαού που το μόνο που έχει ως συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι τρεις γενοκτονίες (με τους Κούρδους μαζί) τον ίδιο αιώνα. Για όλα τα άλλα πρόλαβαν Άραβες και Βυζαντινοί." 


http://www.enkripto.com/2013/11/blog-post_27.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...