Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Γερμανοτουρκικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός καλείται να μας εξηγήσει τι είδους «ευρωπαϊκά κοιτάσματα» είναι αυτά, που η φίλη του Γερμανία αναγνωρίζει ως τουρκικά.
Δεν χαιρόμαστε καθόλου που δικαιωνόμαστε, όταν προ μηνών ήμασταν σχεδόν οι μόνοι που απορήσαμε από την εξαγγελία του κ. Α. Σαμαρά, ότι στέλνουμε έγγραφο στον ΟΗΕ περί ανακήρυξης της ΑΟΖ. Αναλύοντας την κατάσταση είχαμε καταλήξει πως δεν είναι δυνατόν μια τόσο σοβαρή υπόθεση να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα και ότι μάλλον γίνεται μόνον για επικοινωνιακούς λόγους.

Μάλιστα και προ μηνών αλλά και πρόσφατα (23 Αυγ 2013) απορήσαμε που ο κ. Σαμαράς ονομάτισε τα κοιτάσματα ενέργειας στον ελληνικό χώρο «ως ευρωπαϊκά κοιτάσματα» και τον ίδιο ακριβώς όρο χρησιμοποίησε και τα την συνάντησή του με τον κ. Ομπάμα. Θεωρήσαμε δε, πως ο κ. Σαμαράς δεν έκανε τυχαία λόγο για «ευρωπαϊκή ΑΟΖ», αλλά θα προηγήθηκαν παρασκηνιακές επαφές και συζητήσεις με την Γερμανία. Και σχολιάσαμε:

«Όμως, πλην του ότι στην Ανατ. Μεσόγειο κυριαρχούν οι Η.Π.Α., υπάρχει και το γεγονός ότι η Γερμανία είναι εξαρτημένη ενεργειακά από την Ρωσία. Να δύο λόγοι, που κάνουν τις Η.Π.Α. να δυσανασχετούν. Και δεν θα μας ενδιέφερε καθόλου αυτό, αν η Γερμανία ήταν σε θέση να προστατέψει συνολικά τα συμφέροντά μας, όπως φερ’ ειπείν στις διαφορές μας με την Τουρκία, όπου η θέση της αφενός είναι μονίμως φιλοτουρκική (από την εποχή των Νεότουρκων) και αφετέρου στρατιωτικά βρίσκεται σε αδυναμία να αντιπαρατεθεί με τις Η.Π.Α.».

Τον Μάρτιο δε, είχαμε αναρωτηθεί: Για ποιον λόγο η Γερμανία (αλλά, και οι ΗΠΑ) θα συνηγορήσουν υπέρ ημών και κατά των Τούρκων στην αμφισβητούμενη από αυτούς περιοχή της ΑΟΖ περί το Καστελόριζο; Ποια η διαφορά γι’ αυτές τις χώρες (αλλά, και για όλες τις άλλες), αν προμηθευτούν αέριο από εμάς ή από τους Τούρκους; Για ποιο λόγο να δυσαρεστήσουν μια από τις δυο χώρες;

Ήρθε δυστυχώς η ώρα, να διαπιστωθεί πως ούτε παρασκηνιακή συμφωνία κάναμε, ούτε σοβαρότητα είχε η ανακοίνωση του κ πρωθυπουργού. Επειδή -όπως μεταφέρει το defencenet- σε μία φαινομενικά ακατανόητη κίνηση το Βερολίνο συμφώνησε με την Άγκυρα για από κοινού έρευνες υδρογονανθράκων επάνω στην (θεωρητική για την ώρα, αλλά απόλυτα σαφή) ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και λέμε "ακατανόητη" γιατί υποτίθεται ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων η Γερμανία "παίζει" αποκλειστικά Ελλάδα και Κύπρο, που άλλωστε είναι "δικά της μαγαζιά" επί το λαϊκότερον. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι ακριβώς έτσι.

Προχθές έπλευσε το γερμανικό ερευνητικό πλοίο "Poseidon" στην Σμύρνη και πρόκειται να κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες, σε πρώτη φάση για ίχνη ένυδρου μεθανίου, τα οποία είναι σημάδια για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η υποδοχή του και οι δηλώσεις του Γερμανού προξένου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ούτε προς τον διακρατικό χαρακτήρα, ούτε προς τους σκοπούς του πλοίου. Ο Γερμανός πρόξενος Σμύρνης, Margit Haberle, το επισκέφθηκε αμέσως μόλις έδεσε στο λιμάνι και δήλωσε ότι:

«Το πλοίο και η αποστολή του συμβολίζουν την μακρά τουρκογερμανική φιλία και συνεργασία. Θα προχωρήσει σε έρευνες το 2014 στα πλαίσια της στενής συνεργασίας των τουρκικών και γερμανικών επιστημονικών ομάδων στο τομέα της έρευνας ενεργειακών κοιτασμάτων».

Από το βάθος των ερευνών καταλαβαίνουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα κάνουν έρευνες στις παραλίες τους, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα, εντός της δυνητικής ελληνικής και της απόλυτα συγκεκριμένης και οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ.

Καλείται επομένως ο κ. πρωθυπουργός να μας εξηγήσει τι είδους «ευρωπαϊκά κοιτάσματα» είναι αυτά, που η φίλη του Γερμανία αναγνωρίζει ως τουρκικά; Και, λόγω του ότι πέρασαν οκτώ μήνες από τότε που μας μίλησε για ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, μπορεί να εξηγήσει στον ελληνικό λαό αν συμφωνήσαμε με τους Τούρκους, Λίβυους και Αλβανούς για τα όρια των ΑΟΖ; Για συμφωνία με Αιγυπτίους δεν κάνω λόγο, όχι επειδή ο κ. Βενιζέλος μας διαβεβαίωσε πως υπάρχει θετικό κλίμα, αλλ’ επειδή η Αίγυπτος έχει δώσει άδεια για έρευνες (και που έγιναν προ καιρού) στην ελληνική ΑΟΖ, κι αυτό δεν ανακοινώθηκε στον ελληνικό λαό.

Αυτό θα είναι το αυριανό θέμα μας.
Ο Μακεδών
 http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=155359

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...