Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Οι Αλεβίτες που ζουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου διαδηλώνουν κατά της πολιτικής της Άγκυρας.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Duzen της 28ης Οκτωβρίου 2013, αναφέρει ότι Αλεβίτες διαμαρτυρήθηκαν έξω από τη λεγόμενη «Βουλή» στα κατεχόμενα.Ο Tuncer Ozbahadir, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου « Pir Sultan Abdal » που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Αλεβιτών, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην εφαρμογή της οικονομικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος. Ο Σύνδεσμος θα καταπολεμήσει επίσης την πολιτική ενίσχυσης τού σουνιτικού Ισλάμ, που προωθείται από την Τουρκία τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στα κατεχόμενα.

Προς επίρρωση των όσων δήλωσε, ο Tuncer Ozbahadir υπογράμμισε ότι ενώ σήμερα λειτουργούν 190 τζαμιά στα κατεχόμενα, λειτουργούν μόνο 130 σχολεία. Υπογράμμισε επίσης, την αντίθεση του Συνδέσμου στην υποχρεωτική διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως. Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος ζητά όπως η διδασκαλία των θρησκευτικών γίνει προαιρετικό μάθημα στα σχολεία, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν .
Ο Αλεβισμός αποτελεί φιλελεύθερο τμήμα της μουσουλμανικής θρησκείας με επιρροές από τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Οι Αλεβίτες είναι μουσουλμάνοι, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πέντε καθημερινές προσευχές ούτε και το προσκύνημα στη Μέκκα. Πίνουν αλκοόλ και οι γυναίκες δεν φορούν μαντίλα.
Ο Αλεβισμός είναι η δεύτερη θρησκεία στην Τουρκία. Αν και επίσημα αποτελούν το 10 με 15 % του τουρκικού πληθυσμού, άλλες πηγές τους ανεβάζουν στα 20 έως 25 %. Επιπλέον, οι Αλεβίτες έχουν υποστεί πολλές διώξεις τόσο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου όσο και αργότερα από την Τουρκική Δημοκρατία.
Πρόσφατα, η εφημερίδα Le Monde (3 Οκτωβρίου 2013) δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο σχετικά με τις εξεγέρσεις και τις διαδηλώσεις των Αλεβιτών στην Τουρκία λόγω της πολιτικής της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας, που προχωρά σε εξισλαμισμό της τουρκικής ζωής και κοινωνίας. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν λόγω μιας συμβολικής πράξης της τουρκικής κυβέρνησης . Στο άρθρο αναφέρεται : « Αυτή η θρησκευτική μειονότητα που έχει φιλελεύθερο τρόπο ζωής σε μια χώρα που κατοικείται κυρίως από σουνίτες, υπήρξε συχνά θύμα σφαγών και καταδιώξεων που σηματοδοτούν την ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι διώξεις δεν άρχισαν από την ημερομηνία ανάληψης της εξουσίας από το κυβερνών κόμμα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Αλλά, κατά γενική άποψη, ο Ερντογάν έχει κάνει ένα νέο συμβολικό βήμα παραπάνω με το να ονομάσει τη μελλοντική τρίτη γέφυρα πάνω από τα Στενά του Βοσπόρου « Sultan Yavuz Selim . Ο Σουλτάνος Σελίμ Α (1512-1520), ήταν υπεύθυνος για τις σφαγές κατά των Αλεβιτών ».

Πηγές: Le Monde, Yeni Duzen, Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, Wikipédia
Χαράλαμπος Πετεινός Ιστορικός / Συγγραφέας
Τελευταίο βιβλίο: "Πού οδηγείται η Τουρκία; Νέο-οθωμανισμός και ισλαμο-συντηρητισμός", L’Harmattan, Παρίσι, 2013

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...